Torrhumla i kokpåse

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Torrhumla i kokpåse

Inläggav Putte » söndag 2005-10-30 00:00

FWH?
/Patrik

----- Original Message -----
From: "KennethJohansson" <kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Saturday, October 29, 2005 9:23 PM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: SV: SV: SV: SV: RE: Re: Torrhumla i kokpåse


*** Brev nr. 11264 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***

Jag upplever samma problem med torrhumling.
Ölet blir lätt grumligt.
Det tar lång tid innan smaken stabiliserar sig igen.
En vegetativ, gräsig smak som ofta är rätt störande.
Som ni kanske förstår så undviker jag nuförtiden torrhumling helt.
Jag tycker inte att man vinner så mycket, risken för problem är större än
den
potentiella vinst man kan göra.

FWH och/eller en rejäl giva på slutet av koket tycker jag är bättre.
Personligen så tycker jag inte att ett öl vinner på torrhumling.
Ölet kantrar lätt och blir bara humledominerat.
Balansen på ett öl är A och O.
Torrhumlade öl är sällan välbalanserade.

Det är klart om man gillar humlebomber så ska man torrhumla.
Man bör dock vara medveten om att man betalar ett pris för det.

Kenneth i Stenhamra.

--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11263 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla Petersson
Jag tänkte tillföra en aspekt/ett problem till som jag upplever med
torrhumlingen.
Ett färdigjäst (så gott som), klart öl blir grumligt/disigt igen och det
blir inte riktigt klart igen.

Och det verkar börja jäsa lite igen. Det är kanske lite förjäsbara ämnen i
humlen och möjligen något annat som på något sätt grumlar till det. Finns
det andra med erfarenheter och kanske svar på detta/dessa fenomen?

Björn Petersson, Linköping





__________________________________
Yahoo! FareChase: Search multiple travel sites in one click.
http://farechase.yahoo.com
Mitt minne är omfattande men dimmigt.
/Charles Darwin
Putte
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 253
Blev medlem: fredag 2006-10-20 20:14
Ort: Stockholm, Rågsved

Torrhumla i kokpåse

Inläggav rick.lindqvist » söndag 2005-10-30 00:00

Jag formligen dyrkar torrhumlade öl och de jag provat ifrån USA(vilka
har varit många) har varit både humlebombastiska i sin arom och
balanserade. En amerikansk IPA ska ju dofta väldigt mycket humle.
Smaken är olika som tur är.

/R


----Ursprungligt meddelande----
Från: kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom
Datum: Oct 29, 2005 10:18:34 PM
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ärende: [Bryggaren] Re: SV: SV: SV: SV: SV: RE: Re: Torrhumla i
kokpåse

*** Brev nr. 11264 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***

Jag upplever samma problem med torrhumling.
Ölet blir lätt grumligt.
Det tar lång tid innan smaken stabiliserar sig igen.
En vegetativ, gräsig smak som ofta är rätt störande.
Som ni kanske förstår så undviker jag nuförtiden torrhumling helt.
Jag tycker inte att man vinner så mycket, risken för problem är större
än den
potentiella vinst man kan göra.

FWH och/eller en rejäl giva på slutet av koket tycker jag är bättre.
Personligen så tycker jag inte att ett öl vinner på torrhumling.
Ölet kantrar lätt och blir bara humledominerat.
Balansen på ett öl är A och O.
Torrhumlade öl är sällan välbalanserade.

Det är klart om man gillar humlebomber så ska man torrhumla.
Man bör dock vara medveten om att man betalar ett pris för det.

Kenneth i Stenhamra.

--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11263 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla
Petersson
Jag tänkte tillföra en aspekt/ett problem till som jag upplever med
torrhumlingen.
Ett färdigjäst (så gott som), klart öl blir grumligt/disigt igen och
det
blir inte riktigt klart igen.

Och det verkar börja jäsa lite igen. Det är kanske lite förjäsbara
ämnen i
humlen och möjligen något annat som på något sätt grumlar till det.
Finns
det andra med erfarenheter och kanske svar på detta/dessa fenomen?

Björn Petersson, Linköping





__________________________________
Yahoo! FareChase: Search multiple travel sites in one click.
http://farechase.yahoo.com
Användarvisningsbild
rick.lindqvist
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 258
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: göteborg

Torrhumla i kokpåse

Inläggav freddan_se » söndag 2005-10-30 00:00

FWH= First Wort Hoping
Pysslar inte med det själv men har mig för att det
betyder att man häller i humle i okokad vört.
/Fredrik N

--- PatrikLekberg <patrikPUNKTlekbergPÅbredbandPUNKTnet> skrev:

*** Brev nr. 11267 till Bryggaren skickat av "Patrik
Lekberg" <patrikPUNKTlekbergPÅbredbandPUNKTnet> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
<<<
hantera kontot:
http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

