Våthumla

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Våthumla

Inläggav Dan Åkerlund » söndag 2005-10-30 00:00

Hej!

Blev lite inspirerad av bland annat Chareles Cassinos kokning av torrhumlepåsar.

Själv har jag bara haft en allvarlig infektion på mina bryggningar de senaste fyra åren och det var när jag chansade och torrhumlade utan att skålla humlen innan den östes i jäskärlet. (Skålla = hälla kokhett vatten över humlen, så mycket att det går att hälla ner den i jäskärlet) Det var i våras - ölen blev inte blank och efter ca en månad var ölen som sirap. Smakade inte räligt - men kanske inte perfekt. Hade en liknande infektion för just fyra år sedan - då lite mer osäker på orsaken. Men vem vill dricka öl med sirapskonsistens? Jag kan ju inte bevisa att det hade med torrhumlingen att göra - men mina misstankar ligger där.

Tillbaka till inspirationen av Charles humlekokning. Idag bryggde jag 75 liter american pale ale. Men all humle jag tillsatte "blötlade /skållade" jag först i kokande vatten. Ca 3 liter vatten gick det åt. (60g Magnum (bitterhumle) och sedan till aromhumlen 50g Cascade och 250g Hersbrücker) Innan jag hällde i humlen i koket lät jag det rinna av i ett durkslag. Vätskan samlade jag upp i en glasburk. Denna vätska, ca en liter, är "duktigt" bitter och lite svårbedömd vad gäller aromen. Planen är att när jäsningen är över - fram mot nästa helg - så tillsätter jag den här vätskan till bryggden som ett slags torrhumling, eller snarare våthumling.

Tänker mig att man antingen snabbt värmer upp den i mikron till en bit över 75 grader eller att man tillsätter svavel eller Atamon till vätskan (i det senare fallet - några timmar) innan man tillsätter den i jäskärlet. Just nu är den ljusgrön - men det ser ut som om den börjar klarna i kylskåpet.

Har någon testat det här? I så fall ... Hur blev det?

(Pratade för övrigt med två proffsbryggare på Öl-festivalen i Stockholm i september som båda påstod att det inte var något problem att torrhumla genom att hälla pellets direkt i jäskärlet. Men jag litar inte på det riktigt.)

Kom gärna med kommentarer. Jag återkommer självklart när jag provsmakat om så där en månad.

Dan Åkerlund
Karlstad
/Dan
Användarvisningsbild
Dan Åkerlund
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 55
Blev medlem: torsdag 2006-10-26 21:28
Ort: Karlstad

Våthumla

Inläggav rick.lindqvist » söndag 2005-10-30 00:00

Intressant detta med våthumling, kan någon berätta mer?

Att torrhumla med pellets känns märkligt då dessa sätter igen häverten
värre än vad kottar gör samt gör ölet lite gröndisigt, vilket visar sig
som en dammig sörja i botten på fatet eller flaskan.
/R



Hej!

Blev lite inspirerad av bland annat Chareles Cassinos kokning av torrhumlepåsar.

Själv har jag bara haft en allvarlig infektion på mina bryggningar de senaste fyra åren och det var när jag chansade och torrhumlade utan att skålla humlen innan den östes i jäskärlet. (Skålla = hälla kokhett vatten över humlen, så mycket att det går att hälla ner den i jäskärlet) Det var i våras - ölen blev inte blank och efter ca en månad var ölen som sirap. Smakade inte räligt - men kanske inte perfekt. Hade en liknande infektion för just fyra år sedan - då lite mer osäker på orsaken. Men vem vill dricka öl med sirapskonsistens? Jag kan ju inte bevisa att det hade med torrhumlingen att göra - men mina misstankar ligger där.

