Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst
Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.
av BTKA » måndag 2016-12-12 20:37
Har bara bryggt med biab tidigare men tänkte nu prova en trestegs–decoction men förstår inte hur länge decoction ska koka.
Använder mig av beersmith och som exempel står det att proteinrasten ska hålla 50 grader i 60 minuter. Decoctionen (första gången) lyfts ur och ska bestå av 1.3 l mäsk som ska kokas men det står inget om när det ska lyftas ur mäskkärlet och hur länge det ska koka. Ska jag lyfta ut det direkt för att koka i en timme? Låter länge
-
BTKA
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 4
- Blev medlem: måndag 2016-12-12 20:23
av Bee » måndag 2016-12-12 21:28
Det är lite som att koka gröt. Håll det vid kok och rör kontinuerligt så länge du orkar så det inte bränner. Observera att det är mäsken inte bara vätskan som ska i dekoktionen.
Gör det en stund innan du ska göra höjningen.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av BTKA » måndag 2016-12-12 21:59
Jepp, jag har precis satt på en laddning som håller 35 grader och tänkte lyfta upp mäsken ca 20 minuter innan rasten är färdig då det är en pale ale som inte är särskilt mörk. Gillar malt och karamelltoner så under 20 min vill jag nog inte köra.
-
BTKA
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 4
- Blev medlem: måndag 2016-12-12 20:23
av BTKA » måndag 2016-12-12 23:47
En sak greppar jag inte. När jag lyfter ut malten för att koka den så blir det svårt att hålla tiderna. Tex efter att jag kokat en omgång malt/mäsk i ca 20 minuter så innebär det att vätskan som är kvar i första kärlet måste ligga där ytterligare 20 minuter (35 totalt) under tiden jag kokar malten. I receptet står det att det ska köras i tex 68 grader i en kvart men blir alltså minst 35 med allt arbetet runtomkring. Kanske helt ok?
-
BTKA
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 4
- Blev medlem: måndag 2016-12-12 20:23
av Bee » tisdag 2016-12-13 01:16
Du får planera dina dekoktioner. Ingen säger att det är lätt med dekoktionsmäskning.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av BTKA » tisdag 2016-12-13 03:36
Hur löser du det?
-
BTKA
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 4
- Blev medlem: måndag 2016-12-12 20:23
av Bee » tisdag 2016-12-13 07:56
Det gör jag inte. Jag låter bli dekoktion.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av ekstedt » tisdag 2016-12-13 09:44
Dekoktioner tar den tid det tar, om receptet inte är kompatibelt med detta är det inget bra recept.
Dekoktion är f.ö. överkurs, kanske inte riktigt hör hemma i nybörjardelen.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
Återgå till Nybryggarhjälp
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 25 gäster