FWH?
/Patrik

----- Original Message -----
From: "KennethJohansson"
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Saturday, October 29, 2005 9:23 PM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: SV: SV: SV: SV: RE: Re:
Torrhumla i kokpåse


*** Brev nr. 11264 till Bryggaren skickat av Kenneth
Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
<<<
hantera kontot:
http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag upplever samma problem med torrhumling.
Ölet blir lätt grumligt.
Det tar lång tid innan smaken stabiliserar sig igen.
En vegetativ, gräsig smak som ofta är rätt störande.
Som ni kanske förstår så undviker jag nuförtiden
torrhumling helt.
Jag tycker inte att man vinner så mycket, risken för
problem är större än
den
potentiella vinst man kan göra.

FWH och/eller en rejäl giva på slutet av koket
tycker jag är bättre.
Personligen så tycker jag inte att ett öl vinner på
torrhumling.
Ölet kantrar lätt och blir bara humledominerat.
Balansen på ett öl är A och O.
Torrhumlade öl är sällan välbalanserade.

Det är klart om man gillar humlebomber så ska man
torrhumla.
Man bör dock vara medveten om att man betalar ett
pris för det.

Kenneth i Stenhamra.

--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse>
wrote:

*** Brev nr. 11263 till Bryggaren skickat av Björn
och Ulla Petersson
Jag tänkte tillföra en aspekt/ett problem till
som jag upplever med
torrhumlingen.
Ett färdigjäst (så gott som), klart öl blir
grumligt/disigt igen och det
blir inte riktigt klart igen.

Och det verkar börja jäsa lite igen. Det är kanske
lite förjäsbara ämnen i
humlen och möjligen något annat som på något sätt
grumlar till det. Finns
det andra med erfarenheter och kanske svar på
detta/dessa fenomen?
Björn Petersson, Linköping





__________________________________
Yahoo! FareChase: Search multiple travel sites in
one click.
http://farechase.yahoo.com
Lambic fick inte vara med och leka med de andra ölen och då blev han sur
freddan_se
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 128
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Stockholm

Torrhumla i kokpåse

Inläggav FredrikStåhl » måndag 2005-10-31 01:00

Hej!

Jag håller med men ändå inte. Många brittiska ales är torrhumlade utan
att vara humlebomber. Jag är själv väldigt förtjust i torrhumling men
det måste göras försiktigt för att inte förstöra balansen i ölen. Jag
har sällan i mer än 5-10 gram torrhumle till 25 liter öl.

Jag har heller aldrig märkt av problem med infektioner trots att jag
inte kokar torrhumlen. De infektioner jag haft har alltid gått att
härleda till dålig jäst eller slarvig rengöring.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Sat, 2005-10-29 at 22:18 +0200, KennethJohansson wrote:
*** Brev nr. 11264 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson <kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag upplever samma problem med torrhumling.
Ölet blir lätt grumligt.
Det tar lång tid innan smaken stabiliserar sig igen.
En vegetativ, gräsig smak som ofta är rätt störande.
Som ni kanske förstår så undviker jag nuförtiden torrhumling helt.
Jag tycker inte att man vinner så mycket, risken för problem är större än den
potentiella vinst man kan göra.

FWH och/eller en rejäl giva på slutet av koket tycker jag är bättre.
Personligen så tycker jag inte att ett öl vinner på torrhumling.
Ölet kantrar lätt och blir bara humledominerat.
Balansen på ett öl är A och O.
Torrhumlade öl är sällan välbalanserade.

Det är klart om man gillar humlebomber så ska man torrhumla.
Man bör dock vara medveten om att man betalar ett pris för det.

Kenneth i Stenhamra.

--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11263 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla Petersson
Jag tänkte tillföra en aspekt/ett problem till som jag upplever med
torrhumlingen.
Ett färdigjäst (så gott som), klart öl blir grumligt/disigt igen och det
blir inte riktigt klart igen.

Och det verkar börja jäsa lite igen. Det är kanske lite förjäsbara ämnen i
humlen och möjligen något annat som på något sätt grumlar till det. Finns
det andra med erfarenheter och kanske svar på detta/dessa fenomen?

Björn Petersson, Linköping





__________________________________
Yahoo! FareChase: Search multiple travel sites in one click.
http://farechase.yahoo.com
FredrikStåhl
 

Torrhumla i kokpåse

Inläggav karl-erik.berntson » måndag 2005-10-31 01:00

Hej,
I John Palmers bok, How to Brew, 2ndra upplagan står på sid 51 apropå torrhumling: "Don´t worry about adding unboiled hops to the fermentor when you are dry hopping. Infection from the hops just doesn´t happen."
Det skulle mao räcka med att desinficera ev. humlepåse.
karl-erik.berntson
 

Torrhumla i kokpåse

Inläggav Karl-ErikBerntson » måndag 2005-10-31 01:00

Hej,
I John Palmers bok, How to Brew, 2ndra upplagan står på sid 51 apropå
torrhumling:
"Don´t worry about adding unboiled hops to the fermentor when you are
dry hopping. Infection from the hops just doesn´t happen."
Det skulle mao räcka med att desinficera ev. humlepåse.

-----Original Message-----
From: FredrikStåhl [mailto:fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu]
Sent: den 31 oktober 2005 11:03
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Torrhumla i kokpåse

*** Brev nr. 11276 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl
<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ***

Hej!

Jag håller med men ändå inte. Många brittiska ales är torrhumlade utan
att vara humlebomber. Jag är själv väldigt förtjust i torrhumling men
det måste göras försiktigt för att inte förstöra balansen i ölen. Jag
har sällan i mer än 5-10 gram torrhumle till 25 liter öl.

Jag har heller aldrig märkt av problem med infektioner trots att jag
inte kokar torrhumlen. De infektioner jag haft har alltid gått att
härleda till dålig jäst eller slarvig rengöring.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Sat, 2005-10-29 at 22:18 +0200, KennethJohansson wrote:
*** Brev nr. 11264 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag upplever samma problem med torrhumling.
Ölet blir lätt grumligt.
Det tar lång tid innan smaken stabiliserar sig igen.
En vegetativ, gräsig smak som ofta är rätt störande.
Som ni kanske förstår så undviker jag nuförtiden torrhumling helt.
Jag tycker inte att man vinner så mycket, risken för problem är större
än den
potentiella vinst man kan göra.

FWH och/eller en rejäl giva på slutet av koket tycker jag är bättre.
Personligen så tycker jag inte att ett öl vinner på torrhumling.
Ölet kantrar lätt och blir bara humledominerat.
Balansen på ett öl är A och O.
Torrhumlade öl är sällan välbalanserade.

Det är klart om man gillar humlebomber så ska man torrhumla.
Man bör dock vara medveten om att man betalar ett pris för det.

Kenneth i Stenhamra.

--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11263 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla
Petersson
Jag tänkte tillföra en aspekt/ett problem till som jag upplever med
torrhumlingen.
Ett färdigjäst (så gott som), klart öl blir grumligt/disigt igen och
det
blir inte riktigt klart igen.

Och det verkar börja jäsa lite igen. Det är kanske lite förjäsbara
ämnen i
humlen och möjligen något annat som på något sätt grumlar till det.
Finns
det andra med erfarenheter och kanske svar på detta/dessa fenomen?

Björn Petersson, Linköping





__________________________________
Yahoo! FareChase: Search multiple travel sites in one click.
http://farechase.yahoo.com
Karl-ErikBerntson
 

Torrhumla i kokpåse

Inläggav JoakimRuud » måndag 2005-10-31 01:00

"Don´t worry about adding unboiled hops to the fermentor when you are
dry hopping. Infection from the hops just doesn´t happen."
Det skulle mao räcka med att desinficera ev. humlepåse.

Det er nok den som er synderen, ja. Jeg begynner nesten å lure på om
det ikke er noen infeksjon, at det bare er en litt for intens
humlesmak fordi jeg hadde for mye tørrhumle. Ølet fikk faktisk en
nesten grønnaktig fargetone i flaskene.

Jeg brukte 35 g EKG til 25 liter øl. Jeg tenkte jeg måtte ta i litt
ekstra for å kompensere for at humlen ligger i en pose med dårlig
gjennomstrømning. Kan det virkelig ha vært så mye for mye? Jeg har
lest at Fulles bruker tilsvarende ca 20 gram på 20 liter øl som
tørrhumle på sin ESB.

--
Joakim Ruud, Botsen Nanobryggeri
For to accuse requires less eloquence, such is man's nature, than to
excuse; and condemnation, than absolution, more resembles justice.
-Hobbes, Leviathan
JoakimRuud
 

Torrhumla i kokpåse

Inläggav Kenneth » måndag 2005-10-31 01:00

Hej!
Jag vill göra ett klarläggande i torrhumlingsdebatten.
Var och en får göra som den vill med torrhumling.
Mitt inlägg är mina personliga åsikter och erfarenheter.
Man får ta det som man vill.
Det bästa är att var och en gör sina egna experiment och erfarenheter.

Torrhumling kan ge en extra dimension precis som många skriver, men jag vill
påpeka att det finns risker med det.
Sedan får var och en själv dra sina slutsatser.

Hälsningar Kenneth i Stenhamra

--- FredrikStåhl <fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> wrote:

*** Brev nr. 11276 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl
<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!

Jag håller med men ändå inte. Många brittiska ales är torrhumlade utan
att vara humlebomber. Jag är själv väldigt förtjust i torrhumling men
det måste göras försiktigt för att inte förstöra balansen i ölen. Jag
har sällan i mer än 5-10 gram torrhumle till 25 liter öl.

