Traditional English Ale

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Traditional English Ale

Inläggav Micke Granath » fredag 2005-11-04 01:00

Hej

Jag odlade upp jästen från en flaska Traditional English Ale från Hogs Back Brewery. Det konstiga nu är att den har jäst vidare trots att den står i källaren där det är ca 8 grader. Betyder det att jag har bryggt min bitter med lagerjäst? Varför använder man i så fall lagerjäst till flaskjäsningen?

Mvh
Micke Granath
Micke Granath
Användarvisningsbild
Micke Granath
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: fredag 2006-12-22 02:39
Ort: Strömsholm

Traditional English Ale

Inläggav Kenneth » fredag 2005-11-04 01:00

Bäste Micke&Annalena!
Har ni aldrig ställt in en degbunke i kylskåpet över natten?
Då skulle ni upptäcka huru denna deg jäser i lugn och ro.
Nåväl faktum är att all jäst jäser oavsett temperatur.
Det är bara en fråga om tid.
Myten om att överjäst inte jäser vid lägre temp är just en myt!

Brygg väl, lev gott.
Bosse & Kenneth önskar dig ett gott bryggarliv!


--- Micke&Annalena <mickePÅvayaPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11311 till Bryggaren skickat av "Micke & Annalena"
<mickePÅvayaPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej

Jag odlade upp jästen från en flaska Traditional English Ale från Hogs Back
Brewery. Det konstiga nu är att den har jäst vidare trots att den står i
källaren där det är ca 8 grader. Betyder det att jag har bryggt min bitter
med lagerjäst? Varför använder man i så fall lagerjäst till flaskjäsningen?

Mvh
Micke Granath
---------------------------------
Hej

Jag odlade upp jästen från en flaska Traditional English Ale från Hogs Back
Brewery. Det konstiga nu är att den har jäst vidare trots att den står i
källaren där det är ca 8 grader. Betyder det att jag har bryggt min bitter med
lagerjäst? Varför använder man i så fall lagerjäst till flaskjäsningen?

Mvh
Micke Granath






__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Traditional English Ale

Inläggav Micke Granath » lördag 2005-11-05 01:00

Jo, vid närmare eftertanke så har mina kalljästa degar faktiskt - jäst! Jäst
är ett av livets största mysterier som jag antagligen aldrig kommer att
förstå mig på. Att det dessutom finns lika många jästförståsigpåare som
jäststceller gör inte saken enklare. Vad är då egentligen den praktiska
skillnaden mellan över- och underjäst? Jag har jäst underjäst för varmt och
då fått smaken av en ale. Jag har aldrig prövat att jäsa överjäst kallt men
man skulle kanske odla upp en rejäl giva och testa. Man kanske då skulle få
en överjäst öl med lageregenskaper, eller?

En annan sak är jästens livslängd. Ibland läser man att jäst kan leva ca en
månad om man tvättar den och förvarar den sterilt. Jag har odlat upp jäst
från flaskor som bevisligen bryggdes ett år tidigare. Konstigt.

Mvh
Micke Granath

----- Original Message -----
From: "KennethJohansson" <kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, November 04, 2005 10:05 PM
Subject: [Bryggaren] Re: Traditional English Ale


*** Brev nr. 11316 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***

Bäste Micke&Annalena!
Har ni aldrig ställt in en degbunke i kylskåpet över natten?
Då skulle ni upptäcka huru denna deg jäser i lugn och ro.
Nåväl faktum är att all jäst jäser oavsett temperatur.
Det är bara en fråga om tid.
Myten om att överjäst inte jäser vid lägre temp är just en myt!

Brygg väl, lev gott.
Bosse & Kenneth önskar dig ett gott bryggarliv!


--- Micke&Annalena <mickePÅvayaPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11311 till Bryggaren skickat av "Micke & Annalena"
<mickePÅvayaPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej

Jag odlade upp jästen från en flaska Traditional English Ale från Hogs
Back
Brewery. Det konstiga nu är att den har jäst vidare trots att den står i
källaren där det är ca 8 grader. Betyder det att jag har bryggt min bitter
med lagerjäst? Varför använder man i så fall lagerjäst till
flaskjäsningen?

