Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.
Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med en hålad
eller perforerad plåt.
Hälsningar
Anders
Nilsson Gunnar wrote:
Hej,
Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ett sådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.
Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär nätet över, då får nätet stöd.
Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.
Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.
Mvh,
Gunnar Nilsson
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten
*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders Lilja <a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Hej alla Bryggare!
Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.
Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsar eller
annat?
Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han trätt på
ett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Med denna
anordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla smidigt!
Kom med lite tips, tack!
Hälsningar
Anders