jästunna

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

jästunna

Inläggav chochathecat » måndag 2017-08-21 01:39

Hej! Nybliven seriös bryggare undrar; Har satt en ca 12-liters sats på jäsning i en tunna som rymmer 28-29 liter. Är det ett problem, bör jag byta till mindre tunna?
Tack! Tom
:)
chochathecat
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: måndag 2017-08-21 01:33

Re: jästunna

Inläggav Morgan » måndag 2017-08-21 07:48

Det är inga problem
Medlem i Ekens Bryggerisällskap och bryggkursledare i SHBF
Läs gärna min blogg: bruggarn.blogspot.se
Användarvisningsbild
Morgan
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 487
Blev medlem: torsdag 2013-05-09 16:37
Ort: Skarpnäck, Stockholm

jäsning

Inläggav chochathecat » tisdag 2017-08-22 21:38

Hej ni mer rutinerade bryggare!
Har satt en sats med 12 liter lager som jag kokade från grunden. Hade egentligen en dubbel sats men har en ganska liten gryta så kokade bara hälften. Var jäkligt noga med malten men fick sen hjärnsläpp och humlade med 2-3 gånger så mycket som planerat. Jäsningen startade extremt snabbt i ca 19 grader (efter 12-15 timmar). Flyttade sen jästunnan till ca 16 grader och efter ca ett dygn så har det slutat jäsa i stort sett helt. Använt tjeckisk pilsnerjäst (Saflager), vanlig pilsnermalt och Cascade humle (ungefär 80 gram!!!). Bubblar knappt alls längre, efter 2 dygn. Har jäsningen startat för häftigt och dödat sig själv eller vad har hänt? Kan jag rädda brygden?
Hoppas på nån som har koll... Tack!
:)
chochathecat
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: måndag 2017-08-21 01:33

Re: jäsning

Inläggav STMF » onsdag 2017-08-23 08:23

Hej,

Det har inte dödat sig själv. Däremot har den troligtvis redan jäst klart eftersom du hade såpass hög temperatur. Du bör använda en hydrometer för att kolla.
Ölen blir troligtvis inte som du tänkt dig men öl blir det och kanske blir det den godaste ölen du någonsin smakat? Skulle den bli alldeles för best, och du har möjlighet, så kan du brygga den andra halvan med betydligt mindre humle och efter jäsning blanda bägge i ett fat.

/Stefan
STMF
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 242
Blev medlem: fredag 2015-07-10 10:41
Ort: Halmstad

Re: jäsning

Inläggav Bobby » onsdag 2017-08-23 10:02

Ingen fara, jäst kan vara snabb. Och den är tåligare än man tror.

Ge den några dagar sen mäter du.

Sen beror det på när i koket du tillsatte för mycket humle - om du tillsatte tidigt så blir den nog besk.
Men om du tillsatte på slutet så kan det bli en riktigt god modern lager.
Bobby
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 94
Blev medlem: onsdag 2016-11-16 14:15

Re: jästunna

Inläggav Bobby » onsdag 2017-08-23 10:07

Ett tips för små batcher:

Julas livsmedelgodkända hink med lock, bara att borra och sätta i jäsrör och kran om du vill det.
http://www.jula.se/catalog/bygg-och-far ... nk-164010/
Bobby
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 94
Blev medlem: onsdag 2016-11-16 14:15

Re: jästunna

Inläggav chochathecat » torsdag 2017-08-24 10:44

Tack för tips!
:)
chochathecat
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: måndag 2017-08-21 01:33

Re: jäsning

Inläggav chochathecat » torsdag 2017-08-24 10:47

Tack till er båda. Känns spännande... ger den ett pat dgr till och mäter (och smakar nog lite) sen. :-)
:)
chochathecat
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: måndag 2017-08-21 01:33


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 33 gäster