av maxell » onsdag 2018-02-28 09:37
Jag hade både en webkamera och en templogger liggande och kom på att det kunde vara intressant att följa processen lite mer detaljerat, så dessa kopplade jag upp. Kameran riktad mot jäsröret och tempsensorn på utsidan av kärlet. Det som förvånat mig mest är nog att jäsningen verkar vara mer eller mindre "on/off" dvs det var varken någon smygstart eller långsamt avtagande process.
Jäsningen har sett ut så här:
Jag tillsatte jästen den 18/2. Satsen stod då i garaget vid 12 grader. Sedan hände ingentig förräns den 21/2 (eller 80 timmar enligt mina observationer) då jäsningen var väldigt kraftig och temperaturen steg någon grad. Den 24/2 (ytterligare ca 70 timmar) avstannade jäsningen ganska så tvärt och temperaturen gick ner någon grad igen. Igår flyttades satsen in i stugvärmen, ca 19-20 grader och jag mätte upp SG till 1018. Det tar ju lite tid att utjämna temperaturen, så nu på morgonen var den uppe i 15 grader. Någon aktivitet i jäsröret har jag dock inte observerat än, så det återstår att se om det kommer igång igen.
Det får väl stå så här några dagar. Smaken var helt ok, förutom att den är aningen för söt. Det är å andra sidan kanske något som rättar till sig med med några veckors lagring.