Bottensats i Cider

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Bottensats i Cider

Inläggav jtornsten » onsdag 2005-10-12 00:00

Förra hösten bryggde jag cider från nymustade äpplen och WYEAST ciderjäst.
Jag tappade på flaska och kolsyrade med socker. Cidern blev underbart klar
(använde klarmedel för vin) och knastertorr. Problemet är att jästfällningen
som sedimenterat aldrig bildat den relativt kompakta kaka som jag är van vid
med mina hembryggda öl. Det är hopplöst att hälla upp mer än en tredjedel av
flaskan innan fällningen hamnar i glaset. Situationen förenklas heller inte
av att cidern blev relativt överkarboniserad... ja ni förstår. Har provat
att sänka koldioxidhalten genom att pysa på kapsylen upprepade gånger. Det
funkar men jästfällningen följer ändå med och förstör smak och utseende på
den annars fina cidern.

Är det någon som känner till ett sätt att "fästa" jästfällingen hårdare i
botten eller att få kakan mer kompakt? Lagring verkar ju som sagt inte
fungera något vidare.
Andra tips kanske?

mvh Jonas Törnsten
jtornsten
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Bottensats i Cider

Inläggav peter.z.hogstrom » onsdag 2005-10-12 00:00

Hej Jonas,

Enklaste sättet att lösa samtliga dina problem är att du gör som Totte och jag brukar göra.
Låt cidern jäsa ut och låt stå några månader så den klarnar. Tappa om till ett corneliusfat och kolsyresätt till angenäm nivå. Vi brukar göra cider nu och tappa om till fat i februari/mars eller så om jag mins rätt. Vi brukar sen kyltappa en del av vår cider på flaskor men det mesta får stå kvar på fat. Själv föredrar jag relativt lågt kolsyrad cider ity den annars upplevs som ganska bitsk om den är torr.

Vidare så övergick vi sdenast till att jäsa med alejäst vilket funkade alldeles utmärkt. Men precis som med all cider så skall ju även den lagras en god stund innan den dricks. Vi brukar börja smaka på cidern till midsommar och i slutet av september brukar vi sen skänka ut det som blivit över på stockholm beer festival. Runt midsommar är den bra men man märker att den utvecklas positivt hela tiden för den är bättre på festivalen. Nått år blev ett halvt fat stående 2 år och då var den perfekt. Även om man jäser med ale eller ciderjäst så brukar ju en och annan vildjäststam göra sig påmoind eller helt enkelt jäsa ut cidern vidare mot ännu torrare nivå. Vi brukar ej svavla för att döda av dessa stammar utan ser det som ett intressant inslag i smakbilden + att det blir lite olika varje år. Testa gärna att spontanjäsa en del oxå. Det blir ganska busigt, åt lambichållet till. Gott men tufft och surt men det gillar ju ett gamalt surkart som jag (c;

Lycka till,

Peter

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: JonasTörnsten [mailto:jtornstenPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 12 oktober 2005 12:36
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Bottensats i Cider


Förra hösten bryggde jag cider från nymustade äpplen och WYEAST ciderjäst.
Jag tappade på flaska och kolsyrade med socker. Cidern blev underbart klar
(använde klarmedel för vin) och knastertorr. Problemet är att jästfällningen
som sedimenterat aldrig bildat den relativt kompakta kaka som jag är van vid
med mina hembryggda öl. Det är hopplöst att hälla upp mer än en tredjedel av
flaskan innan fällningen hamnar i glaset. Situationen förenklas heller inte
av att cidern blev relativt överkarboniserad... ja ni förstår. Har provat
att sänka koldioxidhalten genom att pysa på kapsylen upprepade gånger. Det
funkar men jästfällningen följer ändå med och förstör smak och utseende på
den annars fina cidern.

Är det någon som känner till ett sätt att "fästa" jästfällingen hårdare i
botten eller att få kakan mer kompakt? Lagring verkar ju som sagt inte
fungera något vidare.
Andra tips kanske?

mvh Jonas Törnsten
peter.z.hogstrom
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 68
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

Bottensats i Cider

Inläggav carlsbergerensis » onsdag 2005-10-12 00:00

Är det någon som känner till ett sätt att "fästa" jästfällingen hårdare i
botten eller att få kakan mer kompakt? Lagring verkar ju som sagt inte
fungera något vidare.
Andra tips kanske?

Jag har haft exakt samma irriterande problem med öl och pudrig jäst. Jag testade aldrig några klarningsmedel så jag vet inte om det fungerar.

Jag har lagrat öl på flaska, kolsyrad, och den var kristallklar men när man med största möjliga försiktighet öppnade kapsylen, bildades ett gäng blygsamma bubblor(alltså inget våldsamt skum) i sedimentet vars rörelse i ölen sakt med säkert sedan drar med sig jästslam upp och grumlar ölen på sin väg mot ytan, och man kan inte göra ett dugg åt det. Drick grumlig eller återförsluta och låt stå en månad.

