jag gjorde prexis några hundra liter enbärsdricka med extrakt från roberts..
Grunden var en svagdricka sötad med sackarin. Blev väldigt gott.
Är det någon som vill ha sackarin och enbärs extrakt kan man majla mig så
kan jag ordna detta om man vill.
MVH
Morgan på Öland
----- Original Message -----
From: "HogstromPeterZ" <PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, October 28, 2005 2:51 PM
Subject: [Bryggaren] SV: Re: Re: Re: God jul...
*** Brev nr. 11258 till Bryggaren skickat av "Hogstrom Peter Z"
<PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom> ***
Hej Bosse,
Där ser man ännu en bryggare som vuxit upp på enbärsdricka. Själv drack jag
den visserligen bara på somrarna då jag bodde hos min mormor och morfar i
Fågelfors i djupaste småland. Visst förekom det vanlig svagdricka oxå men se
den föll inte unge herr Högström på läppen. Enbärsdrickan däremot var god
även om enbären gav en lite kärv touch åt den.
Vill minnas att drickorna och musten såg ganska lika ut annars, antar att
det var sockerkulör i åtminstånne enbärsdrickan och musten...
Har hittat ett par gamla recept.
Man kan väl lugnt anta att det inte var variant 1 jag fick som liten spoling
för den lär ju bli nästan 4% när sockret jäst ut!!! Tvåan däremot ser vettig
ut speciellt om man inte jäser den men även om den jäses så lär den ju inte
bli så stark, typ 1-1,5% eller så och det kan man ju leva med att ungar får
i sig.
Så då återstår bara att ge sig ut och locka fram bären ur de elaka
buskarna...
mvh,
Peter
ENBÄRSDRICKA NR 1
2 plastkassar fyllda med enris
ca 10 liter vatten
100 g socker, sirap, farin eller melass per liter silad brygd
I 1/2 g jäst per liter brygd
Repa enris från buskarna (använd handske) och låt bären följa med. Fyll två
plastkassar. Gör små hål i plasten när Du kommer hem och spola sedan kallt
vatten i kassarna så att det får spola igenom och "tvätta bort" eventuella
föroreningar och gamla barr. Lägg det sköljda riset i en stor gryta och häll
på vatten så att det täcker riset. Koka upp och slå av värmen när vattnet
kokar ordentligt. Låt brygden stå och dra 20 minuter.
Sila den i en stor hink. Rör ner socker, farin, sirap eller melass eller
kombinera. Kyl ner det hela till 37 grader.
Tillsätt jästen. I 1/2 gram per liter brygd. Inte mera!!
Täck över hinken och ställ den varmt minst ett dygn, gärna två. Skumma
bort »Iöddret« som bildats.
Häll upp drickan på flaskor. Se till att inte bottensatsen kommer med.
Ställ flaskorna på varm plats några timmar. Sätt i korkarna, och då är det
viktigt att Du har vanliga gammeldags korkar som kan tryckas ur flaskan om
jäsningen skulle bli för häftig. Kom ihåg detta! INGA SKRUV- KORKAR!
Ställ flaskorna svalt 6-8 dagar.
Nu är det dags att avnjuta enbärsdrickan!
ENBÄRSDRICKA NR 2
5 dl färska enbär eller 3 dl torkade
en halv 10-litershink med enkvistar
8 liter vatten
2-3 dl farinsocker
ev. 25 g jäst
Koka enbär och kvistar I 1/2 timme i vattnet. Låt brygden svalna till
fingervarmt, tillsätt sockret och eventuell jäst och rör om.
Nästa dag silas drickan. Förvaras i väl rengjorda flaskor på svalt ställe I
1/2-2 veckor.
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BosseBergenståhl [mailto:bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse]
Skickat: den 28 oktober 2005 05:28
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re: Re: God jul...
*** Brev nr. 11257 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***
När jag var liten och fick hålla mej till julmust fanns det under
mellanperioderna mellan påsk och jul på något bryggeri samma produkt
etiketterad som enbärsdricka. Så kanhända tillhör enbär ingredienserna...
Kan kanske också vara så att det finns någon här på listan som har
gamla recept på enbärsdricka? vad skulle det vara i så fall?
Bosse Bergenståhl
2005-10-27 kl. 18.33 skrev morganpeilot:
*** Brev nr. 11256 till Bryggaren skickat av "morgan peilot"
<peilotPÅstorstarkPUNKTnu> ***
grundreceptet de flesta bryggerier följer ger en ganska blaskig
variant, de
går ju ofta ekonomiskt tillväga...tillsätter man "riktigt" socker och
mer
extrakt än grundreceptet säger (man får detta från Roberts) och inte så
mycket kolsyra blir produkten helt annorlunda.
Dessutom är det ett kryddextrakt i oxå som är hemligt, jag har hört
nånstans
om svarta vinbär som en av ingredienserna.
Snart god jul
Morgan på Öland
----- Original Message -----
From: "Svante"Malte"Carlsson" <hembryggarenPÅteliaPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Thursday, October 27, 2005 3:03 PM
Subject: [Bryggaren] Re: God jul...
*** Brev nr. 11252 till Bryggaren skickat av "Svante \"Malte\"
Carlsson"
<hembryggarenPÅteliaPUNKTcom> ***
Julmust idag är en ren läskprodukt.
Julmustessensen görs på Roberts i Örebro.
Den görs på malt och humle och lagras olika länge efter bryggeriernas
beställning. Smakskillnaden beror på essensens lagringstid i
kombination med det enskilda
bryggeriets vatten och mängden socker de tillför.
Jag har dock smakat en julmust som var gjord i hemmet hos en gammal
släkting
som numer ej finns. Och smaken påminde mer om svagdricka med mer
mustig smak
och bra mycket sötare (sackarin). Jag fick receptet men jag vet inte
var det
tog vägen efter några flyttar.
Svante "Malte" Carlsson
----- Original Message -----
Hej alla bryggare!
Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.
Hälsningar Oskar=