Kaffeöl

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Kaffeöl

Inläggav Svante » torsdag 2005-11-03 01:00

Apropå öl och kaffe så har Nestle patenterat ett
"kaffeöl". Se
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn8248 .

Det faller förstås inte inom ramarna för vad vi skulle kalla ett öl...

-- Svante
Användarvisningsbild
Svante
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 102
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Vallentuna

Kaffeöl

Inläggav bengt.sahlin » fredag 2005-11-04 01:00

Undrar om man ska ha muffins eller chips som tilltugg, men det har han nog redan tänkt på uppfinnaren....

Salle i Växjö

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: SvanteEkelin [mailto:svantePÅhumlePUNKTse]
Skickat: den 4 november 2005 00:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kaffeöl


Apropå öl och kaffe så har Nestle patenterat ett
"kaffeöl". Se
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn8248 .

Det faller förstås inte inom ramarna för vad vi skulle kalla ett öl...

-- Svante
bengt.sahlin
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 25
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kaffeöl

Inläggav Kenneth » fredag 2005-11-04 01:00

Är inte detta en ren gimmick?
Följande text får mig att reagera.

"The remains of the roast are then ground to powder, mixed with yeast and
sucrose, and fermented for 4 hours at just below 22°C. At this temperature the
yeast can still metabolise but does not generate alcohol."

Vadå inte producerar alkohol vid denna temperatur?
Jag jäser alla mina överjästa öl vid 20-22ºC.
Fast med en endast fyra timmars jäsning så blir det inte så mycket alkohol.
Det är lite som när man jäser bulldegen. Det blir lite alkohol i degen.

Och hur kan man få patent på att jäsa socker vid 22ºC?
Som vanligt häpnar man på hur dåligt insatta patentnissarna är i saker och
ting.

Vilken bizarr värld vi lever i!

Kenneth i Stenhamra







__________________________________
Yahoo! FareChase: Search multiple travel sites in one click.
http://farechase.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Kaffeöl

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2005-11-04 01:00

Är inte detta en ren gimmick?
Följande text får mig att reagera.

"The remains of the roast are then ground to powder, mixed with yeast and
sucrose, and fermented for 4 hours at just below 22°C. At this temperature the
yeast can still metabolise but does not generate alcohol."

Vadå inte producerar alkohol vid denna temperatur?
Jag jäser alla mina överjästa öl vid 20-22ºC.
Fast med en endast fyra timmars jäsning så blir det inte så mycket alkohol.
Det är lite som när man jäser bulldegen. Det blir lite alkohol i degen.

Och hur kan man få patent på att jäsa socker vid 22ºC?
Som vanligt häpnar man på hur dåligt insatta patentnissarna är i saker och
ting.

Kenneth, jag reagerade på samma sak när jag läste det där :)

Den enda möjligheten jag ser är antagligen att jästen inte "fermenterar", utan respirerar och då blir det koldioxid och vatten istället för etanol. Sackaros inducerar ingen krabtree effekt som glukos gör så det är enklare att få den att respirera. Men då är det väl egentligen inte heller någon "fermented/jäst beverage/dryck" i ordets rätta bemärkelse utan en "respired beverage".

Det finns nog många konstiga patent som man inte begriper hur de kunde godkännas.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kaffeöl

Inläggav Kenneth » fredag 2005-11-04 01:00

Fredrik du gör mig förvirrad som vanligt.
Socker (sackaros) går alldeles utmärkt att fermentera till etanol.
Det vet väl du också?
Så vad pratar du om egentligen?

Det där med respirering har jag frågat mig om det verkligen stämmer. Du skrev
om det i din artikel men alla andra artiklar och böcker jag sett hävdar att
jästen inte respirerar under jäsning av vört.
Dvs det är inte för respirering som man tillsätter syre i vörten utan för att
jästen ska föröka sig.

Respirering skall undvikas vid öltillverkning vad jag vet.

Kenneth i Stenhamra



--- carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom wrote:

*** Brev nr. 11305 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***
<klipp>
Sackaros inducerar ingen krabtree effekt som glukos gör så det är enklare att
få den att respirera. Men då är det väl egentligen inte heller någon

/Fredrik





__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Kaffeöl

Inläggav peter.z.hogstrom » fredag 2005-11-04 01:00

Hmm verkar intressant, kanske nått att krydda sin stout med eller varför inte helt enkelt blanda fifty fifty!

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: SvanteEkelin [mailto:svantePÅhumlePUNKTse]
Skickat: den 4 november 2005 00:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kaffeöl


Apropå öl och kaffe så har Nestle patenterat ett
"kaffeöl". Se
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn8248 .

Det faller förstås inte inom ramarna för vad vi skulle kalla ett öl...

