Pandapappa skrev:Hej!
Behöver hjälp med att välja rätt utrustning till min setup. Har 12 000 avsatt för detta som jag hoppas ska räcka.
Vill hobbybrygga och tänker mej extraktbryggning. Har dåligt med utrymme och tid så allt som underlättar är välkomnat.
Vad får jag för mina pengar? Bör jag investera mest i bryggkärlet eller i en bra/smidig fermenter? Passar stora bryggkärl på en vanlig spis eller behöver man en värmplatta? Tänker mig en volym om 20L.
Har kikat på denna
https://craftabrew.com/pages/the-cataly ... ion-system - Värt det?
Hur löser man kylning under fermenteringen om man till exempel vill brygga en lager?
Tacksam för all hjälp.
Mvh,
Pandapappa
Kommer också med rådet att hålla i slantarna till en början. Om du har tänkt dig extraktbryggning så behöver du egentligen inte så mycket grejer förutom en bra gryta, typ en patina. Tänk på att ha lite marginal i grytan så att du inte köper en för liten. Om du t.ex. tänker att en 24L "troligtvis" kommer räcka, så köp en 30L på en gång. Jag har själv dumsnålat på den punkten en gång i tiden.
Gällande jäskärl så tycker jag du ska börja med en billig plasthink eller pet carboy. Själv fördrar jag jäskärl med tappkran så du slipper hävert. Om du fastnar i hobbyn och tycker det är kul, då kan du senare kika på andra jäskärl.
Jag är relativt ohändig av mig och har löst jästemperarturen med en AC-211 universialtermostat, ett begagnat kylskåp, keramisk värmelampa med sladd och galler från clas ohlson. Om jag var du skulle jag dock börja med att brygga några ales, jäsa i rumstemperatur på en plats där temperaturen är stabil (17-20 grader), och sedan fundera på om du vill investera mer i bryggandet, och då fundera på temperaturstyrning.
Börjar du fundera på temperaturstyrning så är "risken" ganska stor att du även börjat snegla på helmaltsbryggning.