Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst
Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.
av Urebro » fredag 2018-01-19 18:37
Hej
Jag har ett ACE 30 liter bryggverk och får nästan alltid lågt OG,
Tex senaste receptet ser ut så här:
Malt: Maris Otter 5.5KG
Crystal 150 0.5KG
Jag börjar med att mäska med 22 liter vatten på 67c i 90 minuter, (utmäskning 76c i 20 min) när det var klart så låg jag på 1.060
Sen häller jag på 12 liter 76 gradigt vatten över maltbädden å sen fyller jag på upp ca 4 liter för att få totalt 27l å då när jag mäter så är jag nere på 1.030.
Så min fråga. Hur hade ni gjort för att hamna på en OG runt 1.070-60
Jag har gjort receptet i beersmith å den senaste tre bryggningarna har jag alltid missat OG rätt rejält på så jag misstänker att jag gör något fel.
-
Urebro
- Nybryggare
-
- Inlägg: 2
- Blev medlem: fredag 2018-01-19 18:29
av Rotsac » fredag 2018-01-19 19:23
Jag har ett ACE 30 liter bryggverk och får nästan alltid lågt OG,
Det senaste receptet ser ut så här:
Malt: Maris Otter 5.5KG
Crystal 150 0.5KG
Jag börjar med att mäska med 22 liter vatten på 67c i 90 minuter, (utmäskning 76c i 20 min) när det var klart så låg jag på 1.060
Sen häller jag på 12 liter 76 gradigt vatten över maltbädden å sen fyller jag på upp ca 4 liter för att få totalt 27l å då när jag mäter så är jag nere på 1.030.
Hur hade ni gjort för att hamna på en OG runt 1.070-60?
Jag har gjort receptet i beersmith, och deenaste tre bryggningarna har jag alltid missat OG rätt rejält på så jag misstänker att jag gör något fel.
Du kanske kan prova med:
Mäskvatten: 14.85 Liter.
Lakvatten: 9,72 Liter
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Urebro » fredag 2018-01-19 19:29
Okey, förstår inte riktigt varför beersmith vill att jag skall fylla upp med extra vatten sen. Läste att man kunde ta 2.5 liter vatten per kg malt så 14.85 låter bra. Hur vet man hur mkt lakvatten man skall ha då? MIsstänker att det finns en formel eftersom du fått fram 9.72 liter
-
Urebro
- Nybryggare
-
- Inlägg: 2
- Blev medlem: fredag 2018-01-19 18:29
av humlekotte » söndag 2018-01-21 05:43
Det står väl fel i utrustningsprofilen i beersmith. Det finns några olika fält att fylla i men den enda man ska ge ett värde är "Mash tun addition" som ska vara 5 liter eller hur mycket det nu ryms under hålplåten. Inga top up volume eller lauter tun losses eller nåt annat sånt.
Volym mäskvatten är 2.5-3 liter per kg malt plus fem liter. 22 liter låter rimligt för ditt recept med 3 liter per kg malt.
Lakvatten får du räkna baklänges från volym innan kok och lägga till ca en liter vatten per kg malt som absorberas av malten och följer med malten ut. 27 liter + 5.65 liter - 22 liter ger ca 10.65 liter lakvatten.
Det är något märkligt med dina siffror för du har i sammanlagt 38 liter vatten?
-
humlekotte
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 91
- Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59
Återgå till Nybryggarhjälp
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 51 gäster