Jag fick lösa det ungefär som Peter beskrev.

Tricket verkar vara lagring utan hög kolsyra, och omtappning utan kolsyra.

Att kolsyra innan all jäst är verkar hopplöst med dammig jäst. Är det för mycket kolsyra vid omtappning kan även det ställa till det och man får börja om på noll. Så jag tappade om en extra gång, och efter ca en månad igen hade dammet lagt sig igen. Om det inte är någon nämnvärd kolsyra i, bör det gå att försiktigt tappa om, så helst ska man slippa flytta hinken genom halva lägenheten, då är risken att man skvimpar ut det dammiga sedimentet. Först när man fått över en helt ren vätska är det idé att kolsyra.

Väldigt opraktiskt med sådan dammig jäst, jag gillar det inte alls. Tänker mig nog för innan jag använder den jästen igen.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Bottensats i Cider

Inläggav Kenneth » onsdag 2005-10-12 00:00

Varför inte göra som man gör med Champange?
Vänd flaskorna upp och ned och låt jästen sjunka till toppen av flaskan (hoppas
du förstår vad jag menar).
Frys flaskorna så pass att cidern börjar stelna till issörja.
Ta ut flaskorna från frysen, öppna kapsylen.
Ut tränger då en isklump med bottensatsen.
Ta bort klumpen och förslut raskt igen med ny kapsyl.
Jag har en svåger som brukar göra på detta vis.

Förvisso med petflaskor och ölsatsöl men principen är väl beprövad i många
(flera hundra?) år.

OBS!
Är flaskan dålig eller för tunn kan den i värsta fall spricka.
Du får dock troligen inte någon explosion eftersom cidern är "issörja".

Ett tips är att ha isolerande handskar på när du gör detta.
Dels för att du inte ska bli stelfrusen och dels för att förhindra att dina
händer värmer upp cidern för snabbt.

Jag ska ta och prova på några flaskor hemgjord ESB ikväll så berättar jag om
hur det gick i morgon eller på fredag.

Kenneth


--- JonasTörnsten <jtornstenPÅhotmailPUNKTcom> wrote:

*** Brev nr. 11159 till Bryggaren skickat av "Jonas Törnsten"
<jtornstenPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Förra hösten bryggde jag cider från nymustade äpplen och WYEAST ciderjäst.
Jag tappade på flaska och kolsyrade med socker. Cidern blev underbart klar
(använde klarmedel för vin) och knastertorr. Problemet är att jästfällningen
som sedimenterat aldrig bildat den relativt kompakta kaka som jag är van vid
med mina hembryggda öl. Det är hopplöst att hälla upp mer än en tredjedel av
flaskan innan fällningen hamnar i glaset. Situationen förenklas heller inte
av att cidern blev relativt överkarboniserad... ja ni förstår. Har provat
att sänka koldioxidhalten genom att pysa på kapsylen upprepade gånger. Det
funkar men jästfällningen följer ändå med och förstör smak och utseende på
den annars fina cidern.

Är det någon som känner till ett sätt att "fästa" jästfällingen hårdare i
botten eller att få kakan mer kompakt? Lagring verkar ju som sagt inte
fungera något vidare.
Andra tips kanske?

mvh Jonas Törnsten




__________________________________
Yahoo! Music Unlimited
Access over 1 million songs. Try it free.
http://music.yahoo.com/unlimited/
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Bottensats i Cider

Inläggav Bosse Bergenståhl » torsdag 2005-10-13 00:00

Det är i såna fall en stor poäng med fatkolsyrning, alltså att låta
sista jäsningen ske på fat. Eventuellt får man pysa ut en del
kolsyreöverskott, men det är ett litet problem i sammanhanget. Tappa om
fatet efter valfritt antal lagringsmånader. Är den omtappade drycken
inte heller den helt klar kan man göra en sista omtappning. Funkade i
alla fall med min cider som var i stort sett helt vildjäst. Rått
brutaltorr vid första omtappningen, betydligt rundare vid andra. Tänk
på att cider verkligen behöver vila över vintern...

Bosse Bergenståhl

2005-10-12 kl. 15.59 skrev carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom:

*** Brev nr. 11161 till Bryggaren skickat av
carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Är det någon som känner till ett sätt att "fästa" jästfällingen
hårdare i
botten eller att få kakan mer kompakt? Lagring verkar ju som sagt
inte
fungera något vidare.
Andra tips kanske?

Jag har haft exakt samma irriterande problem med öl och pudrig jäst.
Jag testade aldrig några klarningsmedel så jag vet inte om det
fungerar.

