Varför inte göra som man gör med Champange?
Vänd flaskorna upp och ned och låt jästen sjunka till toppen av flaskan (hoppas
du förstår vad jag menar).
Frys flaskorna så pass att cidern börjar stelna till issörja.
Ta ut flaskorna från frysen, öppna kapsylen.
Ut tränger då en isklump med bottensatsen.
Ta bort klumpen och förslut raskt igen med ny kapsyl.
Jag har en svåger som brukar göra på detta vis.
Förvisso med petflaskor och ölsatsöl men principen är väl beprövad i många
(flera hundra?) år.
OBS!
Är flaskan dålig eller för tunn kan den i värsta fall spricka.
Du får dock troligen inte någon explosion eftersom cidern är "issörja".
Ett tips är att ha isolerande handskar på när du gör detta.
Dels för att du inte ska bli stelfrusen och dels för att förhindra att dina
händer värmer upp cidern för snabbt.
Jag ska ta och prova på några flaskor hemgjord ESB ikväll så berättar jag om
hur det gick i morgon eller på fredag.
Kenneth
--- JonasTörnsten <jtornstenPÅhotmailPUNKTcom> wrote:
*** Brev nr. 11159 till Bryggaren skickat av "Jonas Törnsten"
<jtornstenPÅhotmailPUNKTcom> ***
Förra hösten bryggde jag cider från nymustade äpplen och WYEAST ciderjäst.
Jag tappade på flaska och kolsyrade med socker. Cidern blev underbart klar
(använde klarmedel för vin) och knastertorr. Problemet är att jästfällningen
som sedimenterat aldrig bildat den relativt kompakta kaka som jag är van vid
med mina hembryggda öl. Det är hopplöst att hälla upp mer än en tredjedel av
flaskan innan fällningen hamnar i glaset. Situationen förenklas heller inte
av att cidern blev relativt överkarboniserad... ja ni förstår. Har provat
att sänka koldioxidhalten genom att pysa på kapsylen upprepade gånger. Det
funkar men jästfällningen följer ändå med och förstör smak och utseende på
den annars fina cidern.
Är det någon som känner till ett sätt att "fästa" jästfällingen hårdare i
botten eller att få kakan mer kompakt? Lagring verkar ju som sagt inte
fungera något vidare.
Andra tips kanske?
mvh Jonas Törnsten
__________________________________
Yahoo! Music Unlimited
Access over 1 million songs. Try it free.
http://music.yahoo.com/unlimited/