God jul...

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

God jul...

Inläggav OskarAndersson » måndag 2005-10-24 00:00

Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar
OskarAndersson
 

God jul...

Inläggav peter.z.hogstrom » onsdag 2005-10-26 00:00

Tjenixen Oskar,

Hmm egentligen gillar jag inte julmust, mest pga av att jag tycker det är för sött, men att göra en egen variant vore kanske inte så dumt och då kan man ju bestämma söttman själv(c:

Jag satsar således på att snibbla ihop en julmmust/jullättöl till vinterölsträffen. Vem vet din fråga kanske inspirerar till fler sådana tilltag....

Jag inbillar mig att basen i en egen must skall vara crystal och dark crystal med lite PA för enzymernas skull, åsså lite pale chocklate förståss för det kan man ju inte va utan! Dessutom tror jag på både maltdextrin och laktostillsats samt en hel del skoj kryddor. Vi får se vad det blir....

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: OskarAndersson [mailto:oskarPUNKTanderssonPÅraketspelPUNKTse]
Skickat: den 25 oktober 2005 00:59
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] God jul...


Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

God jul...

Inläggav PeterLithner » onsdag 2005-10-26 00:00

Hej

Skall man få till det i riktig julmust-stil måste man nog göra den lite
"läskigare"... tror jag ;-). Citronsyra eller så för att få till syran, och
en försvarlig mängd sötma att väga upp syran (men man kanske kan hålla igen
lite mer än apotekarne). Annars blir det väl mer en svagdricka skulle jag
tro. Och så nästan ingen humle alls förstås.

/peter

----- Original Message -----
From: "HogstromPeterZ" <PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Wednesday, October 26, 2005 10:53 AM
Subject: [Bryggaren] SV: God jul...


*** Brev nr. 11244 till Bryggaren skickat av "Hogstrom Peter Z"
<PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom> ***

Tjenixen Oskar,

Hmm egentligen gillar jag inte julmust, mest pga av att jag tycker det är
för sött, men att göra en egen variant vore kanske inte så dumt och då kan
man ju bestämma söttman själv(c:

Jag satsar således på att snibbla ihop en julmmust/jullättöl till
vinterölsträffen. Vem vet din fråga kanske inspirerar till fler sådana
tilltag....

Jag inbillar mig att basen i en egen must skall vara crystal och dark
crystal med lite PA för enzymernas skull, åsså lite pale chocklate förståss
för det kan man ju inte va utan! Dessutom tror jag på både maltdextrin och
laktostillsats samt en hel del skoj kryddor. Vi får se vad det blir....

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: OskarAndersson [mailto:oskarPUNKTanderssonPÅraketspelPUNKTse]
Skickat: den 25 oktober 2005 00:59
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] God jul...


*** Brev nr. 11234 till Bryggaren skickat av Oskar Andersson
<oskarPUNKTanderssonPÅraketspelPUNKTse> ***

Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar
PeterLithner
 

God jul...

Inläggav hembryggaren » torsdag 2005-10-27 00:00

Julmust idag är en ren läskprodukt.
Julmustessensen görs på Roberts i Örebro.
Den görs på malt och humle och lagras olika länge efter bryggeriernas
beställning.
Smakskillnaden beror på essensens lagringstid i kombination med det enskilda
bryggeriets vatten och mängden socker de tillför.
Jag har dock smakat en julmust som var gjord i hemmet hos en gammal släkting
som numer ej finns. Och smaken påminde mer om svagdricka med mer mustig smak
och bra mycket sötare (sackarin). Jag fick receptet men jag vet inte var det
tog vägen efter några flyttar.

Svante "Malte" Carlsson

----- Original Message -----
Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar
Användarvisningsbild
hembryggaren
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 75
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

God jul...

Inläggav morganpeilot » torsdag 2005-10-27 00:00

grundreceptet de flesta bryggerier följer ger en ganska blaskig variant, de
går ju ofta ekonomiskt tillväga...tillsätter man "riktigt" socker och mer
extrakt än grundreceptet säger (man får detta från Roberts) och inte så
mycket kolsyra blir produkten helt annorlunda.

Dessutom är det ett kryddextrakt i oxå som är hemligt, jag har hört nånstans
om svarta vinbär som en av ingredienserna.

Snart god jul

Morgan på Öland

----- Original Message -----
From: "Svante"Malte"Carlsson" <hembryggarenPÅteliaPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Thursday, October 27, 2005 3:03 PM
Subject: [Bryggaren] Re: God jul...