Mvh
Micke Granath
---------------------------------
Hej

Jag odlade upp jästen från en flaska Traditional English Ale från Hogs Back
Brewery. Det konstiga nu är att den har jäst vidare trots att den står i
källaren där det är ca 8 grader. Betyder det att jag har bryggt min bitter
med
lagerjäst? Varför använder man i så fall lagerjäst till flaskjäsningen?

Mvh
Micke Granath






__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com
Micke Granath
Användarvisningsbild
Micke Granath
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: fredag 2006-12-22 02:39
Ort: Strömsholm

Traditional English Ale

Inläggav peter.z.hogstrom » måndag 2005-11-07 01:00

Hej,

Egentligen är ju tanken att köra sekundärjäsningen med lagerjäst en alldeles lysande och helt optimal metod att använda, om man har möjlighet, vilket ju de flesta kommerciella bryggerierna har.

Anledningen till att jag påstår att det är optimalt är att man dels vill få igång en jäsning på flaska och samtidigt vill man lagra sitt öl på bästa tänkbara plats innan det skall förbrukas/säljas. Det som kombinerar dessa två saker är ju en jäststam som jäser vid låg temp. Att man sedan slipper flytta ölen 1 gång till är ju ytterligare ett skäl till att använda lagerjäst vid primning. Om man haft alejäst så hade ju ölen först fått en vecka i rumstemp. vartefter man varit tvungen att flytta dom till lagringskylen.

Som slutkläm kan man ju oxå konstatera att den sista lilla efterjäsningen på flaskan inte kommer att bidra nämnvärt till smak eller arom.

Peter



-----Ursprungligt meddelande-----
Från: KennethJohansson [mailto:kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom]
Skickat: den 4 november 2005 22:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Traditional English Ale


Bäste Micke&Annalena!
Har ni aldrig ställt in en degbunke i kylskåpet över natten?
Då skulle ni upptäcka huru denna deg jäser i lugn och ro.
Nåväl faktum är att all jäst jäser oavsett temperatur.
Det är bara en fråga om tid.
Myten om att överjäst inte jäser vid lägre temp är just en myt!

Brygg väl, lev gott.
Bosse & Kenneth önskar dig ett gott bryggarliv!


--- Micke&Annalena <mickePÅvayaPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11311 till Bryggaren skickat av "Micke & Annalena"
<mickePÅvayaPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej

Jag odlade upp jästen från en flaska Traditional English Ale från Hogs
Back Brewery. Det konstiga nu är att den har jäst vidare trots att den
står i källaren där det är ca 8 grader. Betyder det att jag har bryggt
min bitter med lagerjäst? Varför använder man i så fall lagerjäst till
flaskjäsningen?

Mvh
Micke Granath
---------------------------------
Hej

Jag odlade upp jästen från en flaska Traditional English Ale från Hogs Back Brewery. Det konstiga nu är att den har jäst vidare trots att den står i källaren där det är ca 8 grader. Betyder det att jag har bryggt min bitter med lagerjäst? Varför använder man i så fall lagerjäst till flaskjäsningen?

Mvh
Micke Granath






__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

Traditional English Ale

Inläggav carlsbergerensis » tisdag 2005-11-08 01:00

En annan sak är jästens livslängd. Ibland läser man att jäst kan leva ca en
månad om man tvättar den och förvarar den sterilt. Jag har odlat upp jäst
från flaskor som bevisligen bryggdes ett år tidigare. Konstigt.

Det finns nog ingen bestämd maximal livslängd på det sättet. Bra förvarat är det säkerligen tillräckligt många celler som överlever många år. Eftersom du har kring 1600 miljarder celler i jästen efter jäsningen så är en skillnad mellan olika lagringar hur många % av cellerna som överlever. Efter en månad kanske rent av de allra flesta cellerna fortfarande lever, kanske 80%. Efter 10 år, kanske 99.99% av celler dött. Men det fina är ju att 0.01% av 1600 miljarder är hela 160 miljoner, dvs fortfarande är tillräckligt många för att kunna odla upp en stammen om man bara ger sig tusan på det. Däremot vore det ju olämpligt att hälla en flaska jäst där 99.99% är döda direkt ned i vörten, dvs utan uppodling. Isåfall skull man ju odla upp det på plattor, eller något liknande. En risk i det läget är ju dock att de bästa överlevarna kanske har andra egenskaper än stammen i sin helhet från början. Det är väl den stora risken med att för många dör.

