jag var i riga (lettland) för några månader sedan. då jag läst om kvass i guideboken köpte jag mig en liten flaska för att prova, tyvärr blev jag besviken. det smakade precis som utspädd mörk brödsirap (den med malt i). det bör påpekas att jag endast provade en flaska av ett märke (dessutom m e m alkoholfri), kvass fanns med ett flertal olika märken i alla livsmedelsbutiker. guideboken påpekade (som du nämner i ditt mail) också att det finns ett antal olika sätt att tillverka drycken, jag köpte nog den billigaste flaskan jag såg och det innebär säkert att jag fått en av de tråkigaste varianterna.
jan ruda
Från: danPÅbryggPUNKTde
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Rubrik: [Bryggaren] Re:Re: Re: Re: Re:Re: Re:Re:Re: Re:Re: Re:Vasslebryggning
Datum: Sun, 9 Oct 2005 18:49:20 +0000 (GMT)
*** Brev nr. 11141 till Bryggaren skickat av danPÅbryggPUNKTde ***href=http://www.mollehem.se/bryggaren.html>http://www.mollehem.se/bryggaren.Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: <a
html</a> <<<
Hej!
Blev lite inspirerad av tankarna på att brygga med vassle. Ringde min vän
Tomas som brygger en underbar mjöd som bor nära ett get-mejeri, för att
kolla lite vad han kände till. Han vet allt om gammal mat och mystiska
traditioner!
Han tipsade mig om "kvass" som är en öl-liknande dryck med Östeuropeiskt
ursprung som ibland bryggs på vassle. Kvass bryggs på en rad olika sätt -
vilket man lätt försår när man kollar recept på nätet - honung, socker,
betor, malt, rågbröd, vetebröd, äpplen, havre - lite vad man har hemma. Den
påstås vara alkoholfri ibland, på andra ställen påstås den vara
alkoholsvag. Något recept anger upp mot 3% alkohol.
Söker man på kvass och whey vassle hittar man en massa recept med
vassleinnehåll.
Kanske en ny klass i kommande hembryggar-SM? :-
Dan Åkerlund
Karlstad