vört och stout

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

vört och stout

Inläggav peter_andersson » söndag 2005-10-09 00:00

Hejsan, solen skiner och vädret är underbart.
det aär 2 saker jag undrar över.
1. i helgen drack jag beamish, en irlänsk stout. den hade en vädigt god eftermsak, är det någon som vet om den är torrhumlad eller vilken humle de har använt till den aromagivan.
min andra fråga kanske kan verka lite dum. när man ha lakat ur malten, kan man kyla ner vörten och förvara den kallt ett par dagar i en dunk tills man har möjlighet att fortsätta bryggningen. Är det någon som har provat. Min tankle är att då kan man kanske göra en bryggning utan att en hel dag går åt, tex 2 kvällar efter jobbet.

tacksam för svar
peter, nybryggare i stockholm
peter_andersson
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

vört och stout

Inläggav Bosse Bergenståhl » söndag 2005-10-09 00:00

ingen bra idé. Det provade jag första gången jag bryggde! Det börjar
nästan omgående att vildjäsa och det med jäst som inte är kul. Ett
uppkok av vörten dödar alla bakterier och svampar, men då gäller som
vanligt att man måste kyla snabbt och förvara rejält kallt. Rätt
besvärligt med si så där 20 liter vört. Att hålla sterilt framöver till
man brygger klart är också svårt, även om man har tillgång till fat.
Rent är en sak, sterilt något annat, mycket svårare att uppnå. Planera
dina bryggningar väl i stället och kom igång tidigt. Det har jag
fortfarande svårt för, så ibland står jag och slabbar till tre på
natten...
Bosse Bergenståhl
2005-10-09 kl. 10.20 skrev peter_anderssonPÅchelloPUNKTse:

*** Brev nr. 11138 till Bryggaren skickat av peter_anderssonPÅchelloPUNKTse
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hejsan, solen skiner och vädret är underbart.
det aär 2 saker jag undrar över.
1. i helgen drack jag beamish, en irlänsk stout. den hade en vädigt
god eftermsak, är det någon som vet om den är torrhumlad eller vilken
humle de har använt till den aromagivan.
min andra fråga kanske kan verka lite dum. när man ha lakat ur malten,
kan man kyla ner vörten och förvara den kallt ett par dagar i en dunk
tills man har möjlighet att fortsätta bryggningen. Är det någon som
har provat. Min tankle är att då kan man kanske göra en bryggning utan
att en hel dag går åt, tex 2 kvällar efter jobbet.

tacksam för svar
peter, nybryggare i stockholm
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

vört och stout

Inläggav Putte » söndag 2005-10-09 00:00

Jag håller med Bosse om att det blir nog problem om man väntar med koket,
det är i princip omöjligt att skapa sterilitet i hemmiljö dvs utan tillgång
till autoklaver, etylenoxidgas eller gammastrålning (de metoder som används
inom sjukvården) så klokast är nog att planera sin bryggning så att man har
gott om tid till alla moment efter varandra.
/Patrik

----- Original Message -----
From: "BosseBergenståhl" <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Sunday, October 09, 2005 4:05 PM
Subject: [Bryggaren] Re: vört och stout


*** Brev nr. 11139 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

ingen bra idé. Det provade jag första gången jag bryggde! Det börjar
nästan omgående att vildjäsa och det med jäst som inte är kul. Ett
uppkok av vörten dödar alla bakterier och svampar, men då gäller som
vanligt att man måste kyla snabbt och förvara rejält kallt. Rätt
besvärligt med si så där 20 liter vört. Att hålla sterilt framöver till
man brygger klart är också svårt, även om man har tillgång till fat.
Rent är en sak, sterilt något annat, mycket svårare att uppnå. Planera
dina bryggningar väl i stället och kom igång tidigt. Det har jag
fortfarande svårt för, så ibland står jag och slabbar till tre på
natten...
Bosse Bergenståhl
2005-10-09 kl. 10.20 skrev peter_anderssonPÅchelloPUNKTse:

*** Brev nr. 11138 till Bryggaren skickat av peter_anderssonPÅchelloPUNKTse
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hejsan, solen skiner och vädret är underbart.
det aär 2 saker jag undrar över.
1. i helgen drack jag beamish, en irlänsk stout. den hade en vädigt
god eftermsak, är det någon som vet om den är torrhumlad eller vilken
humle de har använt till den aromagivan.
min andra fråga kanske kan verka lite dum. när man ha lakat ur malten,
kan man kyla ner vörten och förvara den kallt ett par dagar i en dunk
tills man har möjlighet att fortsätta bryggningen. Är det någon som
har provat. Min tankle är att då kan man kanske göra en bryggning utan
att en hel dag går åt, tex 2 kvällar efter jobbet.

tacksam för svar
peter, nybryggare i stockholm
Mitt minne är omfattande men dimmigt.
/Charles Darwin
Putte
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 253
Blev medlem: fredag 2006-10-20 20:14
Ort: Stockholm, Rågsved

vört och stout

Inläggav 018.592029 » söndag 2005-10-09 00:00

Jag bryggde under flera års tid under två följande kvällar, Det fungerade
alldeles utmärkt. Jag förvarade vörten i hinkar med lock som jag kylde
utomhus så fort som möjligt och förvarade dem sedan i garaget. Viktigt med
renlighet. Det gav en möjlighet att dekantera bort ett fint slam som lade
sig på botten under natten.
Hjalmar Björling
----- Original Message -----
From: "PatrikLekberg" <patrikPUNKTlekbergPÅbredbandPUNKTnet>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Sunday, October 09, 2005 8:16 PM
Subject: [Bryggaren] Re: Re: vört och stout


*** Brev nr. 11140 till Bryggaren skickat av "Patrik Lekberg"
<patrikPUNKTlekbergPÅbredbandPUNKTnet> ***

Jag håller med Bosse om att det blir nog problem om man väntar med koket,
det är i princip omöjligt att skapa sterilitet i hemmiljö dvs utan tillgång
till autoklaver, etylenoxidgas eller gammastrålning (de metoder som används
inom sjukvården) så klokast är nog att planera sin bryggning så att man har
gott om tid till alla moment efter varandra.
/Patrik

----- Original Message -----
From: "BosseBergenståhl" <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Sunday, October 09, 2005 4:05 PM
Subject: [Bryggaren] Re: vört och stout


*** Brev nr. 11139 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

ingen bra idé. Det provade jag första gången jag bryggde! Det börjar
nästan omgående att vildjäsa och det med jäst som inte är kul. Ett
uppkok av vörten dödar alla bakterier och svampar, men då gäller som
vanligt att man måste kyla snabbt och förvara rejält kallt. Rätt
besvärligt med si så där 20 liter vört. Att hålla sterilt framöver till
man brygger klart är också svårt, även om man har tillgång till fat.
Rent är en sak, sterilt något annat, mycket svårare att uppnå. Planera
dina bryggningar väl i stället och kom igång tidigt. Det har jag
fortfarande svårt för, så ibland står jag och slabbar till tre på
natten...
Bosse Bergenståhl
2005-10-09 kl. 10.20 skrev peter_anderssonPÅchelloPUNKTse:

*** Brev nr. 11138 till Bryggaren skickat av peter_anderssonPÅchelloPUNKTse
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hejsan, solen skiner och vädret är underbart.
det aär 2 saker jag undrar över.
1. i helgen drack jag beamish, en irlänsk stout. den hade en vädigt
god eftermsak, är det någon som vet om den är torrhumlad eller vilken
humle de har använt till den aromagivan.
min andra fråga kanske kan verka lite dum. när man ha lakat ur malten,
kan man kyla ner vörten och förvara den kallt ett par dagar i en dunk
tills man har möjlighet att fortsätta bryggningen. Är det någon som
har provat. Min tankle är att då kan man kanske göra en bryggning utan
att en hel dag går åt, tex 2 kvällar efter jobbet.

tacksam för svar
peter, nybryggare i stockholm
Hjalmar Björling
018.592029
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:33
Ort: Uppsala

vört och stout

Inläggav stroker49 » måndag 2005-10-10 00:00

Hej,

Det verkar riskabelt, precis som många säger. Men vad jag ofta gör är att mäska in 06:15 och börja laka 17:00. Då hinner man brygga en vanlig vardag. Isolera mäskkärlet om du inte har värmeskåp, ugn eller som jag bastu som håller värmen bra. Jag har inte märkt något negativt. Att mäska in på kvällen och brygga på morgonen går naturligtvis lika bra och det var detta som beskrevs för ca. 10 år sedan i en artikel i Zymurgi och som gav mig uppslaget. Eventuellt kan man pressa tiden något genom att batch-laka också.

///Gunnar



Hejsan, solen skiner och vädret är underbart.
det aär 2 saker jag undrar över.
1. i helgen drack jag beamish, en irlänsk stout. den hade en vädigt god eftermsak, är det någon som vet om den är torrhumlad eller vilken humle de har använt till den aromagivan.
min andra fråga kanske kan verka lite dum. när man ha lakat ur malten, kan man kyla ner vörten och förvara den kallt ett par dagar i en dunk tills man har möjlighet att fortsätta bryggningen. Är det någon som har provat. Min tankle är att då kan man kanske göra en bryggning utan att en hel dag går åt, tex 2 kvällar efter jobbet.

tacksam för svar
peter, nybryggare i stockholm
stroker49
 

vört och stout

Inläggav FredrikStåhl » onsdag 2005-10-12 00:00

Hej,

jag upplever det som om Beamish är den enda av de "tre stora irländarna"
som har någon märkbar humlearom. Jag tycker det känns som en vanlig
aromgiva, inte torrhumling. Möjligen tillsätter de även smakhumle. Jag
tycker också att Beamish smakar mer choklad än Murphys och Guinness,
medan Murphys har en mer rostad ton, som rostat bröd t.ex.

Jag bifogar också en sammanfattning med det som jag hittat om irländsk
torr stout i olika böcker som jag skickade till Homebrew Digest för ett
antal år sedan. Enligt en av källorna används Challenger/Goldings som
aromhumle i Beamish. Jag vet inte om de menar "Challenger och Goldings"
eller "Challenger eller Goldings".

/Fredrik Ståhl


-----------------------
IRISH DRY STOUT
-----------------------

<version 0.1>

GUINNESS (Draught)
==================

"Massive hop presence with pronounced roast barley notes. Ripe
bittersweet
balance with tart fruit and great length of hops, fruit, coffee, and
chocolate notes. A world classic, jet black beer with enormous
complexity
and character." [1]
Smooth and full, aftertaste with a hoppy acidity. [2]


Ref. [1] [2]
=========================================
OG [Plato] 40/[9.75] 39
Alcohol (%vol) 4.3/4.2 4.2
IBU 48 45
Colour (EBC) 125 130

WATER: The St. James's Gate brewery uses Dublin water, but the Park
Royal
brewery outside London uses water from the Thames Valley Water
Authority,
and claim that they use no water treatment. [1]

GRAINS: Pale malt, roasted barley (9%) and flaked barley. [1]
Pale malt, roasted barley (10%) and flaked barley (25%). [2]


MASH: Old procedure: Mash in with 2.1 l/kg at 64.5 C (148 F), rest 70
min.
New procedure: Mash in at 62 C (144 F) with added beta-glucanase,
raised
slowly to 64.5C (148 F) for conversion. [1]

HOPS: The old procedure was to add the hops when the kettle was 2/3
full. [1]
Several varities are used among whose Goldings may be the most
dominant.
[2]

FERMENTATION: The wort was cooled to 17-18 C, then rises to 23-27 C.
This
took about 36-48 hours. It was then centrifuged, cooled to 8-9 C, fined
with isinglass and lagered at 7 C for at least 5 days. Then gyle is
added
and the beer heated to 20 C and conditioned for 72 hours. [1] (Lewis
also
mentions the Guinness Flavor Essence (GFE), but he doesn't say which of
the many versions of Guinness this is added to.)
The fermentation temperature is 25C. [2]