-- Svante
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

Kaffeöl

Inläggav peter.z.hogstrom » fredag 2005-11-04 01:00

Själv funderar jag på om den ska serveras på puben eller på ett café och om isåfall kvinnorna kommer att bli snyggare med ökad konumtion... (c:

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BengtSahlin [mailto:BengtPUNKTSahlinPÅveabPUNKTse]
Skickat: den 4 november 2005 08:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] SV: Kaffeöl


Undrar om man ska ha muffins eller chips som tilltugg, men det har han nog redan tänkt på uppfinnaren....

Salle i Växjö

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: SvanteEkelin [mailto:svantePÅhumlePUNKTse]
Skickat: den 4 november 2005 00:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kaffeöl


Apropå öl och kaffe så har Nestle patenterat ett
"kaffeöl". Se
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn8248 .

Det faller förstås inte inom ramarna för vad vi skulle kalla ett öl...

-- Svante
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

Kaffeöl

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2005-11-04 01:00

Fredrik du gör mig förvirrad som vanligt.
Socker (sackaros) går alldeles utmärkt att fermentera till etanol.
Det vet väl du också?

Javisst. Det går utmärkt.

(Därmed inte sagt att den inte också går utmärkt att respirera också)

Det där med respirering har jag frågat mig om det verkligen stämmer. Du skrev
om det i din artikel men alla andra artiklar och böcker jag sett hävdar att
jästen inte respirerar under jäsning av vört.

Hmm... då har du nog misstolkat det jag skrev i artikeln. Jäster respirerar *inte* under ölbryggning (normalt alltså) vilket jag också skrev i artikeln. Eller var står det annat? Kanske är någon groda isåfall? vilken sida stod det på? .. du har helt rätt att jästen inte respirerar.

Dvs det är inte för respirering som man tillsätter syre i vörten

Håller med till fullo. Vilket jag försökte förklara tydligt i artikeln.

utan för att jästen ska föröka sig.

Nja, eller för att jästen ska bättra på sina cellmembran, så att den i andra skedet ska "orka" föröka sig. Tycket jag försökte förklara den logiken i artikeln, men faktum är att artikeln kanske blev väl lång och kanske tungläst.

Så vad pratar du om egentligen?

Jag pratade om den där kaffe "ölen", dvs ingen "normal" öl.

Tillsätter man tillräckligt med syre till sackaros så kan den respirera. Gör man inte det fermenterar den. Vört är lite annorlunda eftersom glukosen gör att jästen inte respirerar även om man tillsätter tillräckligt med syre (i början av jäsningen alltså).

Skulle vara intressant att höra vad ni tycker om artikeln? Om den framstod som rörig så kanske den inte fick avsett syfte. Jag försökte vara ganska tydlig, men kanske blev den ändå rörigt eftersom det blev så lång.

Jag förstår Kenneth för jag kommer själv ihåg hur jag var förvirrad innan jag började gräva mig ned i jästen. Man läste om respiration och både det ena och det andra på olike ställe och förvirringen var total. Ett syfte med artikeln var just att reda ut den oredan. Men fråga är om det inte lyckades så bra? Var språket oläsligt, eller var den för lång? eller innehåller den fel?

Skulle vara kul att höra hur ni andra (som orkade läsa den:) uppfattad den?

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kaffeöl

Inläggav Micke Granath » fredag 2005-11-04 01:00

Både snyggare och piggare tror jag

Micke Granath

----- Original Message -----
From: "HogstromPeterZ" <PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, November 04, 2005 2:05 PM
Subject: [Bryggaren] SV: SV: Kaffeöl


*** Brev nr. 11308 till Bryggaren skickat av "Hogstrom Peter Z"
<PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom> ***

Själv funderar jag på om den ska serveras på puben eller på ett café och om
isåfall kvinnorna kommer att bli snyggare med ökad konumtion... (c:

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BengtSahlin [mailto:BengtPUNKTSahlinPÅveabPUNKTse]
Skickat: den 4 november 2005 08:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] SV: Kaffeöl


*** Brev nr. 11303 till Bryggaren skickat av "Bengt Sahlin"
<BengtPUNKTSahlinPÅveabPUNKTse> ***

Undrar om man ska ha muffins eller chips som tilltugg, men det har han nog
redan tänkt på uppfinnaren....

Salle i Växjö

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: SvanteEkelin [mailto:svantePÅhumlePUNKTse]
Skickat: den 4 november 2005 00:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kaffeöl


*** Brev nr. 11302 till Bryggaren skickat av Svante Ekelin <svantePÅhumlePUNKTse>
***

Apropå öl och kaffe så har Nestle patenterat ett
"kaffeöl". Se
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn8248 .

Det faller förstås inte inom ramarna för vad vi skulle kalla ett öl...

-- Svante
Micke Granath
Användarvisningsbild
Micke Granath
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: fredag 2006-12-22 02:39
Ort: Strömsholm

Kaffeöl

Inläggav Kenneth » fredag 2005-11-04 01:00

På sidan 20 i rutan "Är förkulturen färdig" står det följande:
... fyra faser
Lagfasen....
RESPIRATIONSFASEN...
Fermentationsfasen...
Sedimenteringsfasen...

Jag tolkar det som om att någon (du eller Dr Jästica) hävdar att jästen
genomgår en respirationsfas.

Fast jag kanske missförstår det...

Kenneth



--- carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom wrote:

*** Brev nr. 11309 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Fredrik du gör mig förvirrad som vanligt.
Socker (sackaros) går alldeles utmärkt att fermentera till etanol.
Det vet väl du också?

Javisst. Det går utmärkt.

(Därmed inte sagt att den inte också går utmärkt att respirera också)

Det där med respirering har jag frågat mig om det verkligen stämmer. Du
skrev
om det i din artikel men alla andra artiklar och böcker jag sett hävdar att
jästen inte respirerar under jäsning av vört.

Hmm... då har du nog misstolkat det jag skrev i artikeln. Jäster respirerar
*inte* under ölbryggning (normalt alltså) vilket jag också skrev i artikeln.
Eller var står det annat? Kanske är någon groda isåfall? vilken sida stod det
på? .. du har helt rätt att jästen inte respirerar.

Dvs det är inte för respirering som man tillsätter syre i vörten

Håller med till fullo. Vilket jag försökte förklara tydligt i artikeln.

utan för att jästen ska föröka sig.

Nja, eller för att jästen ska bättra på sina cellmembran, så att den i andra
skedet ska "orka" föröka sig. Tycket jag försökte förklara den logiken i
artikeln, men faktum är att artikeln kanske blev väl lång och kanske
tungläst.

Så vad pratar du om egentligen?

Jag pratade om den där kaffe "ölen", dvs ingen "normal" öl.

Tillsätter man tillräckligt med syre till sackaros så kan den respirera. Gör
man inte det fermenterar den. Vört är lite annorlunda eftersom glukosen gör
att jästen inte respirerar även om man tillsätter tillräckligt med syre (i
början av jäsningen alltså).

Skulle vara intressant att höra vad ni tycker om artikeln? Om den framstod
som rörig så kanske den inte fick avsett syfte. Jag försökte vara ganska
tydlig, men kanske blev den ändå rörigt eftersom det blev så lång.

Jag förstår Kenneth för jag kommer själv ihåg hur jag var förvirrad innan jag
började gräva mig ned i jästen. Man läste om respiration och både det ena och
det andra på olike ställe och förvirringen var total. Ett syfte med artikeln
var just att reda ut den oredan. Men fråga är om det inte lyckades så bra?
Var språket oläsligt, eller var den för lång? eller innehåller den fel?

Skulle vara kul att höra hur ni andra (som orkade läsa den:) uppfattad den?

/Fredrik




__________________________________
Yahoo! FareChase: Search multiple travel sites in one click.
http://farechase.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Kaffeöl

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2005-11-04 01:00

På sidan 20 i rutan "Är förkulturen färdig" står det följande:
... fyra faser
Lagfasen....
RESPIRATIONSFASEN...
Fermentationsfasen...
Sedimenteringsfasen...

Jag tolkar det som om att någon (du eller Dr Jästica) hävdar att jästen
genomgår en respirationsfas.

Aha.. ja ok, nu förstår jag dig och du har ju rätt. Sidan 20 ja... kollar just.

Men det är inte jag som skrivit rutorna. Jag har skrivet den löpande texten, och ingen av den inringande rutorna.

Nu tycker jag det vore lite dålig stil av mig att ha massa synpunkter på någon annans artiklar när jag själv vet att det tar tid att få ned det nogorlunda läsligt. Dessutom kan det ibland vara en balans mellan att vara korrekt och att få det begripligt, så ibland måste man förenkla lite. Jag tycker alla artiklar var kul att läsa i tidningen och det är väl bra ju fler som bidrar. Dessutom är det ju inte alltid lätt heller att förklara någonting som kanske är lite halvkrånglit på ett språk som gör att det blir läsligt. Ibland kanske man väljer termer för att det ska bli läsligt.

Om man syresätter sin förkultur hela tiden (genom kontinuerligt syretillförsel), eller senare under jäsningen, så kommer dock en viss respiration att komma till stånd, så det ligger lite i det, men eftersom när glukoshalten är tillräckligt låg så släpper crabtree effekten. Så det beror lite på hur man gör. Jag kanske inte skulle valt att dela upp det så som i rutan men det är inte jag som skrivit den. Å andra sidan ska man skriva kortfattade är det antagligen hopplöst svårt att ta hänsyn till alla specialfall.

Jag försökte förklara det från mitt synsätt, men så blev det också lite längre. Frågan är om det blev så långt att någon inte orkade läsa hela.

Det är alltid svårt att hitta enkla svar på svåra frågor. Kanske är det rent av omöjligt. Men som sagt så är det egentligen två olika artiklar "löpande texten" och rutorna.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kaffeöl

Inläggav ollepe » fredag 2005-11-04 01:00

Jag läser med stort nöje och förundran hur någon kan förlora sig så i
ett ämne :-) . Jag förstår dock ingenting och skulle vara mycket hjälpt
av en kort sammanfattning på den outbildades språk. Det märks ju att du
tycker det är kul.

Olle Persson Rättvik

Jag förstår Kenneth för jag kommer själv ihåg hur jag var förvirrad innan jag började gräva mig ned i jästen. Man läste om respiration och både det ena och det andra på olike ställe och förvirringen var total. Ett syfte med artikeln var just att reda ut den oredan. Men fråga är om det inte lyckades så bra? Var språket oläsligt, eller var den för lång? eller innehåller den fel?

Skulle vara kul att höra hur ni andra (som orkade läsa den:) uppfattad den?

/Fredrik
ollepe
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 256
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Rättvik

Kaffeöl

Inläggav carlsbergerensis » lördag 2005-11-05 01:00

Jag läser med stort nöje och förundran hur någon kan förlora sig så i
ett ämne :-) . Jag förstår dock ingenting och skulle vara mycket hjälpt
av en kort sammanfattning på den outbildades språk. Det märks ju att du
tycker det är kul.

Tack för dina synpunkter. Jag kanske förstå iofs att lite några av de kemiska formlerna och kanske lite av uträkningarna på slutet blir för mycket! Har man inte ställt sig själv rätt frågor innan så ger det kanske inte så mycket. Det skulle kanske gå att korta ned också, frågan är kanske vilka frågor man ska besvara eftersom frågan oftast kommer före svaret. I annat fall leder det oftast till fruktlös förvirring, det känner jag igen själv.

Jag försökte skriva texten så att den skulle svara på några av de frågor jag själv ställde mig innan jag började gräva.

För att förklara lite av de frågor som jag avsåg att besvara så...jag kommer ihåg exakt hur jag tänkte själv. Jag läste för att nämna ett exempel att man skulle "syresätta vörten" därför att det tydligen var "bra", men jag begrep inte varför(?), och de flesta texter som samtidigt med bestämdhet hävdade att det var mycket viktigt, erbjöd ingen förklaring och jag är en sån person som direkt går igång på sånt. Jag letade och hittade diverse förklaringar som sinsemellan var motsägelsefulla, respiration och mm, tillväxt mm, försökte fråga andra bryggare etc, ställde hejdlöst många "dumma" frågor på en del av forumen, och när jag slutligen konstaterade att någonting var fel så steg adrenalinet ytterligare ;-)

Kanske var artikeln vänd till andra som ställt sig samma frågor som jag ställde mig själv från början. Så om någon fått ut någonting så det ju tillräckligt :)

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kaffeöl

Inläggav Stina » måndag 2005-11-07 01:00

Jag läser ofta Bryggaren, men skriver inte inlägg, det får min man göra. Det är ju ända han som är bryggaren hemma. Men nu måste jag svara, eftersom det handalar om mitt dagliga arbete, patent.

Jag kan lugna alla med att Nestlé har inte alls patenterat ett kaffeöl! De har skickat in en ansökan, som nu är publicerad. Alla ansökningar publiceras efter en tid. Men man kan också se att det europeiska patentverket har granskat ansökan och skickat en rapport om att det inte finns skäl för ett patent (det kan man se på de sista sidorna där en del dokument är uppradade med koder, bl.a. X, Y och A. Ett X betyder lång näsa, det här är inte patenterbart.)

Men om jag ska vara ärligt tror jag att Nestlé egentligen ville patentera det faktum att en kort jäsning tar bort de beska toner som finns i kaffe och samtidigt behåller kaffearomerna utan att behöva tillsätta mjölk i drycken. Påståendet att en sådan kort jäsning och vid en temperatur runt 20 grader INTE skulle generera alkohol förstår jag inte. Speciellt som man skulle tillsätta socker, och då gärna före jäsningen. Men det spelar mindre roll, eftersom de troligen inte får patent ändå.

***Stina
Dryckesintresserad patentingenjör på Patent- och registreringsverket


-----Ursprungligt meddelande-----
Från: SvanteEkelin [mailto:svantePÅhumlePUNKTse]
Skickat: den 4 november 2005 00:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kaffeöl


Apropå öl och kaffe så har Nestle patenterat ett
"kaffeöl". Se
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn8248 .

Det faller förstås inte inom ramarna för vad vi skulle kalla ett öl...

-- Svante
Stina
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: fredag 2007-01-05 09:35
Ort: Älvsjö


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 22 gäster