Prima i jäshinken?

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Prima i jäshinken?

Inläggav fesljummen » lördag 2019-02-02 19:52

Hej!
Har precis jäst klart mitt andra öl och planerar att tappa det på flaska imorgon. I receptet står att sockerlagen ska tillsättas i annan behållare tillsammans med ölen och sedan med hjälp av hävert flyttas över till flaskor. Dock har jag glömt att införskaffa en hävert, men mitt jäskärl har redan en tappkran. Kan jag hälla i sockerlagen i jäskärlet, röra om (försiktigt) och sedan tappa direkt på flaska? Vill gärna ha exakta mängden sockerlag som receptet kräver.

Tack för tålamod med ängsliga nybörjarfrågor!
fesljummen
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: lördag 2019-02-02 19:48

Re: Prima i jäshinken?

Inläggav Drake » lördag 2019-02-02 20:25

Det låter väl inte som någon vidare idé, enklare då att prima direkt i flaskorna. Exempelvis med sockerbitar eller "carbon drops". Sockerlag funkar också, men jag tycker det är bökigt att dosera exakt.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Prima i jäshinken?

Inläggav Djonk » lördag 2019-02-02 22:29

Ja blir svårt att röra runt utan att få upp massa bottensats till flaskorna. Minisockersbitar är smidigt, men vill du ha exakt kan du koka sockerlag och dosera med spruta/pipett direkt i flaskorna. Har slutat med det själv, tycker att det duger att komma i närheten.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Prima i jäshinken?

Inläggav ekstedt » tisdag 2019-02-05 13:01

Jag vet hembryggare som gör detta. Rör ner sockerlagen under försiktig omrörning och väntar en halvtimma för att eventuell uppvirvlad bottensats ska kunna lägga sig igen.

Problemet med sockerbitar är att man inte kan få mindre än 6,3 g/l om man tappar på 33:or.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Prima i jäshinken?

Inläggav Djonk » tisdag 2019-02-05 13:26

Två kryddmått strösocker per 0,33:a blir ungefär 4,5g/L som ännu ett alternativ. Hinner inte sockerlagen också lägga sig lite?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Prima i jäshinken?

Inläggav Drake » tisdag 2019-02-05 18:41

Det undrar jag också. Annars brukar ju folk klaga över ojämn blandning när dom kör sockerlösningen i sekundären trots att dom rör om ibland. Om man låter det stå en stund borde väl problemet bli ännu större?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Prima i jäshinken?

Inläggav ekstedt » tisdag 2019-02-05 19:22

Drake skrev:Det undrar jag också. Annars brukar ju folk klaga över ojämn blandning när dom kör sockerlösningen i sekundären trots att dom rör om ibland. Om man låter det stå en stund borde väl problemet bli ännu större?


Nej, det här är inget problem om man ser till att fördela sockret väl.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 41 gäster