ekstedt skrev:Men att jämföra med syresättningen vid flasktappningen med den vid huvudjäsningen är helt irrelevant, det är två helt olika situationer och miljöer för jästen.
Nähä, jag tänkte mig dock att jästen även vid kolsyrejäsning har viss förmåga att ta upp syre, men det kanske är felaktigt antagande.
Min jämförelse var dock att sätta syremängden i relation till vad jag tänkte mig att jästen skulle kunna tänkas ta upp, och det är flera faktorer som gör att mängden syre borde vara att betrakta som liten.
Som en uppskattning och jämförelse kan man ju anta att man genom kokning av sockerlagen innebär att man kommer ner i 5mg/L, jämför man med 1L headspace som i fallet luft innehåller 240mg syre och man har 1/2L sockerlag så rör det sig om en faktor hundra. Om man tycker/tror det är för mycket syre så bör man nog i första hand givetvis se till att rensa headspacet. Och om det inte räcker så får man ju fundera på vad man skall göra åt resterande 2.5mg? Som jag ser det så är det enda rimliga är nog RDWHAHB (visserligen kan man tvångskolsyra ölen, men jag tror inte det är en nödvändig åtgärd för att undvika oxidering).
Som korallarium så kan nämnas att om man inte oroar sig för syre från sockerlagen så räcker det med att trycka på koldioxid 4 gånger 2 bar (tryck till två bar och släpp ut fyra gånger) för att headspace inte skall ge mer bidrag än sockerlagen.