kvass

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

kvass

Inläggav beerkeg » onsdag 2005-10-12 00:00

hej

jag var i riga (lettland) för några månader sedan. då jag läst om kvass i guideboken köpte jag mig en liten flaska för att prova, tyvärr blev jag besviken. det smakade precis som utspädd mörk brödsirap (den med malt i). det bör påpekas att jag endast provade en flaska av ett märke (dessutom m e m alkoholfri), kvass fanns med ett flertal olika märken i alla livsmedelsbutiker. guideboken påpekade (som du nämner i ditt mail) också att det finns ett antal olika sätt att tillverka drycken, jag köpte nog den billigaste flaskan jag såg och det innebär säkert att jag fått en av de tråkigaste varianterna.
jan ruda


Från: danPÅbryggPUNKTde
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Rubrik: [Bryggaren] Re:Re: Re: Re: Re:Re: Re:Re:Re: Re:Re: Re:Vasslebryggning
Datum: Sun, 9 Oct 2005 18:49:20 +0000 (GMT)

*** Brev nr. 11141 till Bryggaren skickat av danPÅbryggPUNKTde ***
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: <a
href=http://www.mollehem.se/bryggaren.html>http://www.mollehem.se/bryggaren.
html</a> <<<
Hej!
Blev lite inspirerad av tankarna på att brygga med vassle. Ringde min vän
Tomas som brygger en underbar mjöd som bor nära ett get-mejeri, för att
kolla lite vad han kände till. Han vet allt om gammal mat och mystiska
traditioner!
Han tipsade mig om "kvass" som är en öl-liknande dryck med Östeuropeiskt
ursprung som ibland bryggs på vassle. Kvass bryggs på en rad olika sätt -
vilket man lätt försår när man kollar recept på nätet - honung, socker,
betor, malt, rågbröd, vetebröd, äpplen, havre - lite vad man har hemma. Den
påstås vara alkoholfri ibland, på andra ställen påstås den vara
alkoholsvag. Något recept anger upp mot 3% alkohol.
Söker man på kvass och whey vassle hittar man en massa recept med
vassleinnehåll.
Kanske en ny klass i kommande hembryggar-SM? :-
Dan Åkerlund
Karlstad
beerkeg
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Stockholm, Kungsholmen

kvass

Inläggav rick.lindqvist » onsdag 2005-10-12 00:00

Kvass är lite svårt att utvärdera då man inte smakar det varje dag
precis. Dock har jag smakat det flertalet gånger under resor i Ryssland
och Ukraina, och då från "ett gult cementblandarliknande fat". Det är
väl råg som står för basmalten?
/Rick

----Ursprungligt meddelande----
Från: beerkegPÅsprayPUNKTse
Datum: Oct 12, 2005 8:31:22 PM
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ärende: [Bryggaren] kvass

*** Brev nr. 11165 till Bryggaren skickat av "Jan Ruda" <beerkeg@spray.
se> ***

hej

jag var i riga (lettland) för några månader sedan. då jag läst om
kvass i guideboken köpte jag mig en liten flaska för att prova, tyvärr
blev jag besviken. det smakade precis som utspädd mörk brödsirap (den
med malt i). det bör påpekas att jag endast provade en flaska av ett
märke (dessutom m e m alkoholfri), kvass fanns med ett flertal olika
märken i alla livsmedelsbutiker. guideboken påpekade (som du nämner i
ditt mail) också att det finns ett antal olika sätt att tillverka
drycken, jag köpte nog den billigaste flaskan jag såg och det innebär
säkert att jag fått en av de tråkigaste varianterna.
jan ruda


Från: danPÅbryggPUNKTde
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Rubrik: [Bryggaren] Re:Re: Re: Re: Re:Re: Re:Re:Re: Re:Re: Re:
Vasslebryggning
Datum: Sun, 9 Oct 2005 18:49:20 +0000 (GMT)

*** Brev nr. 11141 till Bryggaren skickat av danPÅbryggPUNKTde ***
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: <a
href=http://www.mollehem.se/bryggaren.html>http://www.mollehem.
se/bryggaren.
html</a> <<<
Hej!
Blev lite inspirerad av tankarna på att brygga med vassle. Ringde
min vän
Tomas som brygger en underbar mjöd som bor nära ett get-mejeri,
för att
kolla lite vad han kände till. Han vet allt om gammal mat och
mystiska
traditioner!
Han tipsade mig om "kvass" som är en öl-liknande dryck med
Östeuropeiskt
ursprung som ibland bryggs på vassle. Kvass bryggs på en rad olika
sätt -
vilket man lätt försår när man kollar recept på nätet - honung,
socker,
betor, malt, rågbröd, vetebröd, äpplen, havre - lite vad man har
hemma. Den
påstås vara alkoholfri ibland, på andra ställen påstås den vara
alkoholsvag. Något recept anger upp mot 3% alkohol.
Söker man på kvass och whey vassle hittar man en massa recept med
vassleinnehåll.
Kanske en ny klass i kommande hembryggar-SM? :-
Dan Åkerlund
Karlstad
Användarvisningsbild
rick.lindqvist
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 258
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: göteborg

kvass

Inläggav hembryggaren » fredag 2005-10-14 00:00

Kvass kan i princip vara vad som helst. Det vanligaste verkar vara att det
görs på rågbröd eller omältad råg. Men eftersom det finns hundratals olika
recept kan man ge sig på att det kan bestå av vad som helst.

Enligt Eddan skapades den vise Kvasir av den saliv som spottats ut i ett kar
av de stridande vid ett fredsslut mellan asar och vaner. Han dräptes sedan
av dvärgarna Fjalar och Galar, och av hans blod, blandat med honung, uppkom
det "skaldemjöd", som Oden sedan rövade från jätten Suttung. Det mest
betydelsefulla i denna saga är själva namnet Kvasir, som synes sammanhänga
med det ryska ordet kvas, vilket betecknar just ett slags öl tillverkat
huvudsakligen av omältad säd. (källa: Harald Thunaeus, Ölets historia i
Sverige I (Från äldsta tider till 1600-talets slut))

Att spotta i den omältade säden eller tugga bröd för att tillsätta amylas
anses ha varit ett vanligt alternativ till mältning. Ännu idag finns metoden
kvar i Sydamerika där det tuggas majs för en majsöl som kallas chicha.

----- Original Message -----

*** Brev nr. 11166 till Bryggaren skickat av Rick Gordon Lindqvist
<rickPUNKTlindqvistPÅcomhemPUNKTse> ***


Kvass är lite svårt att utvärdera då man inte smakar det varje dag
precis. Dock har jag smakat det flertalet gånger under resor i Ryssland
och Ukraina, och då från "ett gult cementblandarliknande fat". Det är
väl råg som står för basmalten?
/Rick
Användarvisningsbild
hembryggaren
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 75
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 34 gäster