JohanBryggare skrev:Bryggde en ale som fick ett OG på 56 efter koket den 25/4 den 2/5 var og 11, men jag hade inte möjlighet att tappa den då utan den har fått stå till igår den 25/5 och när jag då kollar og så är det 16 hur kan det bli så? det kan väl inte vara möjligt Hoppas nån varit med om nåt liknande / Ovetande
Jag misstänker att du har gjort något misstag vid en av mätningarna. Det har nämnts att kolsyrebubblor kan ha fastnat på hydrometern. Ett annat fel kan vara att hydrometern fastnar på väggen eller att du helt enkelt inte har tillräckligt stort prov så att hydrometern bottnar.
De skäl jag kan komma på för att SG skall ändra sig tycker jag inte påverkar tillräckligt mycket eller snabbt, eller ens i rätt riktning:
- Koldioxid lämnar lösning gör att SG sjunker
- Vatten och alkohol förångas. Osäkert vilket håll SG ändras, men snabbt går det inte iaf.
- Mikrobiologisk aktivitet gör normalt att SG sjunker.