MURPHY'S
========

"Distinctively toasty tasting, malty, and very dry." [1]
Not as assertive as Guinness but drier than Beamish with a hint of
well-toasted bread. A firm but light and smooth body. [2]
"A distinctively toasty-tasting, malty, interpretation of the
style." [3]

Ref. [1] [2]
=========================================
OG [Plato] [9.09] 37.8
Alcohol (%vol) 3.88 4.2
IBU 33 35-36
Colour (EBC) 117

Grains: Pale malt, a small portion of chocolate malt and roasted barley.
[2]

Hops: Only Target. [2]


BEAMISH
=======

"Creamy, chocolatey, least dry of the Irish stouts." [1]
A distinctive chocolatey tone, a silkey body and and a very tasty hop
character. [2]
"Creamy, chocolatey and delicious - least dry of the style." [3]
"Roast barley, chocolate and hops in the mouth, bitter finish with some
fruit and hop notes and slight astringency. [4]

Ref. [1] [2] [4]
================================================================
OG [Plato] 39/38/[9.53] 39 39
Alcohol (%vol) 4.2/4.1-4.2/4.11 4.2 4.1
IBU 38-40/37 38-42 40
Colour (EBC)[L] 124/120-140[46-53]

WATER: Demineralized, carbon filtered, salt treatment. [1]

GRAINS: Ale malt and roasted barley mashed at 62 C (143 F), mash
thickness
3.5 l/kg. [1]
Chocolate malt dominates instead of roasted barley. Once raw wheat was
used
to give a firm head, but this has been replaced by wheat malt to
increase
attenuation. [2]

HOPS: Bittering: Target/Challenger/Perle, Aroma: Challenger/Goldings,
all pellets. [1]
The hopping schedule includes Challenger, Goldings and German Hersbruck.
[2]

BOIL: Boiled for 90 min., Irish Moss added. [1]

FERMENTATION: Fermented at 22 C (73 F) for 75 hours. Finings added. [1]



REFERENCES

[1] M. J. Lewis, "Stout", Classic Beer Style Series 10, Brewers
Publications, Boulder, Colorado, 1995
[2] M. Jackson, "Michael Jackson's Beer Companion", Reed Consumer Books
Ltd., London, 1993 (I only have the Swedish edition, so some of the
comments above are my own sad re-translation of the Swedish text.)
[3] M. Jackson, "Michael Jackson's Pocket Beer Book", 1995 ed., Reed
Consumer Books Ltd., London, 1994
[4] G. Wheeler and R. Protz, "Brew Your Own Real Ale at Home", CAMRA,
34
Alma Road, St Albans, Herts AL1 3BW, UK

On Sun, 2005-10-09 at 10:15 +0200, peter_anderssonPÅchelloPUNKTse wrote:
*** Brev nr. 11138 till Bryggaren skickat av peter_anderssonPÅchelloPUNKTse ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hejsan, solen skiner och vädret är underbart.
det aär 2 saker jag undrar över.
1. i helgen drack jag beamish, en irlänsk stout. den hade en vädigt god eftermsak, är det någon som vet om den är torrhumlad eller vilken humle de har använt till den aromagivan.
min andra fråga kanske kan verka lite dum. när man ha lakat ur malten, kan man kyla ner vörten och förvara den kallt ett par dagar i en dunk tills man har möjlighet att fortsätta bryggningen. Är det någon som har provat. Min tankle är att då kan man kanske göra en bryggning utan att en hel dag går åt, tex 2 kvällar efter jobbet.

tacksam för svar
peter, nybryggare i stockholm
--
Fredrik Ståhl
Fritzhemsgatan 88, 832 46 Östersund, Sweden
Tel: int+46(0)63-109132, Mobile: int+46(0)73-8139111
E-mail: FredrikPUNKTStahlPÅbostreamPUNKTnu
FredrikStåhl
 


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 22 gäster