Första posten här...
Gör min tredje bryggning och har lite funderingar kring jäsförloppet. Gör en Scottish Export med Ale-malt, 1% roasted barley och 1%CaraRed (kände mig äventyrlig och ersatte en maltsort med CaraRed eftersom jag hade det hemma...). Fick OG på 14,8 plato (är det så man skriver?)
Jästen är Wyeast Scottish Ale 1728 som tillsattes vid en temperatur på 21 grader. Det tog nästan exakt 24 timmar innan jäsningen kom igång ordentligt, men då satt det en rejäl fart. Så långt allt väl... Men bubblandes avtog rätt fort och varken idag eller igår har jag kunnat se några bubblor alls. Jag har tappkran för testning så jag mätte och jag har redan, efter 4 dagar (!) kommit ned till 4,1 plato. Känns dels som att det gått riktigt fort. För fort? Kan det verkligen stämma? Och dels vet jag inte hur jag ska förhålla mig till att receptet anger totalt 5+2 veckors jäsning. Ska jag låta det stå hela tiden ut? Har naturligtvis luktat, smakat och tittat. Rätt grumlig brygd, men det beror nog på att jag i min nybörjariver missade att beställa mer protaflok men körde ändå. Doft och smak är jästig, lite åt det tunnare hållet (inte så konstigt med tanke på tiden såklart...). Men vad gör jag nu? Vänta ett par veckor innan omtappning eller har det gått åt skogen? Köra exakt efter receptets jästid ändå eller korta av den? osv osv... Alla råd mottages naturligtvis tacksamt.