Jag har heller aldrig märkt av problem med infektioner trots att jag
inte kokar torrhumlen. De infektioner jag haft har alltid gått att
härleda till dålig jäst eller slarvig rengöring.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Sat, 2005-10-29 at 22:18 +0200, KennethJohansson wrote:
*** Brev nr. 11264 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag upplever samma problem med torrhumling.
Ölet blir lätt grumligt.
Det tar lång tid innan smaken stabiliserar sig igen.
En vegetativ, gräsig smak som ofta är rätt störande.
Som ni kanske förstår så undviker jag nuförtiden torrhumling helt.
Jag tycker inte att man vinner så mycket, risken för problem är större än
den
potentiella vinst man kan göra.

FWH och/eller en rejäl giva på slutet av koket tycker jag är bättre.
Personligen så tycker jag inte att ett öl vinner på torrhumling.
Ölet kantrar lätt och blir bara humledominerat.
Balansen på ett öl är A och O.
Torrhumlade öl är sällan välbalanserade.

Det är klart om man gillar humlebomber så ska man torrhumla.
Man bör dock vara medveten om att man betalar ett pris för det.

Kenneth i Stenhamra.

--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11263 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla Petersson
Jag tänkte tillföra en aspekt/ett problem till som jag upplever med
torrhumlingen.
Ett färdigjäst (så gott som), klart öl blir grumligt/disigt igen och det
blir inte riktigt klart igen.

Och det verkar börja jäsa lite igen. Det är kanske lite förjäsbara ämnen
i
humlen och möjligen något annat som på något sätt grumlar till det. Finns
det andra med erfarenheter och kanske svar på detta/dessa fenomen?

Björn Petersson, Linköping





__________________________________
Yahoo! FareChase: Search multiple travel sites in one click.
http://farechase.yahoo.com




__________________________________
Yahoo! FareChase: Search multiple travel sites in one click.
http://farechase.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Torrhumla i kokpåse

Inläggav Bosse Bergenståhl » tisdag 2005-11-01 01:00

Har torrhumlat några gånger. Mina erfarenheter samlas så här:
försiktighet! Liten mängd humle ger mycket smak! Aromutvecklingen är
oerhörd om det är fräsch humle. Använd ALDRIG lite äldre humle som
legat för länge i en burk - även om den legat i frysen. Oxiderad humle
känns väldigt OFRÄSCH! Gör det möjligt att tappa om så humlingen kan
avbrytas enkelt, t ex genom att man tappar över från ett fat till ett
annat. Då kan man testa när man fått upp rätt fräs på humlen!

Jag har kört kokt påse, okokt humle. Men jag vet inte, det kanske inte
är så stor aromförlust med lättkokt humle. Den stora poängen är ju att
man humlar efter jäsningen. Med koldioxiden och jästens aktivitet går
ju en massa aromer ut.

Men det är nog som flera redan varit inne på, det är mest rätt kraftiga
öl som vinner på torrhumling. Det går lätt överstyr annars.

Bosse Bergenståhl
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

Torrhumla i kokpåse

Inläggav hassesaf » tisdag 2005-11-01 01:00

Men va faaan.. om man kokar humlen innan i nåt annat kärl för att
"sterilisera" det så har man ju kokt bort allt det götta och hottat det i
vasken. Vad har man kvar då? En urkokt humledrös. Är detta meningsfullt? Vad
är livet utan humle? Slätt intet.


From: BosseBergenståhl<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: Re: Torrhumla i kokpåse
Date: 31 Oct 2005 20:24:02 -0800

*** Brev nr. 11282 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Har torrhumlat några gånger. Mina erfarenheter samlas så här:
försiktighet! Liten mängd humle ger mycket smak! Aromutvecklingen är
oerhörd om det är fräsch humle. Använd ALDRIG lite äldre humle som
legat för länge i en burk - även om den legat i frysen. Oxiderad humle
känns väldigt OFRÄSCH! Gör det möjligt att tappa om så humlingen kan
avbrytas enkelt, t ex genom att man tappar över från ett fat till ett
annat. Då kan man testa när man fått upp rätt fräs på humlen!

Jag har kört kokt påse, okokt humle. Men jag vet inte, det kanske inte
är så stor aromförlust med lättkokt humle. Den stora poängen är ju att
man humlar efter jäsningen. Med koldioxiden och jästens aktivitet går
ju en massa aromer ut.

Men det är nog som flera redan varit inne på, det är mest rätt kraftiga
öl som vinner på torrhumling. Det går lätt överstyr annars.

Bosse Bergenståhl

_________________________________________________________________
Auktioner: Tjäna en hacka på gamla prylar http://tradera.msn.se
hassesaf
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Föregående

Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 36 gäster