Alkoholfri öl

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Alkoholfri öl

Inläggav matsochmaria » lördag 2005-11-12 01:00

Hej!

Spendrups har introducerat en alkoholfri öl. Norrlands Guld Alkoholfri.
Jag blev nyfiken och köpte en.

I min enfald tänkte jag mig att den skulle smaka ungefär som de Tyska
alkoholfria ölen, ”Autofahrerbier”.

Det första intrycket när jag öppnade burken var nykokt vört innan jäsningen.
När jag smakade fick jag det bekräftat. Ruskigt sött som helt tar överhanden

över den lilla beskan som man kan ana i bakgrunden.
Det smakar helt enkelt ojäst vört. Jag kunde inte låta bli att mäta FG som
visade sig ligga runt 1.030.


Är själva tricket med denna alkoholfria öl att inte jäsa vörten?
Jag kanske fick ett feltappat exemplar.

Har någon annan provat?

Spendrups lär inte vinna något på att sälja denna dryck.

/Mats Hellman
matsochmaria
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 48
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Uppsala

Alkoholfri öl

Inläggav sigdarve » söndag 2005-11-13 01:00

Jag har provat, tyckte den var bättre än andra alkoholfria som jag druckit.
/A


Hej!

Spendrups har introducerat en alkoholfri öl. Norrlands Guld Alkoholfri.
Jag blev nyfiken och köpte en.

I min enfald tänkte jag mig att den skulle smaka ungefär som de Tyska
alkoholfria ölen, ”Autofahrerbier”.

Det första intrycket när jag öppnade burken var nykokt vört innan
jäsningen.
När jag smakade fick jag det bekräftat. Ruskigt sött som helt tar
överhanden

över den lilla beskan som man kan ana i bakgrunden.
Det smakar helt enkelt ojäst vört. Jag kunde inte låta bli att mäta FG som
visade sig ligga runt 1.030.


Är själva tricket med denna alkoholfria öl att inte jäsa vörten?
Jag kanske fick ett feltappat exemplar.

Har någon annan provat?

Spendrups lär inte vinna något på att sälja denna dryck.

/Mats Hellman
Användarvisningsbild
sigdarve
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 407
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Uppsala

Alkoholfri öl

Inläggav carlsbergerensis » måndag 2005-11-14 01:00

Hej!

Spendrups har introducerat en alkoholfri öl. Norrlands Guld Alkoholfri.
Jag blev nyfiken och köpte en.

I min enfald tänkte jag mig att den skulle smaka ungefär som de Tyska
alkoholfria ölen, ”Autofahrerbier”.

Det första intrycket när jag öppnade burken var nykokt vört innan jäsningen.
När jag smakade fick jag det bekräftat. Ruskigt sött som helt tar överhanden

över den lilla beskan som man kan ana i bakgrunden.
Det smakar helt enkelt ojäst vört. Jag kunde inte låta bli att mäta FG som
visade sig ligga runt 1.030.


Är själva tricket med denna alkoholfria öl att inte jäsa vörten?
Jag kanske fick ett feltappat exemplar.

Har någon annan provat?

Spendrups lär inte vinna något på att sälja denna dryck.

/Mats Hellman

Det har jag helt missat men jag måste kolla ölhyllan nästa gång och testa den.

Men jag kommer ihåg en "clausthaler classic", som jag noterade för länge sedan hade FG på ca 1.019, och också i princip smakade "vörtigt" som nästan ojäst, mycket svagt humlad vört.

Felet tyckte jag inte var att det smakade vört (vört är ju gott:) utan att det saknades den lite högfrekventa eldiga motbalansen som jag tror etanolen ger, så vörtsmaken stod ju ensam på något sätt.

Jag har grunnat lite på det där förut och en sak jag kunde komma på var kanske om man kunde öka halten av spritiga/eteriska estrar och högre alkoholer istället, kanske etylacetat och propanoler för att täcka upp för frånvaron av eldigheten från etanolen?

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Alkoholfri öl

Inläggav matsochmaria » måndag 2005-11-14 01:00

Jag mejlade Spendrups och undrade lite om den "ofermenterade" smaken.

De var verkligen snabba med sitt svar.

Så här framställs Norrlands Guld Alkoholfri.

