Moderatorer: martinb, Webbgrupp
skyking skrev:Utgå aldrig från att det är kört förrän det faktiskt är det.
skyking skrev:Skaka skulle jag nog inte göra om jäsningen en gång har kommit igång iaf...
Bee skrev:Jo för fan, go nuts! Skaka upp i suspension när du tar upp den i temperatur och se till att få upp jästen i suspension flera gånger per dag, och om du kan så öka temperaturen så fort den tenderar till att avstanna.
skyking skrev:Haken är förstås att man riskerar att syresätta vörten vilket kanske inte är helt lyckat. Vill man nödvändigtvis ha upp jäst i suspension (om man nu tror att den inte är det av någon anledning) så kan man göra det utan att behöva skaka skiten ur den (som man gör när man tillsätter jästen första gången).
Bee skrev:
Öppna inte jäskärlet, så får du inte in luft. Syresättning är inte ett problem. Dessutom finns extrakt kvar om jäsningen stannat för tidigt vilket gör att jästen kan ta hand om syret.
skyking skrev:Om han har mätt SG så har han redan gjort detta antar jag. Sen kan man fråga sig i vilken omfattning man kan förvänta sig att jästen tar hand om syret i detta läget.
Annars om man inte öppnat kärlet finns det ändå en vits med att iakta viss försiktighet när man skakar så man inte suger in luft och eventuellt annat som inte har i ölen att göra genom jäslåset...
Bee skrev: Syre och glukos ger 14ggr mer energi än bara glukos.
Ja, frågan är vad den gör med större sockerbitar och syre.ekstedt skrev:Och ändå väljer jästen anaerob fermentering framför aerob respiration åtminstone så länge glukoshalten är hyfsat hög.
Bee skrev: Ja, frågan är vad den gör med större sockerbitar och syre.
ekstedt skrev:Däremot ska man undvika nästade citat i detta forum...
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 24 gäster