Rocksolid skrev:@el_barto Kör du med två kärl? Det låter som en Braumeister/Grainfater etc, sen när du lyfter ur maltpipan så lakar du med vattnet du värmt bredvid.
@ecmic Det silar skal och eventuellt mjöl, men det hjälper också till att "skölja ur" sockret om man kör ett par varv innan man för över vörten till BK. Det har jag märkt dom gånger jag lakat för fort så får jag ett rätt mycket sämre utbyte än när lakningen sker mycket långsammare.
Det jag försöker säga är att om man sköljer genom maltbädden med vatten inte en gång, utan kanske tre fyra gånger (med samma vatten) för att sedan föra över till BK så får man med sig mer socker.
Kanske samma princip som om du brygger kaffe. När det droppat klart så tar du kaffet och häller igenom sumpen en gång till. Skulle gissa att kaffet blir starkare.
Har givetvis inte gjort vetenskapliga tester på detta utan baserar det på hur det känns
Ja, två kärl, dock hembygge.
Skickat från min iPhone med Tapatalk