Den ideala falskbotten

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Den ideala falskbotten

Inläggav Anders_Lilja » onsdag 2005-11-30 01:00

Hej Gunnar N och Fredrik S.och Er övriga

Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.

Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med en hålad
eller perforerad plåt.

Hälsningar
Anders



Nilsson Gunnar wrote:
Hej,

Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ett sådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.

Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär nätet över, då får nätet stöd.

Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.

Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.

Mvh,

Gunnar Nilsson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders Lilja <a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***


Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Hej alla Bryggare!

Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.

Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsar eller
annat?

Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han trätt på
ett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Med denna
anordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla smidigt!

Kom med lite tips, tack!

Hälsningar
Anders


Anders_Lilja
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Norrahammar - Jönköping

Den ideala falskbotten

Inläggav FredrikStåhl » onsdag 2005-11-30 01:00

Jo, men det är ju egentligen inte nätet eller falskbottnen som ska sila
utan malten som ska bilda en filterbädd. Jag ser "Easy Sparger"-iden som
att lägga krutet på att skapa en bra filterbädd istället för att köpa en
dyr silbotten. Dessutom minskar risken för att bädden trycks ihop om man
inte behöver recirkulera så mycket.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Wed, 2005-11-30 at 16:05 +0100, liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom wrote:
*** Brev nr. 11426 till Bryggaren skickat av Anders Lilja <a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Gunnar N och Fredrik S.och Er övriga

Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.

Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med en hålad
eller perforerad plåt.

Hälsningar
Anders



Nilsson Gunnar wrote:
Hej,

Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ett sådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.

Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär nätet över, då får nätet stöd.

Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.

Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.

Mvh,

Gunnar Nilsson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders Lilja <a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***


Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Hej alla Bryggare!

Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.

Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsar eller
annat?

Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han trätt på
ett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Med denna
anordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla smidigt!

Kom med lite tips, tack!

Hälsningar
Anders



--
Fredrik Ståhl
Fritzhemsgatan 88, 832 46 Östersund, Sweden
Tel: int+46(0)63-109132, Mobile: int+46(0)73-8139111
E-mail: FredrikPUNKTStahlPÅbostreamPUNKTnu
FredrikStåhl
 

Den ideala falskbotten

Inläggav Anders_Lilja » torsdag 2005-12-01 01:00

Hej Fredrik

Jag förstår att det är malten bildar en bädd som filtrerar.
Men all vätska måste ju rinna genom Easy Sparger-rörets öppningar som
till en del sätts igen av krossade maltdelar.
Men jag ska prova...
Vilket flöde får Du när Du lakar? Måste Du bromsa ned flödet eller
rinner det sakta och lugnt av sej själv?
Hälsningar Anders


FredrikStåhl wrote:
*** Brev nr. 11427 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl <fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ***


Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Jo, men det är ju egentligen inte nätet eller falskbottnen som ska sila
utan malten som ska bilda en filterbädd. Jag ser "Easy Sparger"-iden som
att lägga krutet på att skapa en bra filterbädd istället för att köpa en
dyr silbotten. Dessutom minskar risken för att bädden trycks ihop om man
inte behöver recirkulera så mycket.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Wed, 2005-11-30 at 16:05 +0100, liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom wrote:

*** Brev nr. 11426 till Bryggaren skickat av Anders Lilja <a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***


Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Gunnar N och Fredrik S.och Er övriga

Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.

Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med en hålad
eller perforerad plåt.

Hälsningar
Anders



Nilsson Gunnar wrote:

Hej,

Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ett sådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.

Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär nätet över, då får nätet stöd.

Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.

Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.

Mvh,

Gunnar Nilsson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders Lilja <a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***



Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Hej alla Bryggare!

Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.

Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsar eller
annat?

Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han trätt på
ett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Med denna
anordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla smidigt!

Kom med lite tips, tack!

Hälsningar
Anders



Anders_Lilja
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Norrahammar - Jönköping

Den ideala falskbotten

Inläggav FredrikStåhl » fredag 2005-12-02 01:00

Hej,

jag måste bromsa flödet. Om jag inte bromsar rinner det alldeles för
fort till en början, men det gör också att det sätter igen efter ett
tag.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Thu, 2005-12-01 at 18:05 +0100, liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom wrote:
*** Brev nr. 11429 till Bryggaren skickat av Anders Lilja <a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Fredrik

Jag förstår att det är malten bildar en bädd som filtrerar.
Men all vätska måste ju rinna genom Easy Sparger-rörets öppningar som
till en del sätts igen av krossade maltdelar.
Men jag ska prova...
Vilket flöde får Du när Du lakar? Måste Du bromsa ned flödet eller
rinner det sakta och lugnt av sej själv?
Hälsningar Anders
FredrikStåhl
 

Den ideala falskbotten

Inläggav bersabira » måndag 2005-12-05 01:00

Hej svejs

Jag hoppar in lite sent i denna diskussion.
Det borde bli lite sämre utbyte med en easy sparge.