Mäskningen hålls vid en sådan temperatur att man minimerar förjäsbart
socker. Den höga sockerhalten i slutprodukten försöker kan man balansera med
stora humlegivor. Vid jäsningen tillsätter man dubbelt så mycket jäst än vid
"normal" jäsning. Jäsningen sker vid högre temperatur för stimulera till
bildande av estrar samt även bildandet av kolsyra. När den aeroba fasen är
över (ca 5 timmar) avbryter man jäsningen och dödar all jäst genom att
använda en värmeväxlare. I och med att den anaeroba fasen undviks bildas
minimalt med alkohol. Ölen lagras sedan 1 vecka innan den är "drickfärdig".

Bättre vetande på listan får avgöra huruvida detta svar är nöjaktigt eller
icke.

Jag har någon gång under jäsningen gjort mig besväret att dagligen tappa ett
prov som jag sedan fryst in.

När ölen till slut varit drickfärdigt har jag tinat alla "dagsprover" och
smakat hur ölen utvecklats från vört till färdig öl.
Min erfarenhet är att "grönöl/vörtsmaken" försvunnit först under de sista
dagarna på primärjäsningen. Detta är väl beroende på jäsbetingelser och val
av jäst. Innan dess har det smakat som den alkoholfria ölen.

Men det hela är väl en smakfråga. Jag tycker inte det riktigt smakar öl
innan den sötsliskiga "vörtsmaken" försvunnit.


/Mats Hellman
matsochmaria
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 48
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Uppsala

Alkoholfri öl

Inläggav Bosse Bergenståhl » måndag 2005-11-14 01:00

Är det inte grönöl tills sekundärjäsningen är över egentligen?

Tänk nu på deras värmebehandling. Den är rätt brutal och påverkar
smaken väsentligt. Först mycket snabb uppvärmning, sedan mycket snabb
kylning. Roligt att Fredrik får rätt i sin gissning med att estrar o
högre alkoholer får ersätta riktig alkohol till den del man lyckas, det
är nog svårt att få fram mer.

Säger en som inte smakat, men som har rätt svårt för de tyska och
österrikiska varianterna på alkoholfritt öl. Dricker hellre vatten
eller vårt vanliga lättöl i så fall.

Roligt också med det utförliga svaret från Spendrups, inga hemlisar där
inte... Det är säkert en rätt pillig process att lyckas med fullt ut,
det handlar nog om att ha en jädrans koll om det ska bli någorlunda.

Bosse Bergenståhl
2005-11-14 kl. 20.05 skrev Hellman:

*** Brev nr. 11377 till Bryggaren skickat av "Hellman"
<matsochmariaPÅteliaPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag mejlade Spendrups och undrade lite om den "ofermenterade" smaken.

De var verkligen snabba med sitt svar.

Så här framställs Norrlands Guld Alkoholfri.

Mäskningen hålls vid en sådan temperatur att man minimerar förjäsbart
socker. Den höga sockerhalten i slutprodukten försöker kan man
balansera med
stora humlegivor. Vid jäsningen tillsätter man dubbelt så mycket jäst
än vid
"normal" jäsning. Jäsningen sker vid högre temperatur för stimulera
till
bildande av estrar samt även bildandet av kolsyra. När den aeroba
fasen är
över (ca 5 timmar) avbryter man jäsningen och dödar all jäst genom att
använda en värmeväxlare. I och med att den anaeroba fasen undviks
bildas
minimalt med alkohol. Ölen lagras sedan 1 vecka innan den är
"drickfärdig".

Bättre vetande på listan får avgöra huruvida detta svar är nöjaktigt
eller
icke.

Jag har någon gång under jäsningen gjort mig besväret att dagligen
tappa ett
prov som jag sedan fryst in.

När ölen till slut varit drickfärdigt har jag tinat alla "dagsprover"
och
smakat hur ölen utvecklats från vört till färdig öl.
Min erfarenhet är att "grönöl/vörtsmaken" försvunnit först under de
sista
dagarna på primärjäsningen. Detta är väl beroende på jäsbetingelser
och val
av jäst. Innan dess har det smakat som den alkoholfria ölen.

Men det hela är väl en smakfråga. Jag tycker inte det riktigt smakar öl
innan den sötsliskiga "vörtsmaken" försvunnit.