Tillbaka till inspirationen av Charles humlekokning. Idag bryggde jag 75 liter american pale ale. Men all humle jag tillsatte "blötlade /skållade" jag först i kokande vatten. Ca 3 liter vatten gick det åt. (60g Magnum (bitterhumle) och sedan till aromhumlen 50g Cascade och 250g Hersbrücker) Innan jag hällde i humlen i koket lät jag det rinna av i ett durkslag. Vätskan samlade jag upp i en glasburk. Denna vätska, ca en liter, är "duktigt" bitter och lite svårbedömd vad gäller aromen. Planen är att när jäsningen är över - fram mot nästa helg - så tillsätter jag den här vätskan till bryggden som ett slags torrhumling, eller snarare våthumling.

Tänker mig att man antingen snabbt värmer upp den i mikron till en bit över 75 grader eller att man tillsätter svavel eller Atamon till vätskan (i det senare fallet - några timmar) innan man tillsätter den i jäskärlet. Just nu är den ljusgrön - men det ser ut som om den börjar klarna i kylskåpet.

Har någon testat det här? I så fall ... Hur blev det?

(Pratade för övrigt med två proffsbryggare på Öl-festivalen i Stockholm i september som båda påstod att det inte var något problem att torrhumla genom att hälla pellets direkt i jäskärlet. Men jag litar inte på det riktigt.)

Kom gärna med kommentarer. Jag återkommer självklart när jag provsmakat om så där en månad.

Dan Åkerlund
Karlstad
Användarvisningsbild
rick.lindqvist
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 258
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: göteborg

Våthumla

Inläggav rick.lindqvist » söndag 2005-10-30 00:00

Intressant detta med våthumling, kan någon berätta mer?

Att torrhumla med pellets känns märkligt då dessa sätter igen häverten
värre än vad kottar gör samt gör ölet lite gröndisigt, vilket visar sig
som en dammig sörja i botten på fatet eller flaskan.
/R

----Ursprungligt meddelande----
Från: danPÅbryggPUNKTde
Datum: Oct 30, 2005 7:11:03 PM
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ärende: [Bryggaren] Våthumla

Hej!

Blev lite inspirerad av bland annat Chareles Cassinos kokning av
torrhumlepåsar.

Själv har jag bara haft en allvarlig infektion på mina bryggningar de
senaste fyra åren och det var när jag chansade och torrhumlade utan att
skålla humlen innan den östes i jäskärlet. (Skålla = hälla kokhett
vatten över humlen, så mycket att det går att hälla ner den i
jäskärlet) Det var i våras - ölen blev inte blank och efter ca en månad
var ölen som sirap. Smakade inte räligt - men kanske inte perfekt. Hade
en liknande infektion för just fyra år sedan - då lite mer osäker på
orsaken. Men vem vill dricka öl med sirapskonsistens? Jag kan ju inte
bevisa att det hade med torrhumlingen att göra - men mina misstankar
ligger där.

Tillbaka till inspirationen av Charles humlekokning. Idag bryggde jag
75 liter american pale ale. Men all humle jag tillsatte "blötlade
/skållade" jag först i kokande vatten. Ca 3 liter vatten gick det åt.
(60g Magnum (bitterhumle) och sedan till aromhumlen 50g Cascade och
250g Hersbrücker) Innan jag hällde i humlen i koket lät jag det rinna
av i ett durkslag. Vätskan samlade jag upp i en glasburk. Denna vätska,
ca en liter, är "duktigt" bitter och lite svårbedömd vad gäller
aromen. Planen är att när jäsningen är över - fram mot nästa helg - så
tillsätter jag den här vätskan till bryggden som ett slags torrhumling,
eller snarare våthumling.

Tänker mig att man antingen snabbt värmer upp den i mikron till en bit
över 75 grader eller att man tillsätter svavel eller Atamon till
vätskan (i det senare fallet - några timmar) innan man tillsätter den i
jäskärlet. Just nu är den ljusgrön - men det ser ut som om den börjar
klarna i kylskåpet.

Har någon testat det här? I så fall ... Hur blev det?

(Pratade för övrigt med två proffsbryggare på Öl-festivalen i
Stockholm i september som båda påstod att det inte var något problem
att torrhumla genom att hälla pellets direkt i jäskärlet. Men jag litar
inte på det riktigt.)

