Hej,
Jag tänkte snart brygga mitt första öl. Har införskaffat all utrustning och recept kit Modern Saison från Humlegården.
Metod har jag inte bestämt ännu men har biab påse, gryta och två jäshinkar.
När jag började läsa om bryggning och titta på några YouTube klipp så var det glasklart men nu börjar frågorna komma.
Jag monterade ihop min 30l gryta m tappkran och Lauter Helix och testade att koka upp 27l vatten (med lock på men ingen isolering runt grytan).
Efter ca 1timme och 20 min hade jag "bara" 96 grader.
- Är det mer regel än undantag att man har någon extra värmare i vattnet?
Om jag inte kör Biab så funderar jag på att mäska i grytan, sen laka ner i jäshinken. Göra rent grytan och sen tappa över till grytan igen för kok.
- Är det så man brukar göra om man inte har ett mäskkärl?
Jag matade in receptet i Brewers Friend och då får jag fram att jag ska mäska med
13,5 l vatten sen laka med 13,7 liter 75gradigt vatten (sparge water temp 86,2)
- Nu har jag inte så många stora grytor som klarar 14 liter. Kan man värma några liter åt gången, laka och värma några liter till? Eller ska man isolera en jäshink och försöka ha 14 l klart?
Ska man ha filter tex bazooka även i jäshinken?
Skickar med en skärmdump på Brewers friend, verkar det rimligt?
Hoppas att det inte blev alltför rörigt.
Tacksam för alla råd.
Skickat från min ASUS_X00TD via Tapatalk