Jag har lagrat öl på flaska, kolsyrad, och den var kristallklar men
när man med största möjliga försiktighet öppnade kapsylen, bildades
ett gäng blygsamma bubblor(alltså inget våldsamt skum) i sedimentet
vars rörelse i ölen sakt med säkert sedan drar med sig jästslam upp
och grumlar ölen på sin väg mot ytan, och man kan inte göra ett dugg
åt det. Drick grumlig eller återförsluta och låt stå en månad.

Jag fick lösa det ungefär som Peter beskrev.

Tricket verkar vara lagring utan hög kolsyra, och omtappning utan
kolsyra.

Att kolsyra innan all jäst är verkar hopplöst med dammig jäst. Är det
för mycket kolsyra vid omtappning kan även det ställa till det och man
får börja om på noll. Så jag tappade om en extra gång, och efter ca en
månad igen hade dammet lagt sig igen. Om det inte är någon nämnvärd
kolsyra i, bör det gå att försiktigt tappa om, så helst ska man slippa
flytta hinken genom halva lägenheten, då är risken att man skvimpar ut
det dammiga sedimentet. Först när man fått över en helt ren vätska är
det idé att kolsyra.

Väldigt opraktiskt med sådan dammig jäst, jag gillar det inte alls.
Tänker mig nog för innan jag använder den jästen igen.

/Fredrik=
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

Bottensats i Cider

Inläggav Kenneth » torsdag 2005-10-13 00:00

Hej igen på er alla glada hembryggare :c)
Jag kommer inte att hinna med nedfrysningstestet förrän om två-tre veckor.
Jag var lite för tidsoptimistisk igår.
För mycket annat att göra just nu.
Under tiden är det fritt fram för alla att prova själva.
TDLTEHB
/Kenneth


--- KennethJohansson <kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> wrote:

*** Brev nr. 11163 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Varför inte göra som man gör med Champange?
Vänd flaskorna upp och ned och låt jästen sjunka till toppen av flaskan
(hoppas
du förstår vad jag menar).
Frys flaskorna så pass att cidern börjar stelna till issörja.
Ta ut flaskorna från frysen, öppna kapsylen.
Ut tränger då en isklump med bottensatsen.
Ta bort klumpen och förslut raskt igen med ny kapsyl.
Jag har en svåger som brukar göra på detta vis.

Förvisso med petflaskor och ölsatsöl men principen är väl beprövad i många
(flera hundra?) år.

OBS!
Är flaskan dålig eller för tunn kan den i värsta fall spricka.
Du får dock troligen inte någon explosion eftersom cidern är "issörja".

Ett tips är att ha isolerande handskar på när du gör detta.
Dels för att du inte ska bli stelfrusen och dels för att förhindra att dina
händer värmer upp cidern för snabbt.

Jag ska ta och prova på några flaskor hemgjord ESB ikväll så berättar jag om
hur det gick i morgon eller på fredag.

Kenneth


--- JonasTörnsten <jtornstenPÅhotmailPUNKTcom> wrote:

*** Brev nr. 11159 till Bryggaren skickat av "Jonas Törnsten"
<jtornstenPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Förra hösten bryggde jag cider från nymustade äpplen och WYEAST ciderjäst.
Jag tappade på flaska och kolsyrade med socker. Cidern blev underbart klar
(använde klarmedel för vin) och knastertorr. Problemet är att
jästfällningen
som sedimenterat aldrig bildat den relativt kompakta kaka som jag är van
vid
med mina hembryggda öl. Det är hopplöst att hälla upp mer än en tredjedel
av
flaskan innan fällningen hamnar i glaset. Situationen förenklas heller inte

av att cidern blev relativt överkarboniserad... ja ni förstår. Har provat
att sänka koldioxidhalten genom att pysa på kapsylen upprepade gånger. Det
funkar men jästfällningen följer ändå med och förstör smak och utseende på
den annars fina cidern.

Är det någon som känner till ett sätt att "fästa" jästfällingen hårdare i
botten eller att få kakan mer kompakt? Lagring verkar ju som sagt inte
fungera något vidare.
Andra tips kanske?

mvh Jonas Törnsten




__________________________________
Yahoo! Music Unlimited
Access over 1 million songs. Try it free.
http://music.yahoo.com/unlimited/





__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Bottensats i Cider

Inläggav Anders Boström » torsdag 2005-10-13 00:00

En variant ( testad - men inte av mig ) är att använda en bytta med
saltvatten och isbitar och frysa bara halsen på flaskorna. Flaskorna
öppnas sen i upprätt läge.
mvh
Anders

KennethJohansson wrote:

Frys flaskorna så pass att cidern börjar stelna till issörja.
Ta ut flaskorna från frysen, öppna kapsylen.
Ut tränger då en isklump med bottensatsen.

Användarvisningsbild
Anders Boström
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 224
Blev medlem: fredag 2006-10-27 13:33
Ort: Kongsmarken


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 58 gäster

cron