Jag håller på att förbereda min första körning och håller nu på att fixa fram diverse utrustning. Eftersom jag är biodlare har jag sedan tidigare en refraktometer som jag använder för att mäta vattenhalten i honungen med. När det gäller mätning av honung så siktar man på att vattenhalten ska ligga på under 20%. Den refraktometer jag har är ju primärt gjord för detta. Det jag funderar på är om denna refraktometer även går att använda för att mäta vörtens sockerhalt (lite osäker på begreppen här - är det det som kallas OG). Jag misstänker dock att vattenhalt i honung och sockerhalt i vört ligger i varsin ända av skalan? Är alla refraktometrar likadana, eller är de utfomade specifikt för det man ska mäta? Kan någon hjälpa mig reda ut begreppen lite.
Appropå begrepp så känner jag, när jag läser diverse beskrivningar och recept, att det är en hel del begrepp och förkortningar som jag skulle behöva få lite bättre klarhet i. Finns det någon bra sammanställning som reder ut begreppen för en nybörjare?