Kakao nibs

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Re: Kakao nibs

Inläggav HakanO » torsdag 2020-08-13 20:12

Jag har själv aldrig provat att brygga någon choklad stout men Dom flesta klon recepten som jag har tittat på så använder många kakao pulver i koket och nibs I sekundären eller så är det med någon form av fett fri Chocolat syrups som används vilket jag bara har hittat i USA i stora förpackningar.

Jag förmodar att man inte kan ha för mycket nibs eller pulver på grund av den höga fetthalten, men med laktos borde fungera som en smakförstärkare, även hög alkohol.

Planen är att försöka brygga någon i höst så att man något gott att värma sig med i vinter.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
HakanO
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 110
Blev medlem: lördag 2019-03-09 19:53

Re: Kakao nibs

Inläggav Silverhanden » fredag 2020-08-14 16:11

HakanO jag återkopplar efter första provsmaket om hur det gick med min xD Kommer ju få vänta in i Septemer iaf innan det kan bli en första avsmakning!
Kan dela receptet och vad som var bra/sämre
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58

Re: Kakao nibs

Inläggav Lövenhagen » fredag 2020-08-14 20:44

Kolla efter syrup på gymgrossisten. De har olika smaksättare som är fettfria. Sen om de innehåller annat som inte är missgynsamt låter jag vara osagt
Lövenhagen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Kakao nibs

Inläggav Silverhanden » lördag 2020-08-15 13:38

Kanske kan vara något, jag har nu utfört ett väldigt enkelt test:

Nib raw, ganska låg chokladsmak och inte jätteimpad.

12 minuter 150c i ugn: Noterbart tydligare chokladsmak.

Så jag hiva i 150g roasted nibs och 50 raw. Får se vad det blir av det!
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58

Re: Kakao nibs

Inläggav Hövdingen » lördag 2020-08-15 14:22

Blev det märkbart astringent i något fall?
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Kakao nibs

Inläggav Silverhanden » lördag 2020-08-15 17:54

Hövding: Med astringent så utgår jag från att du menar bittert/beskt/ej behagligt för gommen?

Om så är fallet: På de nibs jag rostade och testade så fick jag ingen sådan noterbar effekt i smak/munnen.
Menar du däremot: Den rostade tonen som tillkommer är ju däremot lite "torrare" (eventuellt lite crisp) känsla än de icke rostade. Däremot så upplevde jag inte effekten som fel eller obehaglig.
Silverhanden
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 121
Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58

Re: Kakao nibs

Inläggav Hövdingen » lördag 2020-08-15 19:17

Det jag menar är en kärv och obehaglig beska.
Men då verkar det som att du inte fick ut det. Kul!
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Föregående

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 39 gäster