Vetemalt och torrefied wheat

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Vetemalt och torrefied wheat

Inläggav manlan » fredag 2018-11-30 11:15

När använder man vad?

Jag ska brygga en IIPA som innehåller vete, vad blir skillnaden om jag använder vetemalt jämfört om jag använder torrefied (puffat) vete?

/Måns
manlan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 59
Blev medlem: måndag 2014-02-17 16:17

Re: Vetemalt och torrefied wheat

Inläggav Djonk » fredag 2018-11-30 11:30

Kan tänka mig att vetemalt är bättre om du försöker få en hög alkoholhalt.

Weissbier använder mältat vete och witbier omältat, sen är det ju mer som skiljer men det kanske kan ge en fingervisning åt vilket håll det kan dra.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Vetemalt och torrefied wheat

Inläggav SiCN » måndag 2018-12-10 22:30

Torrified wheat är uppvärmda vetekorn. Det har alltså inte mältats. Du kan inte vänta dig samma mängd socker i vörten från det och således blir det lägre alkoholhalt. Det används (som många andra tillsatser) för att få något speciellt attribut på ölen, t.ex. bra skumkrona med bibehållet alkoholhalt. Rostad korn för färg, råg för syrlighet, vete eller havre för bra skumkrona.
SiCN
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 59
Blev medlem: onsdag 2015-08-26 20:41


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster

cron