Den perfekta jäsningen

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Den perfekta jäsningen

Inläggav Frithiof » onsdag 2018-01-17 15:40

Jag fick rådet att kontrollera jäsningen bättre – att många nybryggare tycker att just det steget innebär en stor skillnad.

Så jag läste på här och på andra forum om jästider och temperaturer. Är detta en bra väg att gå (det gäller ale då):
1. Jag kyler till ca 18 grader innan jag tillsätter jästen (oftast US-05).
2. Första 2–3 dagarna håller jag lägre temperatur, cirka 16 grader.
3. Därefter upp i rumstemperatur: 21 grader i kanske 7 dagar (håller koll på FG)
4. Kylning till ca 2 grader i 1–2 dagar före buteljering

Något jag har missuppfattat här, eller vad kan göra schemat ännu bättre?

Ska tillägga att jag följde det här schemat i senaste bryggningen. Då gick jäsningen knappt igång på de tre dagarna i 17 grader. Jag hade American West B5-jäst då, vilken ska vara likvärdig med US-05 om jag fattat rätt. När jag sedan bar upp hinken i rumstemperatur satte det igång ordentligt. Jag antar dels p.g.a. temperaturen och dels p.g.a. att den blev lite omrörd av att jag gick i trappor.
Frithiof
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 60
Blev medlem: tisdag 2017-11-07 20:26

Re: Den perfekta jäsningen

Inläggav Bee » onsdag 2018-01-17 16:50

Jag hade kylt till 16°C, tillsatt jäst och låtit den stiga till 18°C av sig självt och hållit den där i 3-5 dagar, därefter temperaturökning för diacetylrast.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Den perfekta jäsningen

Inläggav Frithiof » onsdag 2018-01-17 17:55

Tack för svar, det låter ju inte särskilt krångligt. Jag testar så nästa gång.
Frithiof
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 60
Blev medlem: tisdag 2017-11-07 20:26


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster