Smaklös Öl

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Re: Smaklös Öl

Inläggav Saint » tisdag 2018-10-02 08:33

lukedaduke skrev:En liten update här då!

Jag bryggde detta recept igår med tanke på era tips.

10 L öl:

3 Kg pale ale malt
0,3 Kg caramel malt
1 paket US-05
Simcoe
Mouteka
protafloc

Mäskning:

Värmde upp 16,5 L med påsen i och hällde i malten på ca 74-75 C, temperaturen sjönk till en stadig 68 C. Jag la över några filtar och lyckades hålla temperaturen på 68 under 60 min. Tog ur malten och lät den droppa av och fick ut ett OG värde på 1,050 när jag egentligen skulle hamnat på
1,070. Lite lågt men det beror nog på att jag blandade gammal/ny malt och att jag inte lät påsen rinna av i mer än någon minut.

Koket:
60 min - 20 g Simcoe
40 min 10 g Simcoe
30 min 10 g Simcoe
15 min 10 g Simcoe, 10 g Mouteka, 1/2 kryddmått protafloc

Kylning:
När koket var slut la jag i min vörtkylare och lyckades kyla vörten till ca 20 C på 20 min. Desinfekterade en saftsil och körde igenom vörten där, la i ett paket US-05 och till sist skakade jag om jäshinken för att få igång jästen. Nu har jag ställt jäshinken i källaren på ungefär 19 C så tänkte jag låta det jäsa i 2 veckor.


Nu blir jag lite fundersam. När du säger smaklös menar du dåligt humletryck eller dålig fyllighet (vattning)? Är det humle du är ute efter så förstår jag inte riktigt ditt humleschema? Varför snålar du med humlen? Har vi (forumet) inte kommit fram till att det var för lite humle som var boven?.
60g på 14 liter 1,060-1,070 kommer att vara väldigt smaklöst. Du kommer att ligga på kring 7% eller över. 10g vid 40min och 30min ger ingenting. Hade du använt båda påsarna Simcoe och Mouteka så hade det hänt något.
Saint
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 139
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Smaklös Öl

Inläggav ekstedt » tisdag 2018-10-02 14:09

Ett ganska udda humleschema också. Flytta givorna vid 30 & 40 minuter till kokslutet så får du i alla fall humle på nivå med en apa i gamla skolan. Vill du ha rejält humletryck däremot är det minst dubbelt så mycket som gäller, och helst en stor del torrhumling.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2555
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Smaklös Öl

Inläggav lukedaduke » tisdag 2018-10-02 19:23

ekstedt skrev:Ett ganska udda humleschema också. Flytta givorna vid 30 & 40 minuter till kokslutet så får du i alla fall humle på nivå med en apa i gamla skolan. Vill du ha rejält humletryck däremot är det minst dubbelt så mycket som gäller, och helst en stor del torrhumling.


Ja det blev lite klurigt allt ihop, jag gjorde misstaget att förlita mig mycket på beersmith. Jag gick tillbaks till ölbryggningsboken av henok och gjorde det ljusa pale ale receptet där istället så får vi se hur det går!
Brygger genom BIAB metoden.
lukedaduke
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 79
Blev medlem: tisdag 2016-06-21 18:50

Re: Smaklös Öl

Inläggav Saint » onsdag 2018-10-03 08:11

......och dumpa receptböckerna så länge. Det är ju ändå din unika öl du vill brygga inte någon annans. Se dem bara som inspiration.
Lek med humle(men mycket mer av den) och malt. Anteckna och utvärdera.
Saint
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 139
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Föregående

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 7 gäster