Hej!
Blev lite inspirerad av bland annat Chareles Cassinos kokning av torrhumlepåsar.
Själv har jag bara haft en allvarlig infektion på mina bryggningar de senaste fyra åren och det var när jag chansade och torrhumlade utan att skålla humlen innan den östes i jäskärlet. (Skålla = hälla kokhett vatten över humlen, så mycket att det går att hälla ner den i jäskärlet) Det var i våras - ölen blev inte blank och efter ca en månad var ölen som sirap. Smakade inte räligt - men kanske inte perfekt. Hade en liknande infektion för just fyra år sedan - då lite mer osäker på orsaken. Men vem vill dricka öl med sirapskonsistens? Jag kan ju inte bevisa att det hade med torrhumlingen att göra - men mina misstankar ligger där.
Tillbaka till inspirationen av Charles humlekokning. Idag bryggde jag 75 liter american pale ale. Men all humle jag tillsatte "blötlade /skållade" jag först i kokande vatten. Ca 3 liter vatten gick det åt. (60g Magnum (bitterhumle) och sedan till aromhumlen 50g Cascade och 250g Hersbrücker) Innan jag hällde i humlen i koket lät jag det rinna av i ett durkslag. Vätskan samlade jag upp i en glasburk. Denna vätska, ca en liter, är "duktigt" bitter och lite svårbedömd vad gäller aromen. Planen är att när jäsningen är över - fram mot nästa helg - så tillsätter jag den här vätskan till bryggden som ett slags torrhumling, eller snarare våthumling.
Tänker mig att man antingen snabbt värmer upp den i mikron till en bit över 75 grader eller att man tillsätter svavel eller Atamon till vätskan (i det senare fallet - några timmar) innan man tillsätter den i jäskärlet. Just nu är den ljusgrön - men det ser ut som om den börjar klarna i kylskåpet.
Har någon testat det här? I så fall ... Hur blev det?
(Pratade för övrigt med två proffsbryggare på Öl-festivalen i Stockholm i september som båda påstod att det inte var något problem att torrhumla genom att hälla pellets direkt i jäskärlet. Men jag litar inte på det riktigt.)
Kom gärna med kommentarer. Jag återkommer självklart när jag provsmakat om så där en månad.
Dan Åkerlund
Karlstad