Premiär ölet står på jäsning, och jag har en del funderingar
Postat: söndag 2017-02-26 01:22
Halloj!
Efter massa research och läsning skaffade jag mig alla grejer jag kan behöva för att brygga öl, har med spänning följt jäsningen av min premiär batch som står och småputtrar sporadiskt i jäsröret.
Min ambition är att brygga med helmäsk men jag gjorde det lite lättare för mig första gången och använde spraymalt, och en liten del karamellmalt som jag mäskade.
Kokningen gick bra, och jäsningen verkar jobba på i hinken. Jag har varit och tappat och smakat/luktat och mätt SG och följt processen av nyfikenhet.
Och nu är det så att jag är lite osäker på vad jag ska göra härnäst. Jag har bestämt mig för att torrhumla ölen (det är en pale ale med columbus/cascade, cascade gick i sent i koket, och ska torrhumlas med cascade), har läst runt lite och
har förstått att tappa över ölen till en ny hink för att torrhumla och "sekundärjäsa" verkar vara ett onödigt riskmoment, och att man kan torrhumla ner i första jäsningen utan problem.
Ölen har nu stått i 7 dagar, första intensiva jäsningen kom igång första natten, och nu har det lugnat ner sig till mera sporadiska bubbel i röret. OG på ölen var 1.060 (lite högre än tänkt), och mäter jag idag
7 dagar senare visar det 1.012. Frågan är då, hur länge ska/bör jag vänta med torrhumlingen? Jag vill allra helst kunna flaska ölen om ytterligare en vecka (nästa lördag), pga jobb och sånt, men har förstått
att för lång torrhumling kan ha negativ inverkan på smaken. Skulle jag kunna torrhumla på säg tisdag kväll (idag Lördag), och flaska på lördag, eller kan jag lika gärna torrhumla nu utan nån negativ effekt? Eller ska jag vänta på
att SG går ner ytterligare?
Sen har jag lite funderingar över beskan i ölen,när jag smakar på ölen nu tycker jag väl att det smakar som ofärdigt öl, inga läskiga bismaker eller så, det känns dom det är påväg åt rätt håll liksom, däremot tycker jag
att beskan är ganska låg, och undrar då om beskan får mera fart i ett senare skede, eller om jag helt enkelt fegat med humlen vid koket.
Humleschemat är som följer på en batch som blev 12 liter i hinken (fick späda lite pga för högt OG)
10g columbus kottar (14.4%) 60 min
7g columbus kottar (14.4%) 30 min
7g cascade (5.5%) kottar 10 min (hade planerat columbus men ändrade mig i sista sekund)
Med noll kunskap knåpade jag ihop receptet i beersmith med 13liter som batch size, och den gav mig 42.5 EBU med ovanstående humleschema, men såhär med facit i hand och efter rätt mycket forumkikande känns det
som jag har fegat lite?
Som kompletterande information har jag använt safale s-04, och ölen har jäst hemma i 22-24 grader, (nästa öl hamnar i källaren som håller 17-18 efter lite mätningar)
Hoppas mina frågeställningar är någorlunda tydliga i detta ostrukturerade inlägg, och att någon kan ge mig lite klarhet, för nu är jag väldigt osäker på hur jag ska göra =)
/Alex
Efter massa research och läsning skaffade jag mig alla grejer jag kan behöva för att brygga öl, har med spänning följt jäsningen av min premiär batch som står och småputtrar sporadiskt i jäsröret.
Min ambition är att brygga med helmäsk men jag gjorde det lite lättare för mig första gången och använde spraymalt, och en liten del karamellmalt som jag mäskade.
Kokningen gick bra, och jäsningen verkar jobba på i hinken. Jag har varit och tappat och smakat/luktat och mätt SG och följt processen av nyfikenhet.
Och nu är det så att jag är lite osäker på vad jag ska göra härnäst. Jag har bestämt mig för att torrhumla ölen (det är en pale ale med columbus/cascade, cascade gick i sent i koket, och ska torrhumlas med cascade), har läst runt lite och
har förstått att tappa över ölen till en ny hink för att torrhumla och "sekundärjäsa" verkar vara ett onödigt riskmoment, och att man kan torrhumla ner i första jäsningen utan problem.
Ölen har nu stått i 7 dagar, första intensiva jäsningen kom igång första natten, och nu har det lugnat ner sig till mera sporadiska bubbel i röret. OG på ölen var 1.060 (lite högre än tänkt), och mäter jag idag
7 dagar senare visar det 1.012. Frågan är då, hur länge ska/bör jag vänta med torrhumlingen? Jag vill allra helst kunna flaska ölen om ytterligare en vecka (nästa lördag), pga jobb och sånt, men har förstått
att för lång torrhumling kan ha negativ inverkan på smaken. Skulle jag kunna torrhumla på säg tisdag kväll (idag Lördag), och flaska på lördag, eller kan jag lika gärna torrhumla nu utan nån negativ effekt? Eller ska jag vänta på
att SG går ner ytterligare?
Sen har jag lite funderingar över beskan i ölen,när jag smakar på ölen nu tycker jag väl att det smakar som ofärdigt öl, inga läskiga bismaker eller så, det känns dom det är påväg åt rätt håll liksom, däremot tycker jag
att beskan är ganska låg, och undrar då om beskan får mera fart i ett senare skede, eller om jag helt enkelt fegat med humlen vid koket.
Humleschemat är som följer på en batch som blev 12 liter i hinken (fick späda lite pga för högt OG)
10g columbus kottar (14.4%) 60 min
7g columbus kottar (14.4%) 30 min
7g cascade (5.5%) kottar 10 min (hade planerat columbus men ändrade mig i sista sekund)
Med noll kunskap knåpade jag ihop receptet i beersmith med 13liter som batch size, och den gav mig 42.5 EBU med ovanstående humleschema, men såhär med facit i hand och efter rätt mycket forumkikande känns det
som jag har fegat lite?
Som kompletterande information har jag använt safale s-04, och ölen har jäst hemma i 22-24 grader, (nästa öl hamnar i källaren som håller 17-18 efter lite mätningar)
Hoppas mina frågeställningar är någorlunda tydliga i detta ostrukturerade inlägg, och att någon kan ge mig lite klarhet, för nu är jag väldigt osäker på hur jag ska göra =)
/Alex