Bedarö bitter

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Bedarö bitter

Inläggav TommyP » söndag 2016-12-04 09:01

Jahopp.... jag har försökt mig på att brygga en Bedarö bitterklon från boken Klona öl.
Efter ungefär 18 timmar.....inte en bubbla i jäsröret.
Använde helt enligt receptet wyeast 1099. Jag har läst att den är lite seg men över 18 timmar???
Går batchen att rädda eller är det gör om gör rätt?
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 86
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Bedarö bitter

Inläggav skogass » söndag 2016-12-04 09:44

Is i magen!
Efter 48 timmar kan du ta ett hydrometer prov för att säker ställa vad som händer, om du inte kan se aktivitet.
Jag tror inte du har något att oroa dig över.

Skickat från min LG-D855 via Tapatalk
Användarvisningsbild
skogass
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56

Re: Bedarö bitter

Inläggav TommyP » söndag 2016-12-04 09:51

Tålamod alltså...... Tack för svar . Återkommer om någon dag :)
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 86
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Bedarö bitter

Inläggav TommyP » söndag 2016-12-04 20:32

Tålamod är en dygd .......jag vet, men nyfikenheten är ju kunskapens moder......så jag provade med hydrometern.
Nu är den nere på typ 1,02?????startvärdet var på 1,045 som det skulle. Men fortfarande inte så mycket som ett plupp.
Det måste vara otätt någonstans då eller? Kommer batchen vara förstörd? Vill inte rota runt för mycket. Misstänker lite svagt
jäsröret..... Några förslag. Ska jag chansa och testa med hydrometer när det jäst färdigt kallkrascha och buteljera för
kolsyrejäsning eller kommer ölen vara förorenad?
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 86
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Bedarö bitter

Inläggav skogass » söndag 2016-12-04 23:48

'Om isen brister, återta lunget'
Ja ditt jäskärl är inte supertätt och det gör inte så mycket. Ingen fara för ölet, förr hade man aldrig lock på grejerna.
Jästen mår troligen alldeles prima och tuffar på med sitt liv, att göra öl åt dig. Om 3 dagar tar du ett nytt prov och skriver ner, ytterligare 2 dagar efter det tar du ett till prov, är dom två samma så är jästen klar med ditt öl. Nu är resten upp till dig.

Skickat från min LG-D855 via Tapatalk
Användarvisningsbild
skogass
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56

Re: Bedarö bitter

Inläggav TommyP » måndag 2016-12-05 06:46

Tack för svar.
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 86
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Bedarö bitter

Inläggav Danisch » tisdag 2016-12-06 19:02

Jäste en pale ale förra året utan vätska i jäsröret dag 2-7 och det blev en av de bästa öl vi bryggt...

Såg något klipp på tuben om att så länge inte jästen jäst ut helt klart ner till förväntat Fg så har du ett naturligt skydd ovanpå ölet...det är värre när det väl jäst ut och då vill man inte utsätta ölet för allt för mycket syre...

Håller inte med skogass om att visar det samma värde nu efter ex dag 5 o dag 7 så är jästen klar....bara för att den jäst ut så är jästen inte klar med sitt jobb. Behöver normalt ytterligare tid att städa upp efter sig.
Vid vår senaste bryggning fick vi en hög krausen...ölet hade jäst ut efter ca 7 dagar men det tog ytterligare 8-10 dagar innan den hade "satt sig" och var redo att tappas.
Så ha inte för bråttom att krascha ölet är mitt tips...

Sedan är jag inne på ditt spår att inte rota runt för mycket, brukar själv kolla ett prov efter en vecka...och sedan ett nytt vid tappning, brukar räcka men så har jag aldrig varit med om att jag haft otätt/inga plupp i röret efter 18 timmar så kan förstå din oro...

Hoppas det blir ett trevligt öl och att det klarar sig hela vägen från bryggdag till drickandet av det...
Danisch
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 216
Blev medlem: söndag 2014-07-06 13:54

Re: Bedarö bitter

Inläggav TommyP » söndag 2016-12-11 20:38

Har fått ned FG till önskade 1,012 och slängde in jäshinken i kylen för kallkrasch.
Smakade lite på den icke kolsyrade ölen och tyckte den smakade liiiiiite vattnigt....
Knepigt OG precis enligt plan och likaså FG. Kanske lite kolsyra "köttar" till det lite.
Får se hur det blir efter kallkrasch, buteljering och lite kolsyrejäsning....
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 86
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Bedarö bitter

Inläggav dacolonel » torsdag 2017-01-12 13:09

Tommy!
Hur blev det?
/U
dacolonel
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: måndag 2017-01-09 15:06

Re: Bedarö bitter

Inläggav TommyP » fredag 2017-01-13 05:26

Måste säga att den blev riktigt bra tillslut......Lokala bolaget har tyvärr slutat med originalet, så svårt att jämföra.
I helgen lägger jag upp bild på härligheten i glas :)
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 86
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Bedarö bitter

Inläggav skogass » söndag 2017-01-15 20:19

TommyP skrev:Måste säga att den blev riktigt bra tillslut......Lokala bolaget har tyvärr slutat med originalet, så svårt att jämföra.
I helgen lägger jag upp bild på härligheten i glas :)

Hur blev det med bild?
Användarvisningsbild
skogass
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56

Re: Bedarö bitter

Inläggav TommyP » söndag 2017-01-22 19:44

Sådär bättre sent än aldrig.....
Bilagor
bedarö.jpg
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 86
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Bedarö bitter

Inläggav TommyP » söndag 2017-01-22 19:53

Och bilden ljuger lite, den är faktiskt riktigt klar.....
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 86
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Bedarö bitter

Inläggav Danne-man » lördag 2017-05-06 23:10

Kul att receptet var bra, Bedarön var ju en höjdare! Blir sugen att köpa klonboken..

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
Användarvisningsbild
Danne-man
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: torsdag 2017-05-04 21:17


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Stortomat och 6 gäster