Jäst, luft och syre - kommentar del1 [gaser]

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Jäst, luft och syre - kommentar del1 [gaser]

Inläggav carlsbergerensis » måndag 2005-10-17 00:00

Kanske missförståd jag frågan men här kommer lite kommentarer ang bubblor och gaser.

Om det av någon anledning finns en gasbubbla i en vätska så finns två type av jämvikter att ta hänsyn till om bubblar ska vara stabil.

1) Den fysiska jämvikten, där övertrycket inuti bubblar motsvarar ytspänningen. Om inte denna fysiska jämvikt är uppfylld, kommer bubblar antingen att växa eller
minska.

P_initububbla = P_utanför + 2*ytspänning/r

Ytspänning_vatten ~ 0.07 N/m
Ytspänning_öl ~0.04-0.05 N/m

I detta läger är det endast det totala mekaniska trycker som är intressant. Gasblandningen i bubblar har ingen betydelse.

Man ser också att "övertrycket" i en bubbla ökar med minskad storlek. Kommer man ned i sk mikrobubblar så blir trycker väldigt stort.

Men som sagt, detta avser jämvikt. Om inte gasen i bubblan kan stå emot ytspäningen, kommer bubblan att minska/implodera.

2) Den kemiska jämvikten, där alla komponenter måste stå i jämvikt med sig själv mellan lösning i vätska och gasfas. Varje ämnen har en sk kemiska potential. När kemiska jämvikt är uppnådd är den kemiska potentialen lika i gasfas och vätska. Detta är grunden för de kolsyretabeller vi ser.

I detta läger är det gasernas partialtryck som är intressant. För en viss kolsyrenivå i ölen/vörten finns vid given temperature ett jämviktstryck *av CO2* i gasfasen. Om partialtrycket tex ska vara 1 bar, så har det ingen betydelse om man samtidigt har en partialtryck på kväven på 1 bar (dvs totaltryck 2 bar om inga andra gaser finns).


Anledningen till att kväve ger sånt stabilt skum i öl, har med den kemiska jämvikten och kinetiken att göra. Fast i fallet skum så handlar det som en gas1 bubblar med vätsekhinna i gas2. En bubbla andas, och läcker gas genom diffusion, och i och med att kväven har så låg löslighet så andas en kväve bubblar inte lika snabbt, och är mer stabil.

I fallet hur många ppm O2 man får ned, handlar det om syretspartialtrycke, kvävet har ingen betydelse.

Alltså ren syrgas av 1 atmosfär ger iallafall i en första approximation samma effekt som luft (~20%syre) med 5 amtmosfärers tryck.

Så utan tveken är det lättare att få upp ppm nivån mha ren syrgas.

Det var lite snabbkommentarer återkomer med mer när det nu blir

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Jäst, luft och syre - kommentar del1 [gaser]

Inläggav Bosse Bergenståhl » måndag 2005-10-17 00:00

I såna fall borde man kunna syresätta vört genom att köra in den i ett
fat och "helt enkelt" trycksätta detta fat till i alla fall kanske fyra
bar. Vilket tryck tål våra fat? En enkel kompressor är inte så dyr,
finns såna som duger till att pumpa däck med och så för ett par
hundra... Mycket mer överkomligt än en syrgasflaska.

Bosse Bergenståhl
2005-10-17 kl. 08.22 skrev carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom:

Alltså ren syrgas av 1 atmosfär ger iallafall i en första
approximation samma effekt som luft (~20%syre) med 5 amtmosfärers
tryck.

Så utan tveken är det lättare att få upp ppm nivån mha ren syrgas.

Det var lite snabbkommentarer återkomer med mer när det nu blir

/Fredrik
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 21 gäster