Jag gissar att den rekommendationen som pratar om 1 månad avser att då är jästen i bästa fall fortfarande så pigg att det kan duga som direkt jästgiva, dvs utan uppodling.

Så det är nog en skillnad på att bevara stora mängder jäst avsedd "direkt för bryggning", eller bevara tex en jäststam, avsedd för vidare uppodling/rening.

/Fredrk
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Traditional English Ale

Inläggav peter.z.hogstrom » onsdag 2005-11-09 01:00

Jodå nog varierar det från fall till fall alltid.
Ibland är det ju hur lätt som helst att skrämma liv i en bottenslurry från ett gammalt köpeöl och i andra fall är det lögn i helvete även på relativt färska produkter.

Dr. Jästica lyckades för några år sedan skrämma liv i jästen från en pava från 1915.
Det var nog ytterst tveksammt om den jästen levde annat än i sporform, men den vaknade ju upp i varje fall och användes till Slottskällans VRAK.

Vad folk menar med 1 månad är svårt att gissa sig till men visst går det att använda 1 månad gamal slurry direkt även om man nog bör mata den innan för att vara säker på att komma igång fort. Å andra sidan vet jag att det finns dom som hällt ner bottenslurrys ur ett gäng nyligen urdruckna orval, ca 1-3 år gamla, direkt i sin vört och fått igång jäsning med bra resultat. En annan kille hällde ner 4-5 olika lambicslurrys och lyckades med det men det är ju lättare att förstå att lambicen gick igång i och med att det ju är en herrans massa microorganismer som turas om att jäsa den produkten. Så vad f-n vet man egentligen förutom att dom är nyckfulla de små rackarna!

Jag vet inte exakt hur lång tid det tar i normalfallet men jästcellerna slummrar nog in rätt fort när maten är slut för att sedan dö av undan för undan om ingen mer mat kommer. Varför sedan några väljer att övergå i sporform istället för att dö vet jag inte heller något om och inte heller vad som styr att dom börjar sporolera eller efter hur lång tid eller under vilka förutsättningar det sker. Men det vet säkert någon annan listig skäl på denna lista, t.ex. dr Jästica.....

Mvh,

Peter
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom [mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 8 november 2005 08:02
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re:Re: Re: Traditional English Ale


En annan sak är jästens livslängd. Ibland läser man att jäst kan leva
ca en
månad om man tvättar den och förvarar den sterilt. Jag har odlat upp jäst
från flaskor som bevisligen bryggdes ett år tidigare. Konstigt.

Det finns nog ingen bestämd maximal livslängd på det sättet. Bra förvarat är det säkerligen tillräckligt många celler som överlever många år. Eftersom du har kring 1600 miljarder celler i jästen efter jäsningen så är en skillnad mellan olika lagringar hur många % av cellerna som överlever. Efter en månad kanske rent av de allra flesta cellerna fortfarande lever, kanske 80%. Efter 10 år, kanske 99.99% av celler dött. Men det fina är ju att 0.01% av 1600 miljarder är hela 160 miljoner, dvs fortfarande är tillräckligt många för att kunna odla upp en stammen om man bara ger sig tusan på det. Däremot vore det ju olämpligt att hälla en flaska jäst där 99.99% är döda direkt ned i vörten, dvs utan uppodling. Isåfall skull man ju odla upp det på plattor, eller något liknande. En risk i det läget är ju dock att de bästa överlevarna kanske har andra egenskaper än stammen i sin helhet från början. Det är väl den stora risken med att för många dör.

Jag gissar att den rekommendationen som pratar om 1 månad avser att då är jästen i bästa fall fortfarande så pigg att det kan duga som direkt jästgiva, dvs utan uppodling.

Så det är nog en skillnad på att bevara stora mängder jäst avsedd "direkt för bryggning", eller bevara tex en jäststam, avsedd för vidare uppodling/rening.

/Fredrk
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 22 gäster