Chrille skrev:har problem med grumlig öl och mycket bottensats.
hur får man bort det när man ska flaskjäsa? har kört det genom saftsil innan jäsning men verkar inte hjälpa
Jag kommer göra mig opopulär men jag har haft stor framgång med flaskjäsning efter rejäl kallkrashning plus gelatin eller fiskblåsa. Det sägs att det är för lite jäst kvar då för att kolsyrejäsa men enl min erfarenhet är så inte fallet.
Process:
1.) När ölen är färdigjäst (cirka 2-3 dgr då FG är stabil, säg runt 1,01) ställ hela jäshinken i kylskåpet
2.) Häll fiskblåsa (finns att köpa i olika byrggeributiker) eller gelatin (går att få tag på i varje livsmedelsbutik) jämt över din öl.
3.) Låt det klarna 1-2 dygn.
4.) Flaska ölen i flaskor med en bitsocker per halvliter ungefär.
5.) Vänta tre veckor
Resultatet är öl med genomsnittlig kolsyra med ganska liten bottensats. Viktigt är att du har dina flaskor i kylskåp ytterligare 1-2 dygn innan konsumption, då fastnar bottensatsen ganska rejält i botten på flaskan och du behöver således inte vara överdrivet försiktigt när du häller upp din öl.
Värt att nämna i sammanhanget är att bottensats i sig inte betyder att det är dålig öl utom visar mer på att det är ett öl som gjordes med rejält med "elbow-grease". Att din öl blir inte är kristallklar påverkar inte smaken negativt och jäst är inte heller dålig eller giftigt att få i sig.
Jag själv är dock en total klarningsnörd. Mina öl ska vara så klara som tekniskt möjligt (humledis i kraftigt humlade Ipor eller mjölkigt utseende i Weizen undantaget), men jag går å andra sidan till total överdrift med detta. Jag får helt enkelt glädje att få min öl att se "industriell" ut