Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Djonk skrev:Nej det är normalt, kommer sjunk mot ~6 med malten - också "för högt" men skulle inte bekymra mig över det första bryggningen. I längden kanske du vill ha i mjölksyra/kalcium/specialmalt i någon kombination för att sänka pH.
Hedonisten skrev:Hej.
Summering.
På en 10l helmalts Ale sats. (Maltmagnus no1 Ale) Fyllde jag 2,3 kg malt * 2,3 = 6,9 liter vatten och värmde upp. Bryggde och värmde upp lakvatten 2,5 l. När allt var gjort resulterade detta till 5 l vört som nu står på jäsning.
5 l gissar jag på är ca: 5l för lite.
Skulle jag lakat mer, skulle jag fyllt på mer från början. Kan jag fylla på mer efter det jäst klart. Blir ölen med hög procent. Eller ska jag byta hobby
Djonk skrev:Hur går det med jäsningen, kom den igång?
Beror lite på hur bra utbyte du lyckades få av malten, kan bli någonstans 8-14% ABV om det jäser ut ordentligt. Tog du ett hydrometer-prov efter koket för att mäta Original Gravity?
Kan vara en idé att späda lite redan nu med kokat vatten tror jag, om du inte vill ha ett extra starkt öl.
skyking skrev:En second opinion är att inte spä ut utan finna sig i att det blir starkare än normalt (det blir också mer beska och humlekaraktär - vilket bör balansera upp).
Angående hur mycket du kan tappa upp kan jag inte säga helt säkert - jag brygger inte 5L-satser. Men när jag brygger 20L så får jag kanske 1L förlust eller så. Skulle gissa på att du kanske kan få ut 4.5L på ett ungefär, men det märker du. Antingen ser du till att ha förberett tillräckligt med flaskor för att säkert kunna rymma allt du får. Eller så förbereder du för 4-4.5L och tappar upp det sista i ett glas som du kan provsmaka (det kommer inte vara kolsyrat, men det är en bra erfarenhet att smaka på ölet i olika faser i processen).
Djonk skrev:Kom ju igång snabbt i alla fall, bäst att du får en second opinion angående spädningen lite svårt att säga hur mycket som är lagom, kanske max 3 liter för att inte riskera att halka ner för lågt i alkolhalt. Går att göra i efterhand också om man vill men det lär bli olika resultat.
Koka vattnet en kvart och låt svalna under lock till samma temperatur som ölet innan du har i lite försiktigt så att det inte plaskar så mycket.
Lite nyfiken på humlegivorna också.
Djonk skrev:Det som är intressant är hur mycket och när man har i humlen, räknat i minuter innan kokslut. Såg att instruktionerna finns på MM, så i ditt fall ser det ut som:
@60min 7g Northern Brewer 8,5%
@20min 50g Saaz 3%
Om du skippade spädning kan du köpa lite mer humle att torrhumla med och kanske få en redig dubbel IPA, men läs på lite om oxidering och vad man bör tänka på vid torrhumling och flaskning.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 29 gäster