*** Brev nr. 11252 till Bryggaren skickat av "Svante \"Malte\" Carlsson"
<hembryggarenPÅteliaPUNKTcom> ***

Julmust idag är en ren läskprodukt.
Julmustessensen görs på Roberts i Örebro.
Den görs på malt och humle och lagras olika länge efter bryggeriernas
beställning.
Smakskillnaden beror på essensens lagringstid i kombination med det enskilda
bryggeriets vatten och mängden socker de tillför.
Jag har dock smakat en julmust som var gjord i hemmet hos en gammal släkting
som numer ej finns. Och smaken påminde mer om svagdricka med mer mustig smak
och bra mycket sötare (sackarin). Jag fick receptet men jag vet inte var det
tog vägen efter några flyttar.

Svante "Malte" Carlsson

----- Original Message -----
Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar
morganpeilot
 

God jul...

Inläggav Bosse Bergenståhl » fredag 2005-10-28 00:00

När jag var liten och fick hålla mej till julmust fanns det under
mellanperioderna mellan påsk och jul på något bryggeri samma produkt
etiketterad som enbärsdricka. Så kanhända tillhör enbär ingredienserna…
Kan kanske också vara så att det finns någon här på listan som har
gamla recept på enbärsdricka? vad skulle det vara i så fall?

Bosse Bergenståhl
2005-10-27 kl. 18.33 skrev morganpeilot:

*** Brev nr. 11256 till Bryggaren skickat av "morgan peilot"
<peilotPÅstorstarkPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

grundreceptet de flesta bryggerier följer ger en ganska blaskig
variant, de
går ju ofta ekonomiskt tillväga...tillsätter man "riktigt" socker och
mer
extrakt än grundreceptet säger (man får detta från Roberts) och inte så
mycket kolsyra blir produkten helt annorlunda.

Dessutom är det ett kryddextrakt i oxå som är hemligt, jag har hört
nånstans
om svarta vinbär som en av ingredienserna.

Snart god jul

Morgan på Öland

----- Original Message -----
From: "Svante"Malte"Carlsson" <hembryggarenPÅteliaPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Thursday, October 27, 2005 3:03 PM
Subject: [Bryggaren] Re: God jul...


*** Brev nr. 11252 till Bryggaren skickat av "Svante \"Malte\"
Carlsson"
<hembryggarenPÅteliaPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Julmust idag är en ren läskprodukt.
Julmustessensen görs på Roberts i Örebro.
Den görs på malt och humle och lagras olika länge efter bryggeriernas
beställning.
Smakskillnaden beror på essensens lagringstid i kombination med det
enskilda
bryggeriets vatten och mängden socker de tillför.
Jag har dock smakat en julmust som var gjord i hemmet hos en gammal
släkting
som numer ej finns. Och smaken påminde mer om svagdricka med mer
mustig smak
och bra mycket sötare (sackarin). Jag fick receptet men jag vet inte
var det
tog vägen efter några flyttar.

Svante "Malte" Carlsson

----- Original Message -----
Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar=
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

God jul...

Inläggav peter.z.hogstrom » fredag 2005-10-28 00:00

Hej Bosse,

Där ser man ännu en bryggare som vuxit upp på enbärsdricka. Själv drack jag den visserligen bara på somrarna då jag bodde hos min mormor och morfar i Fågelfors i djupaste småland. Visst förekom det vanlig svagdricka oxå men se den föll inte unge herr Högström på läppen. Enbärsdrickan däremot var god även om enbären gav en lite kärv touch åt den.

Vill minnas att drickorna och musten såg ganska lika ut annars, antar att det var sockerkulör i åtminstånne enbärsdrickan och musten...

Har hittat ett par gamla recept.

Man kan väl lugnt anta att det inte var variant 1 jag fick som liten spoling för den lär ju bli nästan 4% när sockret jäst ut!!! Tvåan däremot ser vettig ut speciellt om man inte jäser den men även om den jäses så lär den ju inte bli så stark, typ 1-1,5% eller så och det kan man ju leva med att ungar får i sig.

Så då återstår bara att ge sig ut och locka fram bären ur de elaka buskarna...

mvh,
Peter

ENBÄRSDRICKA NR 1

2 plastkassar fyllda med enris
ca 10 liter vatten
100 g socker, sirap, farin eller melass per liter silad brygd
I 1/2 g jäst per liter brygd

Repa enris från buskarna (använd handske) och låt bären följa med. Fyll två plastkassar. Gör små hål i plasten när Du kommer hem och spola sedan kallt vatten i kassarna så att det får spola igenom och "tvätta bort" eventuella föroreningar och gamla barr. Lägg det sköljda riset i en stor gryta och häll på vatten så att det täcker riset. Koka upp och slå av värmen när vattnet kokar ordentligt. Låt brygden stå och dra 20 minuter.
Sila den i en stor hink. Rör ner socker, farin, sirap eller melass eller kombinera. Kyl ner det hela till 37 grader.
Tillsätt jästen. I 1/2 gram per liter brygd. Inte mera!!
Täck över hinken och ställ den varmt minst ett dygn, gärna två. Skumma bort »Iöddret« som bildats.
Häll upp drickan på flaskor. Se till att inte bottensatsen kommer med.
Ställ flaskorna på varm plats några timmar. Sätt i korkarna, och då är det viktigt att Du har vanliga gammeldags korkar som kan tryckas ur flaskan om jäsningen skulle bli för häftig. Kom ihåg detta! INGA SKRUV- KORKAR!
Ställ flaskorna svalt 6-8 dagar.