En easy sparge är inget annat än en väldigt liten mainfold.

Titta på Lauter tun efficiency på "the brewery"
http://brewery.org/brewery/library/LauterAK.html

Själv kör jag med mainfold och är väldigt nöjd med den

/Kjell


From: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten
Date: Thu, 01 Dec 2005 18:05:13 +0100

*** Brev nr. 11429 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Fredrik

Jag förstår att det är malten bildar en bädd som filtrerar.
Men all vätska måste ju rinna genom Easy Sparger-rörets öppningar som
till en del sätts igen av krossade maltdelar.
Men jag ska prova...
Vilket flöde får Du när Du lakar? Måste Du bromsa ned flödet eller
rinner det sakta och lugnt av sej själv?
Hälsningar Anders


FredrikStåhl wrote:
*** Brev nr. 11427 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl
<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Jo, men det är ju egentligen inte nätet eller falskbottnen som ska sila
utan malten som ska bilda en filterbädd. Jag ser "Easy Sparger"-iden som
att lägga krutet på att skapa en bra filterbädd istället för att köpa en
dyr silbotten. Dessutom minskar risken för att bädden trycks ihop om man
inte behöver recirkulera så mycket.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Wed, 2005-11-30 at 16:05 +0100, liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom wrote:

*** Brev nr. 11426 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Gunnar N och Fredrik S.och Er övriga

Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.

Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med en
hålad
eller perforerad plåt.

Hälsningar
Anders



Nilsson Gunnar wrote:

Hej,

Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ett
sådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.
Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär nätet
över, då får nätet stöd.
Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.

Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.

Mvh,

Gunnar Nilsson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***


Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Hej alla Bryggare!

Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.

Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsar
eller
annat?

Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han trätt

ett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Med
denna
anordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla smidigt!

Kom med lite tips, tack!

Hälsningar
Anders



bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Den ideala falskbotten

Inläggav Putte » måndag 2005-12-05 01:00

Mainfold???????
/Patrik

----- Original Message -----
From: "KjellEriksson" <bersabiraPÅhotmailPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Monday, December 05, 2005 12:05 PM
Subject: [Bryggaren] RE: Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten


*** Brev nr. 11449 till Bryggaren skickat av "Kjell Eriksson"
<bersabiraPÅhotmailPUNKTcom> ***

Hej svejs

Jag hoppar in lite sent i denna diskussion.
Det borde bli lite sämre utbyte med en easy sparge.

En easy sparge är inget annat än en väldigt liten mainfold.

Titta på Lauter tun efficiency på "the brewery"
http://brewery.org/brewery/library/LauterAK.html

Själv kör jag med mainfold och är väldigt nöjd med den

/Kjell


From: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten
Date: Thu, 01 Dec 2005 18:05:13 +0100

*** Brev nr. 11429 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Fredrik

Jag förstår att det är malten bildar en bädd som filtrerar.
Men all vätska måste ju rinna genom Easy Sparger-rörets öppningar som
till en del sätts igen av krossade maltdelar.
Men jag ska prova...
Vilket flöde får Du när Du lakar? Måste Du bromsa ned flödet eller
rinner det sakta och lugnt av sej själv?
Hälsningar Anders


FredrikStåhl wrote:
*** Brev nr. 11427 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl
<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Jo, men det är ju egentligen inte nätet eller falskbottnen som ska sila
utan malten som ska bilda en filterbädd. Jag ser "Easy Sparger"-iden som
att lägga krutet på att skapa en bra filterbädd istället för att köpa en
dyr silbotten. Dessutom minskar risken för att bädden trycks ihop om man
inte behöver recirkulera så mycket.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Wed, 2005-11-30 at 16:05 +0100, liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom wrote:

*** Brev nr. 11426 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Gunnar N och Fredrik S.och Er övriga

Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.

Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med en
hålad
eller perforerad plåt.

