bogani skrev:Enligt tabell/temp skulle jag trycksätta denna öl ca 0.9 bar. Då antar jag att den skall stå 5-7 dagar för att uppnå önskad nivå? I takt med att ölen absorberar kolsyran, kommer trycket som visas att sjunka eller kommer det att visa stadigt 0.9 bar? Om det sjunker, ska jag trycka in mer kolsyra så att det åter håller 0,9 bar?(jag har flaskans ventil öppen, återstår att se om det är något läckage)
Eftersom du har gasen kopplad så löser det sig av sig själv. Behövs inte göras mer än att vänta.
bogani skrev:Nu blev jag givetvis lite sugen på att snabba på processen lite så jag trycket i 3 bar, kopplade bort tuben och rullade fatet på golvet i någon minut. Detta gjorde ca 3 gånger. Nu har det stått trycksatt i några timmar och ivrig som jag jag är testade jag att tappa upp en öl som jag faktiskt tyckte redan erhållit en acceptabel kolsyrenivå.
När man uppnått önskad kolsyrenivå, kan man koppla bort tuben eller måste den vara påkopplad för att driva ut ölet?
Du måste ha tuben påkopplad för att behålla trycket när du serverar - antingen kontinuerligt eller att du kopplar på den då och då för att återställa trycket. Mot slutet av fatet så blir inte behovet så drastiskt - sista sessionen kanske (ie om det inte går för många liter på en session) du kan servera resten av fatet utan att ha CO2 påkopplad.
bogani skrev:Har ni picnic-kranen påkopplad hela tiden eller kopplar ni endast till den när ni ska tappa öl? Det blir ju även ölrester kvar i slangen, är det något som kan orsaka problem?
Jag har iofs inte picnic-kran, men jag har kranar och slangar kontinuerligt påkopplade. Har du bra rulljans på ölet behöver det inte bli problem, men det skadar ju iofs inte att koppla loss den och skölja igenom den mellan sessionerna. Var bara observant så att fatet inte läcker i ventilen då.
Det skadar inte med lite kunskaper i hur det hela funkar så här kommer en liten snabbkurs i fysik och förklaringar:
1) Regulatorn funkar som en tryckberoende ventil. När trycket på lågtrycksidan är lägre än det inställda trycket kommer regulatorn öppna och släppa på mer gas, iaf så länge du har fullt tryck på CO2.
2) Trycket på högtrycksidan är normalt (så länge det är flytande CO2 kvar i tuben) sett det så kallade ångtrycket. Det trycket faller alltså inte förrän tuben är i stort sett slut - du kör faktiskt på ångorna då.
3) Kolsyrenivåerna är uttryckta i v/v vilket betyder att man mäter CO2-mängden i volym vid normalt tryck och temperatur (atmosfärstryck och rumstemp)
4) Trycket i tabellen är så kallat jämviktstryck - CO2 kommer lösas upp eller gå ur ölen beroende på ifall trycket är högre eller lägre än tabellvärdet för aktuell CO2-nivå och temperatur (hos ölent).
5) Hur snabbt det går att lösa upp CO2 eller för CO2 att avgå beror på kontaktytan mellan öl och gas.
6) Trycket som anges är relativt tryck dvs anges i förhållande till normalt atmosfärstryck, dvs 0.9 bar är egentligen 1.9 bar (eftersom 1.0 bar är normalt atmosfärstryck), det sistnämnda kallas absolut tryck.
7) Mängden CO2 i gasfas är proportionell mot volym och absolut tryck (dvs om du har 1L gasficka och 0.9 bar så motsvarar det 1.9L CO2 vid normalt tryck). Det är också proportionellt mot absolut temperatur, men det har inte så stor betydelse.
Så om du kopplar på gasen på önskat tryck och sen kopplar från den kommer CO2 att börja lösas upp i ölet, men allt eftersom det löses upp kommer det bli motsvarande mindre i gasfickan och trycket sjunker. Om du istället hade haft gasen påkopplad så hade regulatorn pytsat på mer CO2 allteftersom för att hålla trycket uppe. Efter ett tag uppnås jämvikt och ingen mer CO2 löses upp längre - har du då ingen läcka kommer det betyda att det inte går åt någon CO2.
När du sedan tappar upp ölen: om du inte har någon CO2 påkopplad är det som kommer hända att gasfickan blir större i samma omfattning som du tappar upp öl, detta kommer innebära att trycket där sjunker. Så skulle du tappat upp t.ex. 0.9L så kommer gasfickan vara 1.9L och därför kommer absoluta trycket sjunkit till 1.0bar (dvs atmosfärstryck) vilket betyder att du inte kan trycka ut mer omedelbart utan tuben (man skulle iofs vara i läget där CO2-nivån är högre än jämviktsläget och CO2 skulle lämna ölet och återställa endel av trycket). Har man gasen påkopplad kommer regulatorn pytsa på mer CO2 för att hålla trycket uppe och du kan servera öl efter öl tills fatet är tomt. Man kan alltså servera ölet utan att ha gasen påkopplad, men trycket kommer då att falla och man bör återställa det - trycket faller snabbare när man har liten gasficka.
Det som händer när man skakar ölen är att man ökar kontaktytan mellan gas och öl, denna ökning av kontaktytan kvarstår ett tag. Är trycket i gasfickan högre än jämvikt så bidrar detta till att lösa upp CO2 extra snabbt. Tar du din skakade ölburk och öppnar så skapar du en situation som gör att trycket är lägre än jämvikt och CO2 lämnar snabbare än annars.
Pilsnerkokaren skrev:Så länge gasfickan inte är för stor kommer inte trycket att sjunka så mycket och det går utmärkt att fylla på med mer gas när så behövs.
Detta är nog inte riktigt sant, se min förklaring ovan.
Pilsnerkokaren skrev:Tabellen visar egentligen bara hur mycket gasen utvidgar beroende på vilket temp den håller, ölen tar inte upp mer gas för att den är kall. Det är bara gasen som är mindre eller blir mindre av den kalla ölen vilket i sin tur ger ett lägre tryck.
Ej heller detta är nog riktigt sant, kan ju iofs vara en tolkningsfråga. Lösligheten är högre vid lägre temperatur helt enkelt.