Nu är det dags att avnjuta enbärsdrickan!

ENBÄRSDRICKA NR 2

5 dl färska enbär eller 3 dl torkade
en halv 10-litershink med enkvistar
8 liter vatten
2-3 dl farinsocker
ev. 25 g jäst

Koka enbär och kvistar I 1/2 timme i vattnet. Låt brygden svalna till fingervarmt, tillsätt sockret och eventuell jäst och rör om.
Nästa dag silas drickan. Förvaras i väl rengjorda flaskor på svalt ställe I 1/2-2 veckor.


-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BosseBergenståhl [mailto:bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse]
Skickat: den 28 oktober 2005 05:28
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re: Re: God jul...


När jag var liten och fick hålla mej till julmust fanns det under
mellanperioderna mellan påsk och jul på något bryggeri samma produkt
etiketterad som enbärsdricka. Så kanhända tillhör enbär ingredienserna...
Kan kanske också vara så att det finns någon här på listan som har
gamla recept på enbärsdricka? vad skulle det vara i så fall?

Bosse Bergenståhl
2005-10-27 kl. 18.33 skrev morganpeilot:

*** Brev nr. 11256 till Bryggaren skickat av "morgan peilot"
<peilotPÅstorstarkPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

grundreceptet de flesta bryggerier följer ger en ganska blaskig
variant, de
går ju ofta ekonomiskt tillväga...tillsätter man "riktigt" socker och
mer
extrakt än grundreceptet säger (man får detta från Roberts) och inte så
mycket kolsyra blir produkten helt annorlunda.

Dessutom är det ett kryddextrakt i oxå som är hemligt, jag har hört
nånstans
om svarta vinbär som en av ingredienserna.

Snart god jul

Morgan på Öland

----- Original Message -----
From: "Svante"Malte"Carlsson" <hembryggarenPÅteliaPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Thursday, October 27, 2005 3:03 PM
Subject: [Bryggaren] Re: God jul...


*** Brev nr. 11252 till Bryggaren skickat av "Svante \"Malte\"
Carlsson"
<hembryggarenPÅteliaPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Julmust idag är en ren läskprodukt.
Julmustessensen görs på Roberts i Örebro.
Den görs på malt och humle och lagras olika länge efter bryggeriernas
beställning. Smakskillnaden beror på essensens lagringstid i
kombination med det enskilda
bryggeriets vatten och mängden socker de tillför.
Jag har dock smakat en julmust som var gjord i hemmet hos en gammal
släkting
som numer ej finns. Och smaken påminde mer om svagdricka med mer
mustig smak
och bra mycket sötare (sackarin). Jag fick receptet men jag vet inte
var det
tog vägen efter några flyttar.

Svante "Malte" Carlsson

----- Original Message -----
Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar=
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

God jul...

Inläggav jonash » fredag 2005-10-28 00:00

Detta låter ju gott!

Vilken sort jäst skall man ha? Om det är gamla recept, så är det kanske gammal
hederlig kronjäst som gäller...

Funkar det med kronkapsyler på flaskorna?

Jonas

Citerar HogstromPeterZ <PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom>:

*** Brev nr. 11258 till Bryggaren skickat av "Hogstrom Peter Z"
<PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Bosse,

Där ser man ännu en bryggare som vuxit upp på enbärsdricka. Själv drack jag
den visserligen bara på somrarna då jag bodde hos min mormor och morfar i
Fågelfors i djupaste småland. Visst förekom det vanlig svagdricka oxå men se
den föll inte unge herr Högström på läppen. Enbärsdrickan däremot var god
även om enbären gav en lite kärv touch åt den.

Vill minnas att drickorna och musten såg ganska lika ut annars, antar att det
var sockerkulör i åtminstånne enbärsdrickan och musten...

Har hittat ett par gamla recept.

Man kan väl lugnt anta att det inte var variant 1 jag fick som liten spoling
för den lär ju bli nästan 4% när sockret jäst ut!!! Tvåan däremot ser vettig
ut speciellt om man inte jäser den men även om den jäses så lär den ju inte
bli så stark, typ 1-1,5% eller så och det kan man ju leva med att ungar får i
sig.

