Frysa jäst (var Jäst, luft och syre - kommentar del2)

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Frysa jäst (var Jäst, luft och syre - kommentar del2)

Inläggav Micke Granath » onsdag 2005-10-19 00:00

Hej

Hur länge kan man frysa jäst och ändå få igång den? Varför behövs
sockerlagen?

Mvh
Micke Granath

----- Original Message -----
From: "OllePersson" <ollepePÅalgonetPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Wednesday, October 19, 2005 5:04 AM
Subject: [Bryggaren] Re: Re:Re:Jäst, luft och syre - kommentar del2


*** Brev nr. 11193 till Bryggaren skickat av Olle Persson
<ollepePÅalgonetPUNKTse> ***

Glöm inte att det går att frysa jäst. Åtmindstonde som jag gör (Naturligtvis
är det en här på listan som testat fram detta, tyvärr glömt vem)
Själv har jag återanvänt jast upp till nio gånger och det gått bra. men
fryser du har du färsk jäst anytime. En del jästslurry en del sockerlag.
Funkar utmärkt åtmindstonde på British Ale som jag använder. Matas igång
med vbört en vecka innan det är dags.
Att det funkar dina sju gånger beror nog mest på att du skött dig och ingen
slump.

Ole Persson Rättvik

( färsk jäst - då vet man ju liksom vad man har. Å andra sidan är det också
spännande att kunna kontrollera det här med jästkvaliteten på egen hand. Som
mest har jag återanvänt jästen sju gånger - utan att känna någon försämring.
(...vilket i sig kan bero på undertecknads okritiska inställning till sina
egna bryggder! :-) )

Förr
Micke Granath
Användarvisningsbild
Micke Granath
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: fredag 2006-12-22 02:39
Ort: Strömsholm

Frysa jäst (var Jäst, luft och syre - kommentar del2)

Inläggav ollepe » onsdag 2005-10-19 00:00

Jag har sparat i ett år och fått igång den igen. Fast då tog det nog två veckor.
Sockerlagen hälften socker hälften vatten kokas ihop.
Sen blandas lag och slurry och fryses.
Jag är helt okunnig om hur det funkar men han som testade hade provat med glukos och olika sockerkoncetrationer.
Resonemanget borde finnas i bryggarens mejlarkiv.


Micke&Annalena skrev:
*** Brev nr. 11201 till Bryggaren skickat av "Micke & Annalena" <mickePÅvayaPUNKTse> ([email]mickePÅvayaPUNKTse[/email]) ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej

Hur länge kan man frysa jäst och ändå få igång den? Varför behövs
sockerlagen?

Mvh
Micke Granath

----- Original Message -----
From: "OllePersson" <ollepePÅalgonetPUNKTse> ([email]ollepePÅalgonetPUNKTse[/email])
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse> ([email]Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email])
Sent: Wednesday, October 19, 2005 5:04 AM
Subject: [Bryggaren] Re: Re:Re:Jäst, luft och syre - kommentar del2


*** Brev nr. 11193 till Bryggaren skickat av Olle Persson
<ollepePÅalgonetPUNKTse> ([email]ollepePÅalgonetPUNKTse[/email]) ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Glöm inte att det går att frysa jäst. Åtmindstonde som jag gör (Naturligtvis
är det en här på listan som testat fram detta, tyvärr glömt vem)
Själv har jag återanvänt jast upp till nio gånger och det gått bra. men
fryser du har du färsk jäst anytime. En del jästslurry en del sockerlag.
Funkar utmärkt åtmindstonde på British Ale som jag använder. Matas igång
med vbört en vecka innan det är dags.
Att det funkar dina sju gånger beror nog mest på att du skött dig och ingen
slump.

Ole Persson Rättvik

( färsk jäst - då vet man ju liksom vad man har. Å andra sidan är det också
spännande att kunna kontrollera det här med jästkvaliteten på egen hand. Som
mest har jag återanvänt jästen sju gånger - utan att känna någon försämring.
(...vilket i sig kan bero på undertecknads okritiska inställning till sina
egna bryggder! :-) )

Förr
ollepe
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 256
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Rättvik


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 60 gäster

cron