Hälsningar
Anders



Nilsson Gunnar wrote:

Hej,

Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ett
sådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.
Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär nätet
över, då får nätet stöd.
Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.

Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.

Mvh,

Gunnar Nilsson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***


Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Hej alla Bryggare!

Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.

Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsar
eller
annat?

Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han trätt

ett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Med
denna
anordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla smidigt!

Kom med lite tips, tack!

Hälsningar
Anders



Mitt minne är omfattande men dimmigt.
/Charles Darwin
Putte
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 253
Blev medlem: fredag 2006-10-20 20:14
Ort: Stockholm, Rågsved

Den ideala falskbotten

Inläggav bersabira » måndag 2005-12-05 01:00

Hoppsan
Manifold skulle det vara.
Har inte hittat något vettigt svenskt namn.

Det är diverse rör med (bågfils)spår som sitter ihop.

När jag ändrade till manifold gick lakningen fortare, det klarnade fortare,
man kan värma under utan att koka det som ligger under falskbotten.
Väldigt lätt att tillverka.

Jag är jättenöjd

/Kjell

From: "PatrikLekberg"<patrikPUNKTlekbergPÅbredbandPUNKTnet>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: RE: Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten
Date: Mon, 05 Dec 2005 14:05:56 +0100

*** Brev nr. 11450 till Bryggaren skickat av "Patrik Lekberg"
<patrikPUNKTlekbergPÅbredbandPUNKTnet> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Mainfold???????
/Patrik

----- Original Message -----
From: "KjellEriksson" <bersabiraPÅhotmailPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Monday, December 05, 2005 12:05 PM
Subject: [Bryggaren] RE: Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten


*** Brev nr. 11449 till Bryggaren skickat av "Kjell Eriksson"
<bersabiraPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej svejs

Jag hoppar in lite sent i denna diskussion.
Det borde bli lite sämre utbyte med en easy sparge.

En easy sparge är inget annat än en väldigt liten mainfold.

Titta på Lauter tun efficiency på "the brewery"
http://brewery.org/brewery/library/LauterAK.html

Själv kör jag med mainfold och är väldigt nöjd med den

/Kjell


From: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten
Date: Thu, 01 Dec 2005 18:05:13 +0100

*** Brev nr. 11429 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Fredrik

Jag förstår att det är malten bildar en bädd som filtrerar.
Men all vätska måste ju rinna genom Easy Sparger-rörets öppningar som
till en del sätts igen av krossade maltdelar.
Men jag ska prova...
Vilket flöde får Du när Du lakar? Måste Du bromsa ned flödet eller
rinner det sakta och lugnt av sej själv?
Hälsningar Anders


FredrikStåhl wrote:
*** Brev nr. 11427 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl
<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Jo, men det är ju egentligen inte nätet eller falskbottnen som ska
sila
utan malten som ska bilda en filterbädd. Jag ser "Easy Sparger"-iden
som
att lägga krutet på att skapa en bra filterbädd istället för att köpa
en
dyr silbotten. Dessutom minskar risken för att bädden trycks ihop om
man
inte behöver recirkulera så mycket.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Wed, 2005-11-30 at 16:05 +0100, liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom wrote:

*** Brev nr. 11426 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Gunnar N och Fredrik S.och Er övriga

Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.

Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med en
hålad
eller perforerad plåt.

Hälsningar
Anders



Nilsson Gunnar wrote:

Hej,

Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ett
sådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.
Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär
nätet
över, då får nätet stöd.
Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.

Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.

Mvh,

Gunnar Nilsson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***


Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Hej alla Bryggare!

Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.

Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsar
eller
annat?

Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han
trätt

ett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Med
denna
anordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla
smidigt!
Kom med lite tips, tack!

Hälsningar
Anders



bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Den ideala falskbotten

Inläggav larsam » måndag 2005-12-05 01:00

Manifold = Mångfald [matematisk term ~ mängd av punkter (narmare
forklaring ges om nagon av nagan outgrundlig anledning vill detta)]

/Lars

On Mon, 2005-12-05 at 16:05 +0100, KjellEriksson wrote:
*** Brev nr. 11451 till Bryggaren skickat av "Kjell Eriksson" <bersabiraPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hoppsan
Manifold skulle det vara.
Har inte hittat något vettigt svenskt namn.

Det är diverse rör med (bågfils)spår som sitter ihop.