Så då återstår bara att ge sig ut och locka fram bären ur de elaka
buskarna...

mvh,
Peter

ENBÄRSDRICKA NR 1

2 plastkassar fyllda med enris
ca 10 liter vatten
100 g socker, sirap, farin eller melass per liter silad brygd
I 1/2 g jäst per liter brygd

Repa enris från buskarna (använd handske) och låt bären följa med. Fyll två
plastkassar. Gör små hål i plasten när Du kommer hem och spola sedan kallt
vatten i kassarna så att det får spola igenom och "tvätta bort" eventuella
föroreningar och gamla barr. Lägg det sköljda riset i en stor gryta och häll
på vatten så att det täcker riset. Koka upp och slå av värmen när vattnet
kokar ordentligt. Låt brygden stå och dra 20 minuter.
Sila den i en stor hink. Rör ner socker, farin, sirap eller melass eller
kombinera. Kyl ner det hela till 37 grader.
Tillsätt jästen. I 1/2 gram per liter brygd. Inte mera!!
Täck över hinken och ställ den varmt minst ett dygn, gärna två. Skumma bort
»Iöddret« som bildats.
Häll upp drickan på flaskor. Se till att inte bottensatsen kommer med.
Ställ flaskorna på varm plats några timmar. Sätt i korkarna, och då är det
viktigt att Du har vanliga gammeldags korkar som kan tryckas ur flaskan om
jäsningen skulle bli för häftig. Kom ihåg detta! INGA SKRUV- KORKAR!
Ställ flaskorna svalt 6-8 dagar.

Nu är det dags att avnjuta enbärsdrickan!

ENBÄRSDRICKA NR 2

5 dl färska enbär eller 3 dl torkade
en halv 10-litershink med enkvistar
8 liter vatten
2-3 dl farinsocker
ev. 25 g jäst

Koka enbär och kvistar I 1/2 timme i vattnet. Låt brygden svalna till
fingervarmt, tillsätt sockret och eventuell jäst och rör om.
Nästa dag silas drickan. Förvaras i väl rengjorda flaskor på svalt ställe I
1/2-2 veckor.


-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BosseBergenståhl [mailto:bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse]
Skickat: den 28 oktober 2005 05:28
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re: Re: God jul...


*** Brev nr. 11257 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

När jag var liten och fick hålla mej till julmust fanns det under
mellanperioderna mellan påsk och jul på något bryggeri samma produkt
etiketterad som enbärsdricka. Så kanhända tillhör enbär ingredienserna...
Kan kanske också vara så att det finns någon här på listan som har
gamla recept på enbärsdricka? vad skulle det vara i så fall?

Bosse Bergenståhl
2005-10-27 kl. 18.33 skrev morganpeilot:

*** Brev nr. 11256 till Bryggaren skickat av "morgan peilot"
<peilotPÅstorstarkPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

grundreceptet de flesta bryggerier följer ger en ganska blaskig
variant, de
går ju ofta ekonomiskt tillväga...tillsätter man "riktigt" socker och
mer
extrakt än grundreceptet säger (man får detta från Roberts) och inte så
mycket kolsyra blir produkten helt annorlunda.

Dessutom är det ett kryddextrakt i oxå som är hemligt, jag har hört
nånstans
om svarta vinbär som en av ingredienserna.

Snart god jul

Morgan på Öland

----- Original Message -----
From: "Svante"Malte"Carlsson" <hembryggarenPÅteliaPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Thursday, October 27, 2005 3:03 PM
Subject: [Bryggaren] Re: God jul...


*** Brev nr. 11252 till Bryggaren skickat av "Svante \"Malte\"
Carlsson"
<hembryggarenPÅteliaPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Julmust idag är en ren läskprodukt.
Julmustessensen görs på Roberts i Örebro.
Den görs på malt och humle och lagras olika länge efter bryggeriernas
beställning. Smakskillnaden beror på essensens lagringstid i
kombination med det enskilda
bryggeriets vatten och mängden socker de tillför.
Jag har dock smakat en julmust som var gjord i hemmet hos en gammal
släkting
som numer ej finns. Och smaken påminde mer om svagdricka med mer
mustig smak
och bra mycket sötare (sackarin). Jag fick receptet men jag vet inte
var det
tog vägen efter några flyttar.

Svante "Malte" Carlsson

----- Original Message -----
Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar=
jonash
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: fredag 2007-01-05 09:24
Ort: Partille

God jul...

Inläggav peter.z.hogstrom » fredag 2005-10-28 00:00

Vet ej vilken jäst som avses men precis som du säger så lär det nog vara kronjäst som avses i detta fall.
Men det hindrar väl inte en bryggare från att ta egna initiativ (c;

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: jonasPÅmimerPUNKTgotdnsPUNKTorg [mailto:jonasPÅmimerPUNKTgotdnsPUNKTorg]
Skickat: den 28 oktober 2005 12:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: SV: Re: Re: Re: God jul...


Detta låter ju gott!

Vilken sort jäst skall man ha? Om det är gamla recept, så är det kanske gammal hederlig kronjäst som gäller...

Funkar det med kronkapsyler på flaskorna?

Jonas

Citerar HogstromPeterZ <PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom>:

*** Brev nr. 11258 till Bryggaren skickat av "Hogstrom Peter Z"
<PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Bosse,

Där ser man ännu en bryggare som vuxit upp på enbärsdricka. Själv
drack jag den visserligen bara på somrarna då jag bodde hos min mormor
och morfar i Fågelfors i djupaste småland. Visst förekom det vanlig
svagdricka oxå men se den föll inte unge herr Högström på läppen.
Enbärsdrickan däremot var god även om enbären gav en lite kärv touch
åt den.

Vill minnas att drickorna och musten såg ganska lika ut annars, antar
att det var sockerkulör i åtminstånne enbärsdrickan och musten...

Har hittat ett par gamla recept.

Man kan väl lugnt anta att det inte var variant 1 jag fick som liten
spoling för den lär ju bli nästan 4% när sockret jäst ut!!! Tvåan
däremot ser vettig ut speciellt om man inte jäser den men även om den
jäses så lär den ju inte bli så stark, typ 1-1,5% eller så och det kan
man ju leva med att ungar får i sig.

Så då återstår bara att ge sig ut och locka fram bären ur de elaka
buskarna...

mvh,
Peter

ENBÄRSDRICKA NR 1

2 plastkassar fyllda med enris
ca 10 liter vatten
100 g socker, sirap, farin eller melass per liter silad brygd
I 1/2 g jäst per liter brygd

Repa enris från buskarna (använd handske) och låt bären följa med.
Fyll två plastkassar. Gör små hål i plasten när Du kommer hem och
spola sedan kallt vatten i kassarna så att det får spola igenom och
"tvätta bort" eventuella föroreningar och gamla barr. Lägg det sköljda
riset i en stor gryta och häll på vatten så att det täcker riset. Koka
upp och slå av värmen när vattnet kokar ordentligt. Låt brygden stå
och dra 20 minuter. Sila den i en stor hink. Rör ner socker, farin,
sirap eller melass eller kombinera. Kyl ner det hela till 37 grader.
Tillsätt jästen. I 1/2 gram per liter brygd. Inte mera!! Täck över
hinken och ställ den varmt minst ett dygn, gärna två. Skumma bort
»Iöddret« som bildats. Häll upp drickan på flaskor. Se till att inte
bottensatsen kommer med. Ställ flaskorna på varm plats några timmar.
Sätt i korkarna, och då är det viktigt att Du har vanliga gammeldags
korkar som kan tryckas ur flaskan om jäsningen skulle bli för häftig.
Kom ihåg detta! INGA SKRUV- KORKAR! Ställ flaskorna svalt 6-8 dagar.

Nu är det dags att avnjuta enbärsdrickan!

ENBÄRSDRICKA NR 2

5 dl färska enbär eller 3 dl torkade
en halv 10-litershink med enkvistar
8 liter vatten
2-3 dl farinsocker
ev. 25 g jäst

Koka enbär och kvistar I 1/2 timme i vattnet. Låt brygden svalna till
fingervarmt, tillsätt sockret och eventuell jäst och rör om. Nästa dag
silas drickan. Förvaras i väl rengjorda flaskor på svalt ställe I
1/2-2 veckor.


-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BosseBergenståhl [mailto:bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse]
Skickat: den 28 oktober 2005 05:28
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re: Re: God jul...


*** Brev nr. 11257 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

När jag var liten och fick hålla mej till julmust fanns det under
mellanperioderna mellan påsk och jul på något bryggeri samma produkt
etiketterad som enbärsdricka. Så kanhända tillhör enbär ingredienserna...
Kan kanske också vara så att det finns någon här på listan som har
gamla recept på enbärsdricka? vad skulle det vara i så fall?

Bosse Bergenståhl
2005-10-27 kl. 18.33 skrev morganpeilot:

*** Brev nr. 11256 till Bryggaren skickat av "morgan peilot"
<peilotPÅstorstarkPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

grundreceptet de flesta bryggerier följer ger en ganska blaskig
variant, de går ju ofta ekonomiskt tillväga...tillsätter man
"riktigt" socker och mer
extrakt än grundreceptet säger (man får detta från Roberts) och inte så
mycket kolsyra blir produkten helt annorlunda.

Dessutom är det ett kryddextrakt i oxå som är hemligt, jag har hört
nånstans om svarta vinbär som en av ingredienserna.

Snart god jul

Morgan på Öland

----- Original Message -----
From: "Svante"Malte"Carlsson" <hembryggarenPÅteliaPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Thursday, October 27, 2005 3:03 PM
Subject: [Bryggaren] Re: God jul...


*** Brev nr. 11252 till Bryggaren skickat av "Svante \"Malte\"
Carlsson" <hembryggarenPÅteliaPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Julmust idag är en ren läskprodukt.
Julmustessensen görs på Roberts i Örebro.
Den görs på malt och humle och lagras olika länge efter
bryggeriernas
beställning. Smakskillnaden beror på essensens lagringstid i
kombination med det enskilda
bryggeriets vatten och mängden socker de tillför.
Jag har dock smakat en julmust som var gjord i hemmet hos en gammal
släkting
som numer ej finns. Och smaken påminde mer om svagdricka med mer
mustig smak
och bra mycket sötare (sackarin). Jag fick receptet men jag vet inte
var det
tog vägen efter några flyttar.

Svante "Malte" Carlsson

----- Original Message -----
Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust
till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar=
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

God jul...

Inläggav morganpeilot » fredag 2005-10-28 00:00

apropå julmusten, så här skriver Sven Olof från Roberts om musten:

Harry Roberts tillhörde Svenska Frikyrkan och arbetade för nyktra ideal.
Målsättningen med musten var från början att göra ett alkoholfritt öl och
produkten hette då Muncheneröl. Innehållet är Humle och malt +
krydblandningar. På 1920 talet antogs namnet Julmust.

MVH
Morgan På Öland

----- Original Message -----
From: <jonasPÅmimerPUNKTgotdnsPUNKTorg>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, October 28, 2005 2:34 PM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: Re: Re: Re: God jul...


Detta låter ju gott!

Vilken sort jäst skall man ha? Om det är gamla recept, så är det kanske
gammal
hederlig kronjäst som gäller...

Funkar det med kronkapsyler på flaskorna?

Jonas

Citerar HogstromPeterZ <PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom>:

*** Brev nr. 11258 till Bryggaren skickat av "Hogstrom Peter Z"
<PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Bosse,

Där ser man ännu en bryggare som vuxit upp på enbärsdricka. Själv drack
jag
den visserligen bara på somrarna då jag bodde hos min mormor och morfar i
Fågelfors i djupaste småland. Visst förekom det vanlig svagdricka oxå men
se
den föll inte unge herr Högström på läppen. Enbärsdrickan däremot var god
även om enbären gav en lite kärv touch åt den.

Vill minnas att drickorna och musten såg ganska lika ut annars, antar att
det
var sockerkulör i åtminstånne enbärsdrickan och musten...

Har hittat ett par gamla recept.

Man kan väl lugnt anta att det inte var variant 1 jag fick som liten
spoling
för den lär ju bli nästan 4% när sockret jäst ut!!! Tvåan däremot ser
vettig
ut speciellt om man inte jäser den men även om den jäses så lär den ju
inte
bli så stark, typ 1-1,5% eller så och det kan man ju leva med att ungar
får i
sig.

Så då återstår bara att ge sig ut och locka fram bären ur de elaka
buskarna...

mvh,
Peter

ENBÄRSDRICKA NR 1

2 plastkassar fyllda med enris
ca 10 liter vatten
100 g socker, sirap, farin eller melass per liter silad brygd
I 1/2 g jäst per liter brygd

Repa enris från buskarna (använd handske) och låt bären följa med. Fyll
två
plastkassar. Gör små hål i plasten när Du kommer hem och spola sedan kallt
vatten i kassarna så att det får spola igenom och "tvätta bort" eventuella
föroreningar och gamla barr. Lägg det sköljda riset i en stor gryta och
häll
på vatten så att det täcker riset. Koka upp och slå av värmen när vattnet
kokar ordentligt. Låt brygden stå och dra 20 minuter.
Sila den i en stor hink. Rör ner socker, farin, sirap eller melass eller
kombinera. Kyl ner det hela till 37 grader.
Tillsätt jästen. I 1/2 gram per liter brygd. Inte mera!!
Täck över hinken och ställ den varmt minst ett dygn, gärna två. Skumma
bort
»Iöddret« som bildats.
Häll upp drickan på flaskor. Se till att inte bottensatsen kommer med.
Ställ flaskorna på varm plats några timmar. Sätt i korkarna, och då är det
viktigt att Du har vanliga gammeldags korkar som kan tryckas ur flaskan om
jäsningen skulle bli för häftig. Kom ihåg detta! INGA SKRUV- KORKAR!
Ställ flaskorna svalt 6-8 dagar.

