Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp
Är inte detta en ren gimmick?
Följande text får mig att reagera.
"The remains of the roast are then ground to powder, mixed with yeast and
sucrose, and fermented for 4 hours at just below 22°C. At this temperature the
yeast can still metabolise but does not generate alcohol."
Vadå inte producerar alkohol vid denna temperatur?
Jag jäser alla mina överjästa öl vid 20-22ºC.
Fast med en endast fyra timmars jäsning så blir det inte så mycket alkohol.
Det är lite som när man jäser bulldegen. Det blir lite alkohol i degen.
Och hur kan man få patent på att jäsa socker vid 22ºC?
Som vanligt häpnar man på hur dåligt insatta patentnissarna är i saker och
ting.
<klipp>*** Brev nr. 11305 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***
Sackaros inducerar ingen krabtree effekt som glukos gör så det är enklare att
få den att respirera. Men då är det väl egentligen inte heller någon
/Fredrik
Fredrik du gör mig förvirrad som vanligt.
Socker (sackaros) går alldeles utmärkt att fermentera till etanol.
Det vet väl du också?
Det där med respirering har jag frågat mig om det verkligen stämmer. Du skrev
om det i din artikel men alla andra artiklar och böcker jag sett hävdar att
jästen inte respirerar under jäsning av vört.
Dvs det är inte för respirering som man tillsätter syre i vörten
utan för att jästen ska föröka sig.
Så vad pratar du om egentligen?
*** Brev nr. 11309 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<Fredrik du gör mig förvirrad som vanligt.
Socker (sackaros) går alldeles utmärkt att fermentera till etanol.
Det vet väl du också?
Javisst. Det går utmärkt.
(Därmed inte sagt att den inte också går utmärkt att respirera också)skrevDet där med respirering har jag frågat mig om det verkligen stämmer. Duom det i din artikel men alla andra artiklar och böcker jag sett hävdar att
jästen inte respirerar under jäsning av vört.
Hmm... då har du nog misstolkat det jag skrev i artikeln. Jäster respirerar
*inte* under ölbryggning (normalt alltså) vilket jag också skrev i artikeln.
Eller var står det annat? Kanske är någon groda isåfall? vilken sida stod det
på? .. du har helt rätt att jästen inte respirerar.Dvs det är inte för respirering som man tillsätter syre i vörten
Håller med till fullo. Vilket jag försökte förklara tydligt i artikeln.utan för att jästen ska föröka sig.
Nja, eller för att jästen ska bättra på sina cellmembran, så att den i andra
skedet ska "orka" föröka sig. Tycket jag försökte förklara den logiken i
artikeln, men faktum är att artikeln kanske blev väl lång och kanske
tungläst.Så vad pratar du om egentligen?
Jag pratade om den där kaffe "ölen", dvs ingen "normal" öl.
Tillsätter man tillräckligt med syre till sackaros så kan den respirera. Gör
man inte det fermenterar den. Vört är lite annorlunda eftersom glukosen gör
att jästen inte respirerar även om man tillsätter tillräckligt med syre (i
början av jäsningen alltså).
Skulle vara intressant att höra vad ni tycker om artikeln? Om den framstod
som rörig så kanske den inte fick avsett syfte. Jag försökte vara ganska
tydlig, men kanske blev den ändå rörigt eftersom det blev så lång.
Jag förstår Kenneth för jag kommer själv ihåg hur jag var förvirrad innan jag
började gräva mig ned i jästen. Man läste om respiration och både det ena och
det andra på olike ställe och förvirringen var total. Ett syfte med artikeln
var just att reda ut den oredan. Men fråga är om det inte lyckades så bra?
Var språket oläsligt, eller var den för lång? eller innehåller den fel?
Skulle vara kul att höra hur ni andra (som orkade läsa den:) uppfattad den?
/Fredrik
På sidan 20 i rutan "Är förkulturen färdig" står det följande:
... fyra faser
Lagfasen....
RESPIRATIONSFASEN...
Fermentationsfasen...
Sedimenteringsfasen...
Jag tolkar det som om att någon (du eller Dr Jästica) hävdar att jästen
genomgår en respirationsfas.
Jag förstår Kenneth för jag kommer själv ihåg hur jag var förvirrad innan jag började gräva mig ned i jästen. Man läste om respiration och både det ena och det andra på olike ställe och förvirringen var total. Ett syfte med artikeln var just att reda ut den oredan. Men fråga är om det inte lyckades så bra? Var språket oläsligt, eller var den för lång? eller innehåller den fel?
Skulle vara kul att höra hur ni andra (som orkade läsa den:) uppfattad den?
/Fredrik
Jag läser med stort nöje och förundran hur någon kan förlora sig så i
ett ämne . Jag förstår dock ingenting och skulle vara mycket hjälpt
av en kort sammanfattning på den outbildades språk. Det märks ju att du
tycker det är kul.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 22 gäster