Kom gärna med kommentarer. Jag återkommer självklart när jag
provsmakat om så där en månad.

Dan Åkerlund
Karlstad
Användarvisningsbild
rick.lindqvist
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 258
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: göteborg

Våthumla

Inläggav DavidMeadows » måndag 2005-10-31 01:00

Jag brukar brygga en IPA och då "hoppar" jag över arom givan, kyler ölet ner
i jästkaret, pitchar jästen och då HELA AROM givan rätt ner i vörten! Funkar
varje gång och blir superbra. Har dessutom tagit brons medalj med denna
metod.
David Meadows

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: RickGordonLindqvist [mailto:rickPUNKTlindqvistPÅcomhemPUNKTse]
Skickat: Inget
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Sv: Våthumla


*** Brev nr. 11271 till Bryggaren skickat av Rick Gordon Lindqvist
<rickPUNKTlindqvistPÅcomhemPUNKTse> ***

Intressant detta med våthumling, kan någon berätta mer?

Att torrhumla med pellets känns märkligt då dessa sätter igen häverten
värre än vad kottar gör samt gör ölet lite gröndisigt, vilket visar sig
som en dammig sörja i botten på fatet eller flaskan.
/R

----Ursprungligt meddelande----
Från: danPÅbryggPUNKTde
Datum: Oct 30, 2005 7:11:03 PM
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ärende: [Bryggaren] Våthumla

Hej!

Blev lite inspirerad av bland annat Chareles Cassinos kokning av
torrhumlepåsar.

Själv har jag bara haft en allvarlig infektion på mina bryggningar de
senaste fyra åren och det var när jag chansade och torrhumlade utan att
skålla humlen innan den östes i jäskärlet. (Skålla = hälla kokhett
vatten över humlen, så mycket att det går att hälla ner den i
jäskärlet) Det var i våras - ölen blev inte blank och efter ca en månad
var ölen som sirap. Smakade inte räligt - men kanske inte perfekt. Hade
en liknande infektion för just fyra år sedan - då lite mer osäker på
orsaken. Men vem vill dricka öl med sirapskonsistens? Jag kan ju inte
bevisa att det hade med torrhumlingen att göra - men mina misstankar
ligger där.

Tillbaka till inspirationen av Charles humlekokning. Idag bryggde jag
75 liter american pale ale. Men all humle jag tillsatte "blötlade
/skållade" jag först i kokande vatten. Ca 3 liter vatten gick det åt.
(60g Magnum (bitterhumle) och sedan till aromhumlen 50g Cascade och
250g Hersbrücker) Innan jag hällde i humlen i koket lät jag det rinna
av i ett durkslag. Vätskan samlade jag upp i en glasburk. Denna vätska,
ca en liter, är "duktigt" bitter och lite svårbedömd vad gäller
aromen. Planen är att när jäsningen är över - fram mot nästa helg - så
tillsätter jag den här vätskan till bryggden som ett slags torrhumling,
eller snarare våthumling.

Tänker mig att man antingen snabbt värmer upp den i mikron till en bit
över 75 grader eller att man tillsätter svavel eller Atamon till
vätskan (i det senare fallet - några timmar) innan man tillsätter den i
jäskärlet. Just nu är den ljusgrön - men det ser ut som om den börjar
klarna i kylskåpet.

Har någon testat det här? I så fall ... Hur blev det?

(Pratade för övrigt med två proffsbryggare på Öl-festivalen i
Stockholm i september som båda påstod att det inte var något problem
att torrhumla genom att hälla pellets direkt i jäskärlet. Men jag litar
inte på det riktigt.)

Kom gärna med kommentarer. Jag återkommer självklart när jag
provsmakat om så där en månad.

