Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Rotsac skrev:
2,3 x 3 = 6,9 Liter mäskvatten.....
Inte 14 Liter......
Djonk skrev:Inte såvitt jag vet. I teorin påverkar det enzymerna men jag har i alla fall testat med extremt tunn mäsk, 10:1 vatten:malt, utan att märka någon negativ effekt. Kanske större faktor om man använder sig av undermodifierad malt och proteinrast t.ex.
Karmellmalten hjälper till att sänka pH en aning förresten som en liten bonus.
Saint skrev:Är du nybörjare så kan du direkt glömma tanken med vattenbehandling och PH-värden i minst 1-2 år. Börja aldrig gräva den gropen....du når aldrig botten. Du kommer att brygga utmärkt öl utan att börja rackla med kemikalier. Sluta också att fokusera på olika bryggappar och att följa dess recept. Testa dig fram med vattenmängd vs maltmängd och dokumentera dina recept. Testa olika humlesorter en och en för att få en känsla för dem innan du börjar kombinera.
3kg Pale Ale till 14-15 l vatten är perfekt, 100g humle i givar som du tycker passar och 1 påse torrjäst....Det kommer att smaka kalas
Saint skrev:Är du nybörjare så kan du direkt glömma tanken med vattenbehandling och PH-värden i minst 1-2 år.
Djonk skrev:Tycker sällan att vörten smakar särskilt trevligt, med undantag för mörka öl kanske. Är det ens någon vits att smaka på den?
Djonk skrev:När mäter du OG? Efter koket är mest intressant, ligger du på 1,050 med kanske 14 liter vört kommer du ju upp till 1,070 ungefär när du har kokat ner till 10 liter.
Själv pressar jag alltid påsen, sägs kunna ge grumlig vört men efter några veckor på flaska blir det ju ofta klart ändå till slut, särskilt om de får stå i kylen.
Djonk skrev:Hehe, ja handskar eller kanske en slev är ett måste, pressar ner mot en sån här: https://m2.ikea.com/se/sv/p/idealisk-du ... -50103755/
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 35 gäster