Färg på malt

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Färg på malt

Inläggav pappperslapp123 » söndag 2018-11-04 20:01

Hej!
Jag har en fundering angående färger på malt. Jag har sett ganska många gånger på diverse recept att färgen på malten inte stämmer överens med vad jag kan hitta hos, exemplevis, humle.se eller maltmagnus.
Har de amerikanska försäljarna tillgång till långt mycket ljusare malt, eller är det någonting annat som jag missar?

Som ett exempel: Jag har hittat en Oatmeal stout som jag hade velat testa (https://beersmithrecipes.com/viewrecipe ... meal-stout) men jag får inte ihop hur färgen på malten kan vara så låg.
I receptet finns det exempelvis "Roasted barley" på 300 SRM (ca 600 EBC), när jag letar upp en sådan produkt på humle.se så får jag fram långt mörkare varor som uppges ligga på 1000-1300 EBC. Alltså en rätt ordentlig skillnad!

Jag har haft samma problem med andra recept utan att bry mig speciellt mycket om det, men jag känner att det kan vara lämpligt att förstå det här om jag vill kunna brygga bättre öl :P
pappperslapp123
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: torsdag 2016-04-07 15:56

Re: Färg på malt

Inläggav Kenneth » måndag 2018-11-05 11:15

Jag vill påstå att det är fel på Beersmiths recept.
Om du kollar andra amerikanska källor, till exempel John Palmers "How to brew" så har rostat korn en färg på cirka 550L.
http://www.howtobrew.com/book/section-2 ... and-usages

Midwest supplies anger 500-600L
https://www.midwestsupplies.com/maillar ... ted-barley

Det finns fler källor om du letar.

Sedan ska man akta sig för websidor som inte uppdaterats på drygt 20 år och innehåller en gammal felaktig relation mellan SRM och EBC.
Till exempel: https://beerandbrewing.com/dictionary/CHNRb07Oyd/
"The European Brewery Convention (EBC), being rooted in the metric system, has its own EBC color scale, whereby the conversion between SRM and EBC and vice versa is “loosely” as follows:
xEBC = [(x × 0.375) + 0.46] SRM
ySRM = [(y × 2.65) – 1.2] EBC.
For instance, a golden blonde Pilsner with a color value of 4.5 SRM would be have an EBC color value of 4.5 multiplied by 2.65 minus 1.2 = 10.725 EBC."


Om jag minns rätt så ändrades det i slutet av 90-talet (1997?) så att förhållandet mellan SRM o EBC är linjärt med en faktor på 1,97.
Dvs 1 SRM = 1,97 EBC
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster