Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Frithiof skrev:Nja, jag tänker också att jag borde kunna lyckas med torrjäst. Nu senast bryggde jag med 100 % pilsenermalt. OG: 1.056 och FG: 1.010. I tidigare bryggningar har jag haft cirka 15 % karamellmalt.
Om det är diacetyl kan jag inte avgöra. Men det är nog hyfsat enkelt för någon mer erfaren att avgöra, så jag får se till att få iväg ett prov till någon kunnig person.
Jag ska också låta den stå längre nästa gång innan jag buteljerar, kanske tre veckor. Jag har förstått att just det är lite omtvistat huruvida jästen städar upp efter sig, men jag får ju prova mig fram.
Får jag samma effekt nu om jag låter den kolsyrejäsa i 22°C istället för 18°C?
Drake skrev:Inte min nuvarande! Faan vet varför det går så långsamt. Lade till lite i inlägget ovan, jag är tydligen inte ensam. Min har stått i 9 dygn nu och nu tanker jag faktiskt göra ett diacetyltest.
Drake skrev:Ska man vara riktigt noggrann så stod det att aktiviteten hade saktat ner avsevärt dag 6. Hur det såg ut dag 5 förtäljer inte historien men det var i alla fall inte någon 3-dagarsjäsning dom gjorde! Och visst, det brukar gå fortare normalt sett, håller helt med om att det är vansinnigt med 3-4 veckor som vissa envisas med, då är ju ölen redan gammal och unken! Men diacetyl är det värsta jag vet så därför säger jag inte kategoriskt att just 8 dagar räcker, utan att man kan vänta eller göra ett test. Men alla gör såklart som dom vill.
ekstedt skrev:Fermentis gjorde nyligen ett ganska omfattande experiment som visade att deras torrjäster inte behöver rehydreras.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 36 gäster