Det kan skilja sig lite i detaljer mellan hydrometrar och exakt hur en viss hydrometer ser ut kan vara svårt att beskriva i ord, men kolla t.ex. på humlegårdens hydrometer (
https://shop.humle.se/utrustning/matnin ... ill-120-oe). Tycker den stämmer överens med din beskrivning iaf.
Siffrorna som står över långa strecket är öchlegrader vilket alltså är tusendelar i SG från vattnet, alltså är t.ex 50Ö samma som en SG på 1.050. Vilket sätt man skriver det på är en smaksak (vissa skippar dessutom decimalkommat). De små strecken är som du noterar 2 grader per streck. Din kommer alltså att kunna visa 1000,1002, 1004, 1010 osv.
Det du bör göra först är att "kalibrera" hydrometern. Det gör man genom att mäta på 20C vatten, då skall det i en ideal värld hamna på 0, men det händer ofta att den visar något avvikande värde. Det du då kan göra är att helt enkelt subtrahera detta från det värde du sen mäter. Exempel om du på vatten mäter 2Ö och sen mäter på din vört och den visar 52Ö så är det i själva verket 50Ö. Skulle den hamna på streck på den negativa sidan så blir det att du får addera till värdet du senare mäter.
Anledningen till att man har streck ovanför nollan är två. För det första för vissa drycker så kan faktiskt SG efter avslutad jäsning hamna under 0. För det andra så är det praktiskt ifall kalibrering är off så att man mäter negativt på vatten.
Slutligen kan nämnas att man egentligen skall läsa av på undersidan av ytan. Ytan på vörten kommer nämligen böja upp mot hydrometern och nå någon pinne högre upp på hydrometern. Men detta är av mindre betydelse om du är konsekvent, läser du av på samma sätt när du kalibrerar så kommer eventuellt fel man gör där att ta ut varandra.
Och slutligen så kan det vara bra att ha en sanity-check på de värden man får ut. Skulle värdena du läser vara helt uppåt väggarna så är det troligaste att du gjort fel vid mätningen. Det är normalt ingen panik utan det är bara till att köra på (bra att veta om ingen svarar direkt om du frågar på forumet).