När jag ändrade till manifold gick lakningen fortare, det klarnade fortare,
man kan värma under utan att koka det som ligger under falskbotten.
Väldigt lätt att tillverka.

Jag är jättenöjd

/Kjell

From: "PatrikLekberg"<patrikPUNKTlekbergPÅbredbandPUNKTnet>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: RE: Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten
Date: Mon, 05 Dec 2005 14:05:56 +0100

*** Brev nr. 11450 till Bryggaren skickat av "Patrik Lekberg"
<patrikPUNKTlekbergPÅbredbandPUNKTnet> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Mainfold???????
/Patrik

----- Original Message -----
From: "KjellEriksson" <bersabiraPÅhotmailPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Monday, December 05, 2005 12:05 PM
Subject: [Bryggaren] RE: Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten


*** Brev nr. 11449 till Bryggaren skickat av "Kjell Eriksson"
<bersabiraPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej svejs

Jag hoppar in lite sent i denna diskussion.
Det borde bli lite sämre utbyte med en easy sparge.

En easy sparge är inget annat än en väldigt liten mainfold.

Titta på Lauter tun efficiency på "the brewery"
http://brewery.org/brewery/library/LauterAK.html

Själv kör jag med mainfold och är väldigt nöjd med den

/Kjell


From: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten
Date: Thu, 01 Dec 2005 18:05:13 +0100

*** Brev nr. 11429 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Fredrik

Jag förstår att det är malten bildar en bädd som filtrerar.
Men all vätska måste ju rinna genom Easy Sparger-rörets öppningar som
till en del sätts igen av krossade maltdelar.
Men jag ska prova...
Vilket flöde får Du när Du lakar? Måste Du bromsa ned flödet eller
rinner det sakta och lugnt av sej själv?
Hälsningar Anders


FredrikStåhl wrote:
*** Brev nr. 11427 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl
<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Jo, men det är ju egentligen inte nätet eller falskbottnen som ska
sila
utan malten som ska bilda en filterbädd. Jag ser "Easy Sparger"-iden
som
att lägga krutet på att skapa en bra filterbädd istället för att köpa
en
dyr silbotten. Dessutom minskar risken för att bädden trycks ihop om
man
inte behöver recirkulera så mycket.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Wed, 2005-11-30 at 16:05 +0100, liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom wrote:

*** Brev nr. 11426 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Gunnar N och Fredrik S.och Er övriga

Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.

Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med en
hålad
eller perforerad plåt.

Hälsningar
Anders



Nilsson Gunnar wrote:

Hej,

Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ett
sådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.
Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär
nätet
över, då får nätet stöd.
Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.

Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.

Mvh,

Gunnar Nilsson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***


Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Hej alla Bryggare!

Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.

Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsar
eller
annat?

Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han
trätt

ett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Med
denna
anordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla
smidigt!
Kom med lite tips, tack!

Hälsningar
Anders



larsam
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Den ideala falskbotten

Inläggav FredrikStåhl » måndag 2005-12-05 01:00

I detta fallet är det snarare den tekniska betydelsen som avses:
förgreningsrör eller grenrör. T.ex. "exhaust manifold" i en motor.

/Fredrik Ståhl (som jobbar med matematiska mångfalder...)

On Mon, 2005-12-05 at 18:05 +0100, LarsSamuelsson wrote:
*** Brev nr. 11452 till Bryggaren skickat av Lars Samuelsson <larsamPÅphystoPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Manifold = Mångfald [matematisk term ~ mängd av punkter (narmare
forklaring ges om nagon av nagan outgrundlig anledning vill detta)]

/Lars

On Mon, 2005-12-05 at 16:05 +0100, KjellEriksson wrote:
*** Brev nr. 11451 till Bryggaren skickat av "Kjell Eriksson" <bersabiraPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hoppsan
Manifold skulle det vara.
Har inte hittat något vettigt svenskt namn.

Det är diverse rör med (bågfils)spår som sitter ihop.

När jag ändrade till manifold gick lakningen fortare, det klarnade fortare,
man kan värma under utan att koka det som ligger under falskbotten.
Väldigt lätt att tillverka.

Jag är jättenöjd

/Kjell

--
Fredrik Ståhl
Fritzhemsgatan 88, 832 46 Östersund, Sweden
Tel: int+46(0)63-109132, Mobile: int+46(0)73-8139111
E-mail: FredrikPUNKTStahlPÅbostreamPUNKTnu
FredrikStåhl
 


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 12 gäster