Jo, vid närmare eftertanke så har mina kalljästa degar faktiskt - jäst! Jäst
är ett av livets största mysterier som jag antagligen aldrig kommer att
förstå mig på. Att det dessutom finns lika många jästförståsigpåare som
jäststceller gör inte saken enklare. Vad är då egentligen den praktiska
skillnaden mellan över- och underjäst? Jag har jäst underjäst för varmt och
då fått smaken av en ale. Jag har aldrig prövat att jäsa överjäst kallt men
man skulle kanske odla upp en rejäl giva och testa. Man kanske då skulle få
en överjäst öl med lageregenskaper, eller?
En annan sak är jästens livslängd. Ibland läser man att jäst kan leva ca en
månad om man tvättar den och förvarar den sterilt. Jag har odlat upp jäst
från flaskor som bevisligen bryggdes ett år tidigare. Konstigt.
Mvh
Micke Granath
----- Original Message -----
From: "KennethJohansson" <kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, November 04, 2005 10:05 PM
Subject: [Bryggaren] Re: Traditional English Ale
*** Brev nr. 11316 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***
Bäste Micke&Annalena!
Har ni aldrig ställt in en degbunke i kylskåpet över natten?
Då skulle ni upptäcka huru denna deg jäser i lugn och ro.
Nåväl faktum är att all jäst jäser oavsett temperatur.
Det är bara en fråga om tid.
Myten om att överjäst inte jäser vid lägre temp är just en myt!
Brygg väl, lev gott.
Bosse & Kenneth önskar dig ett gott bryggarliv!
--- Micke&Annalena <mickePÅvayaPUNKTse> wrote:
*** Brev nr. 11311 till Bryggaren skickat av "Micke & Annalena"
<mickePÅvayaPUNKTse> ***
Hej
Jag odlade upp jästen från en flaska Traditional English Ale från Hogs
Back
Brewery. Det konstiga nu är att den har jäst vidare trots att den står i
källaren där det är ca 8 grader. Betyder det att jag har bryggt min bitter
med lagerjäst? Varför använder man i så fall lagerjäst till
flaskjäsningen?
Mvh
Micke Granath
---------------------------------
Hej
Jag odlade upp jästen från en flaska Traditional English Ale från Hogs Back
Brewery. Det konstiga nu är att den har jäst vidare trots att den står i
källaren där det är ca 8 grader. Betyder det att jag har bryggt min bitter
med
lagerjäst? Varför använder man i så fall lagerjäst till flaskjäsningen?
Mvh
Micke Granath
__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com