Hej alla
Först vill jag börja med att tacka alla erfarna bryggare som tar sig tid och besvarar frågor här, det är extremt värdefullt när man behöver support. Sen vill jag passa på att fråga här på forumet om det finns några hembryggare i centrala stockholm (kungsholmen bor jag själv på) som är sugna på att träffas för att utbyta kunskaper, eller bara ta en bärs
Några frågor som jag undrar över.
1, Syresättning av vörten: I de flesta alster jag tagit del av så betonar många att det är viktigt att syresätta vörten innan jästen tillsätts. Men på sista tiden har jag sett en del bryggare som menar att man inte ska skaka el "slabba" med vörten och att det har en negativ inverkan på slutresultatet. I min bryggning (kör med en bulldog) så har jag hela tiden kört efter devisen att syresättning är bra. Ett exempel på det är tex direkt efter koket så brukar jag köra sista humlingen i maltpipan ner i vörten några minuter (kör bara med kottar, inga pellets) som en flame-out humling. Efter några minuter flyttar jag upp maltpipan med humle i till lakningsläge och drar på pumpen och cirkulerar vörten genom pipan med humle i. Efter några minuter av detta tar jag bort humlen, och kyler med spiral. frågan lyder, gör jag fel som "splaskar" med den varma vörten? Kan det bidra till ett sämre slutresultat? Min tanke är att jag syresatt vörten och dessutom humlar den lite extra i slutet, har kännts som ett bra steg som jag nu ifrågasätter efter ha tagit del av andra åsikter
2, Malt/vatten ratio: hur viktigt är det med den ration? Jag kör med ganska tunn mäskning, typ 1 kg malt per 4,8 liter vatten. Jag har läst att det kan vara negativt för PH-värdet så jag är ganska noggrann med att få ner PH på mäsken till runt 5,2 - 5,4. Jag upplever att mina öl av typen kölsch och lager blir bäst, ale:n varierar lite. Anledningen till att kör tunnare mäskning är att jag tycker det är svårare att cirkulera i bulldoggen med tjockare mäskning, vattnet jag cirkulerar hinner rinna inte alltid rinna igenom mäsken och pumpen börjar spotta och fräsa för att det inte är jämt flöde av vattnet under maltpipan. Ska jag köra med tjockare mäskning och cirkulera långsammare eller fortsätta på inslaget spår med tunnare mäskning? Kan det inverka negativt på min ales?
3, Överpitchning av jäst: Fan vad svårt det är att få reda på vad som händer med för mycket jäst, eller om det ens är ett problem? Har verkligen förstått vikten av att ha pigg jäst och sköta förkulturena bra, det är inget problem, tar alltid i lite extra och ibland stegar jag förkulturerna. Men när blir det för mycket jäst, och hur kan det påverka.
Ett exempel, jag brukar få ut ca 17 - 18 liter kokad och kyld vört (skulle tro att de flesta av mina bärsor hamnar runt 1.045 - 1.057). Oftast kör jag med flytande jäst, ett rör som jag dunkar ner i 1,5 l kokad spraymalt och lite jästnäring (har ingen magnetomrörare men skakar så ofta jag kan) och låter gå i 3-4 dagar innan kylskåpet. Dekanterar en del men tar ofta ganska mycket av slurryn i vörten. detta har funkat bra än så länge, men tar gärna input på era tankar runt detta. Men när det kommer till torrjästen kommer min fråga om överpitchning. Tog två paket US-05 sist, börjar undra om det är för mycket till 18 liter vört? I så fall hur påverkas det negativt?
Väldigt tacksam för svar och input
Tack på förhand
Stefan