Nu är det dags att avnjuta enbärsdrickan!

ENBÄRSDRICKA NR 2

5 dl färska enbär eller 3 dl torkade
en halv 10-litershink med enkvistar
8 liter vatten
2-3 dl farinsocker
ev. 25 g jäst

Koka enbär och kvistar I 1/2 timme i vattnet. Låt brygden svalna till
fingervarmt, tillsätt sockret och eventuell jäst och rör om.
Nästa dag silas drickan. Förvaras i väl rengjorda flaskor på svalt ställe
I
1/2-2 veckor.


-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BosseBergenståhl [mailto:bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse]
Skickat: den 28 oktober 2005 05:28
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re: Re: God jul...


*** Brev nr. 11257 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

När jag var liten och fick hålla mej till julmust fanns det under
mellanperioderna mellan påsk och jul på något bryggeri samma produkt
etiketterad som enbärsdricka. Så kanhända tillhör enbär ingredienserna...
Kan kanske också vara så att det finns någon här på listan som har
gamla recept på enbärsdricka? vad skulle det vara i så fall?

Bosse Bergenståhl
2005-10-27 kl. 18.33 skrev morganpeilot:

*** Brev nr. 11256 till Bryggaren skickat av "morgan peilot"
<peilotPÅstorstarkPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

grundreceptet de flesta bryggerier följer ger en ganska blaskig
variant, de
går ju ofta ekonomiskt tillväga...tillsätter man "riktigt" socker och
mer
extrakt än grundreceptet säger (man får detta från Roberts) och inte så
mycket kolsyra blir produkten helt annorlunda.

Dessutom är det ett kryddextrakt i oxå som är hemligt, jag har hört
nånstans
om svarta vinbär som en av ingredienserna.

Snart god jul

Morgan på Öland

----- Original Message -----
From: "Svante"Malte"Carlsson" <hembryggarenPÅteliaPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Thursday, October 27, 2005 3:03 PM
Subject: [Bryggaren] Re: God jul...


*** Brev nr. 11252 till Bryggaren skickat av "Svante \"Malte\"
Carlsson"
<hembryggarenPÅteliaPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Julmust idag är en ren läskprodukt.
Julmustessensen görs på Roberts i Örebro.
Den görs på malt och humle och lagras olika länge efter bryggeriernas
beställning. Smakskillnaden beror på essensens lagringstid i
kombination med det enskilda
bryggeriets vatten och mängden socker de tillför.
Jag har dock smakat en julmust som var gjord i hemmet hos en gammal
släkting
som numer ej finns. Och smaken påminde mer om svagdricka med mer
mustig smak
och bra mycket sötare (sackarin). Jag fick receptet men jag vet inte
var det
tog vägen efter några flyttar.

Svante "Malte" Carlsson

----- Original Message -----
Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar=
morganpeilot
 

God jul...

Inläggav morganpeilot » fredag 2005-10-28 00:00

jag gjorde prexis några hundra liter enbärsdricka med extrakt från roberts..
Grunden var en svagdricka sötad med sackarin. Blev väldigt gott.

Är det någon som vill ha sackarin och enbärs extrakt kan man majla mig så
kan jag ordna detta om man vill.

MVH
Morgan på Öland

----- Original Message -----
From: "HogstromPeterZ" <PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, October 28, 2005 2:51 PM
Subject: [Bryggaren] SV: Re: Re: Re: God jul...


*** Brev nr. 11258 till Bryggaren skickat av "Hogstrom Peter Z"
<PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom> ***

Hej Bosse,

Där ser man ännu en bryggare som vuxit upp på enbärsdricka. Själv drack jag
den visserligen bara på somrarna då jag bodde hos min mormor och morfar i
Fågelfors i djupaste småland. Visst förekom det vanlig svagdricka oxå men se
den föll inte unge herr Högström på läppen. Enbärsdrickan däremot var god
även om enbären gav en lite kärv touch åt den.

Vill minnas att drickorna och musten såg ganska lika ut annars, antar att
det var sockerkulör i åtminstånne enbärsdrickan och musten...

Har hittat ett par gamla recept.

Man kan väl lugnt anta att det inte var variant 1 jag fick som liten spoling
för den lär ju bli nästan 4% när sockret jäst ut!!! Tvåan däremot ser vettig
ut speciellt om man inte jäser den men även om den jäses så lär den ju inte
bli så stark, typ 1-1,5% eller så och det kan man ju leva med att ungar får
i sig.

Så då återstår bara att ge sig ut och locka fram bären ur de elaka
buskarna...

mvh,
Peter

ENBÄRSDRICKA NR 1

2 plastkassar fyllda med enris
ca 10 liter vatten
100 g socker, sirap, farin eller melass per liter silad brygd
I 1/2 g jäst per liter brygd

Repa enris från buskarna (använd handske) och låt bären följa med. Fyll två
plastkassar. Gör små hål i plasten när Du kommer hem och spola sedan kallt
vatten i kassarna så att det får spola igenom och "tvätta bort" eventuella
föroreningar och gamla barr. Lägg det sköljda riset i en stor gryta och häll
på vatten så att det täcker riset. Koka upp och slå av värmen när vattnet
kokar ordentligt. Låt brygden stå och dra 20 minuter.
Sila den i en stor hink. Rör ner socker, farin, sirap eller melass eller
kombinera. Kyl ner det hela till 37 grader.
Tillsätt jästen. I 1/2 gram per liter brygd. Inte mera!!
Täck över hinken och ställ den varmt minst ett dygn, gärna två. Skumma
bort »Iöddret« som bildats.
Häll upp drickan på flaskor. Se till att inte bottensatsen kommer med.
Ställ flaskorna på varm plats några timmar. Sätt i korkarna, och då är det
viktigt att Du har vanliga gammeldags korkar som kan tryckas ur flaskan om
jäsningen skulle bli för häftig. Kom ihåg detta! INGA SKRUV- KORKAR!
Ställ flaskorna svalt 6-8 dagar.

Nu är det dags att avnjuta enbärsdrickan!

ENBÄRSDRICKA NR 2

5 dl färska enbär eller 3 dl torkade
en halv 10-litershink med enkvistar
8 liter vatten
2-3 dl farinsocker
ev. 25 g jäst

Koka enbär och kvistar I 1/2 timme i vattnet. Låt brygden svalna till
fingervarmt, tillsätt sockret och eventuell jäst och rör om.
Nästa dag silas drickan. Förvaras i väl rengjorda flaskor på svalt ställe I
1/2-2 veckor.


-----Ursprungligt meddelande-----
Från: BosseBergenståhl [mailto:bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse]
Skickat: den 28 oktober 2005 05:28
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re: Re: God jul...


*** Brev nr. 11257 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

När jag var liten och fick hålla mej till julmust fanns det under
mellanperioderna mellan påsk och jul på något bryggeri samma produkt
etiketterad som enbärsdricka. Så kanhända tillhör enbär ingredienserna...
Kan kanske också vara så att det finns någon här på listan som har
gamla recept på enbärsdricka? vad skulle det vara i så fall?

Bosse Bergenståhl
2005-10-27 kl. 18.33 skrev morganpeilot:

*** Brev nr. 11256 till Bryggaren skickat av "morgan peilot"
<peilotPÅstorstarkPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

grundreceptet de flesta bryggerier följer ger en ganska blaskig
variant, de
går ju ofta ekonomiskt tillväga...tillsätter man "riktigt" socker och
mer
extrakt än grundreceptet säger (man får detta från Roberts) och inte så
mycket kolsyra blir produkten helt annorlunda.

Dessutom är det ett kryddextrakt i oxå som är hemligt, jag har hört
nånstans
om svarta vinbär som en av ingredienserna.

Snart god jul

Morgan på Öland

----- Original Message -----
From: "Svante"Malte"Carlsson" <hembryggarenPÅteliaPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Thursday, October 27, 2005 3:03 PM
Subject: [Bryggaren] Re: God jul...


*** Brev nr. 11252 till Bryggaren skickat av "Svante \"Malte\"
Carlsson"
<hembryggarenPÅteliaPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Julmust idag är en ren läskprodukt.
Julmustessensen görs på Roberts i Örebro.
Den görs på malt och humle och lagras olika länge efter bryggeriernas
beställning. Smakskillnaden beror på essensens lagringstid i
kombination med det enskilda
bryggeriets vatten och mängden socker de tillför.
Jag har dock smakat en julmust som var gjord i hemmet hos en gammal
släkting
som numer ej finns. Och smaken påminde mer om svagdricka med mer
mustig smak
och bra mycket sötare (sackarin). Jag fick receptet men jag vet inte
var det
tog vägen efter några flyttar.

Svante "Malte" Carlsson

----- Original Message -----
Hej alla bryggare!

Det slog mig att det det vore kul att försöka brygga en julmust till
jul. Har tittat lite på nätet efter ett recept men det verkar som om
mustrecept är en väl bevarad affärshemlighet. Finns det någon som har
försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.

Hälsningar Oskar=
morganpeilot
 


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 74 gäster