/Mats Hellman=
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

Alkoholfri öl

Inläggav carlsbergerensis » tisdag 2005-11-15 01:00

Jag mejlade Spendrups och undrade lite om den "ofermenterade" smaken.

De var verkligen snabba med sitt svar.

Så här framställs Norrlands Guld Alkoholfri.

Mäskningen hålls vid en sådan temperatur att man minimerar förjäsbart
socker. Den höga sockerhalten i slutprodukten försöker kan man balansera med
stora humlegivor. Vid jäsningen tillsätter man dubbelt så mycket jäst än vid
"normal" jäsning. Jäsningen sker vid högre temperatur för stimulera till
bildande av estrar samt även bildandet av kolsyra. När den aeroba fasen är
över (ca 5 timmar) avbryter man jäsningen och dödar all jäst genom att
använda en värmeväxlare. I och med att den anaeroba fasen undviks bildas
minimalt med alkohol. Ölen lagras sedan 1 vecka innan den är "drickfärdig".

Bättre vetande på listan får avgöra huruvida detta svar är nöjaktigt eller
icke.

Jag har någon gång under jäsningen gjort mig besväret att dagligen tappa ett
prov som jag sedan fryst in.

När ölen till slut varit drickfärdigt har jag tinat alla "dagsprover" och
smakat hur ölen utvecklats från vört till färdig öl.
Min erfarenhet är att "grönöl/vörtsmaken" försvunnit först under de sista
dagarna på primärjäsningen. Detta är väl beroende på jäsbetingelser och val
av jäst. Innan dess har det smakat som den alkoholfria ölen.

Men det hela är väl en smakfråga. Jag tycker inte det riktigt smakar öl
innan den sötsliskiga "vörtsmaken" försvunnit.

Tacks för att du delade med dig Mats! Kul när bryggerierna svarar! Det ska Spendrups ha all heder för!

Det där med "utjäsning", och kropp i alkoholfri öl är nog inte i sig är ett så stort mysterium. Om man som spendrups svarar, mäskar på rätt sätt så kan man ju få förjäsbarheten så att den per automatik inte blir starkare.

Om man nu leker med tanken och tar Mats uppmätta värden på FG 1.030, och en alkoholhalt på vad det nu kan vara 0.5 vol% kanske? De "alkoholfria" öl har sett förut har inte varit helt alkoholfria utan innehållit lite grand.

Om man då gör en vört på OG 1.035 och med en förjäsbarhet(RDFW) på ca 10%, så kommer den att kunna jäsa ut till ca DG 1.030 utan att man behöver avbryta jäsningen. Alkoholhalten borde då bli ca 0.5 vol%. Jag har mäskat rent mjöl med bara alfa amylas och fått mycket högre förjäsbarhet än så, så det tarvar nog en mycket kort och avvägd mäskningsprocess för att få förjäsbarheten så liten. Fast det är klart att det kan vara svårt, om om den blir för hög, så kanske lösningen
är att avbryta jäsningen. Men då får man ju också en högre restsötma på köpet eftersom förjsbart socker är betydligt sötare än dextrinerna.

Man kommer då ha ett restextarkt på 7.8P, vilket är ganska högt och nog borde ge en ordentligt konsistens, och sötma beroende på hur mycket restsocker som finns. Alla mina öl jag gjort hittils brukar ha ett restextrakt mellan 4 och 6 plato. börjar det blir så mycket som 7.8P, utan att det balanseras av humle eller andra eldig toner skulle jag tippa att risken finns kanske risken att det smakar lite tjockt/motbjudande eller kanske sött beroende på. Normalt sett skulla jag personligen associera ett sånt stort restextrakt med en kraftig tjock porter eller en riktigt "stor" kraftig fyllig öl.

Låter nästan lite högt? Sista jag mätte på clausthaler låg den på ca FG 1.019 och ca (0.5 vol% enligt bryggeri) och det ger restextrakt kring 5P vilket jag tycker låter mer "normalt".

Ska försöka hitta ölen någon gångi veckan, nu har jag blivit så nyfiken.

Kankske kan man tillsätta lite jäst i en spenrdups alkoholfri öl och se hur mycker mer den jäser ut, då får man ju ett mått på restmängden förjäsbart socker.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 34 gäster