Dan Åkerlund
Karlstad
DavidMeadows
 

Våthumla

Inläggav peter.z.hogstrom » måndag 2005-10-31 01:00

Hej hopp,

I våras skalade jag upp min Gaslager, en mod. sv. lager, från 70 - 90 L, pga av att en kompis hängde med och bryggde och då till min stora förvåning oxå ville ha en skvätt (c;

Tyvärr skedde detta mitt under bryggningen och inte hemma vid datorn och vartefter dan gick så slappnade man ju av en del varför humledelen aldrig blev uppskalad. Detta kom jag på dan efter när jag korrigerade malten i datorn. Ve och fasa vad göra. Jo jag åkte helt enkelt ner till bryggklubben och kokade humlete. Dvs två liter vatten och sen i med bittergiva 1 timme, smak och sist en rejäl dos aromhumle nån minut innan kylning. Detta fick sen åka ner med hull och hår i jäskärlet, när det var kylt. Dvs inte bara vätskan utan humle och allt. Volymen spädde jag förresten efterhand som det kokade bort vatten, sista spädning i samband med att smakgivan åkte i, dvs 15 - 20min innan kokslut.

Resultatet blev alldeles lysande och är väl närmast att likna vid ett mellanting mellan vanlig humling och torrhumling. Den intresserade hittar receptet på hemsidan.

mvh,

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: RickGordonLindqvist [mailto:rickPUNKTlindqvistPÅcomhemPUNKTse]
Skickat: den 31 oktober 2005 01:30
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Sv: Våthumla


Intressant detta med våthumling, kan någon berätta mer?

Att torrhumla med pellets känns märkligt då dessa sätter igen häverten
värre än vad kottar gör samt gör ölet lite gröndisigt, vilket visar sig
som en dammig sörja i botten på fatet eller flaskan.
/R

----Ursprungligt meddelande----
Från: danPÅbryggPUNKTde
Datum: Oct 30, 2005 7:11:03 PM
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ärende: [Bryggaren] Våthumla

Hej!

Blev lite inspirerad av bland annat Chareles Cassinos kokning av
torrhumlepåsar.

Själv har jag bara haft en allvarlig infektion på mina bryggningar de
senaste fyra åren och det var när jag chansade och torrhumlade utan att
skålla humlen innan den östes i jäskärlet. (Skålla = hälla kokhett
vatten över humlen, så mycket att det går att hälla ner den i
jäskärlet) Det var i våras - ölen blev inte blank och efter ca en månad
var ölen som sirap. Smakade inte räligt - men kanske inte perfekt. Hade
en liknande infektion för just fyra år sedan - då lite mer osäker på
orsaken. Men vem vill dricka öl med sirapskonsistens? Jag kan ju inte
bevisa att det hade med torrhumlingen att göra - men mina misstankar
ligger där.

Tillbaka till inspirationen av Charles humlekokning. Idag bryggde jag
75 liter american pale ale. Men all humle jag tillsatte "blötlade
/skållade" jag först i kokande vatten. Ca 3 liter vatten gick det åt.
(60g Magnum (bitterhumle) och sedan till aromhumlen 50g Cascade och
250g Hersbrücker) Innan jag hällde i humlen i koket lät jag det rinna
av i ett durkslag. Vätskan samlade jag upp i en glasburk. Denna vätska,
ca en liter, är "duktigt" bitter och lite svårbedömd vad gäller
aromen. Planen är att när jäsningen är över - fram mot nästa helg - så
tillsätter jag den här vätskan till bryggden som ett slags torrhumling,
eller snarare våthumling.

Tänker mig att man antingen snabbt värmer upp den i mikron till en bit
över 75 grader eller att man tillsätter svavel eller Atamon till
vätskan (i det senare fallet - några timmar) innan man tillsätter den i
jäskärlet. Just nu är den ljusgrön - men det ser ut som om den börjar
klarna i kylskåpet.

Har någon testat det här? I så fall ... Hur blev det?

(Pratade för övrigt med två proffsbryggare på Öl-festivalen i
Stockholm i september som båda påstod att det inte var något problem
att torrhumla genom att hälla pellets direkt i jäskärlet. Men jag litar
inte på det riktigt.)

Kom gärna med kommentarer. Jag återkommer självklart när jag
provsmakat om så där en månad.

Dan Åkerlund
Karlstad
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster