Sida 1 av 2

Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: måndag 2014-02-17 16:00
av Karl R
För lite sedan läste jag här på forat (tror det var Kenneth) att Pilsner Urquell och Innis & gunn var två bra exempel på den så kallade (fel-) smaken smörkola. innan har jag haft lite dålig koll på att distinkt hitta den, men här fanns den! Tack Kenneth!

Så då tänkte jag fortsätta. En Bitburger på flaska som slank ner i lördags presenterade mig smaken kokt majs!


jag är väl medveten om att det i vissa (rätt många) öl inte anses som fel att ha med smakerna, men det kan fortfarande vara bra att känna igen dem.

Alltså, jag önskar mig en liten tråd om tydliga smaker, med exempel från den kommersiella världen. Om ni tycker att Bitburger var ett kass exempel, säg någon bättre. Om ni har en bra förutsättning för att skilja på två sorters malt. posta det här. Med övertydlighet som ledord. Det ska kännas att man slår in en öppen dörr, såattsäga.

Låter det som en ok idé?

mvh
Karl

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: tisdag 2014-02-18 12:20
av AndersG
Håller med, jag skulle också behöva bildning i detta område och tar tacksamt emot tips om var
man kan hitta bra exempel på olika smaker.

/Anders

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: tisdag 2014-02-18 13:59
av ekstedt
Här är ett bra tips för att testa bismaker i öl:

http://beersweden.se/2013/07/29/lar-dig ... aker-i-ol/

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: tisdag 2014-02-18 14:22
av Getingen
Innis & Gunn är verkligen ett praktexemplar på felsmakande öl.

Annars finns det en uppsjö av småbryggerier i beställningssortimentet som tyvärr inte håller nån vidare kvalité, där kan man stöta på det ena eller det andra, visserligen oftast infektioner eller oxidationer.

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: tisdag 2014-02-18 14:41
av Karl R
@Ekstedt. Jag har sneglat på de däringa, tror det var du som tipsade om dem i nån annan tråd. Det blir nog ngt sånt paket framöver. men det ena motsäger inte det andra såattsäga

@Getingen. Uppsjöar är bra. på sätt och vis. Namnge gärna . : )

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: tisdag 2014-02-18 14:48
av Fredrik Almgren
Heineken = grönsaksavkok

Re: Sv: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: tisdag 2014-02-18 14:56
av Sebastian Berg
Getingen skrev:Annars finns det en uppsjö av småbryggerier i beställningssortimentet som tyvärr inte håller nån vidare kvalité, där kan man stöta på det ena eller det andra, visserligen oftast infektioner eller oxidationer.


Det är så sant. Risken att skriva om det här är dock att de små bryggerierna antagligen är/har varit hembryggare tidigare. Lär inte ta lång tid innan man trampar någon på tårna.

Vi får tillbaks en hel del av beställningssortimentet på mitt jobb.



Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: tisdag 2014-02-18 15:06
av ekstedt
Jag tycker generellt sett man ska vara lite försiktig med att peka ut bismaker i öl, om man inte är bevisligen skicklig på det. Just Daroxa Uno är ett bra sätt att faktiskt testa sig själv under kontrollerade former (givetvis blindat). Jag har ibland upplevt att ölnördar slänger sig med "felsmaker" för att på märkvärdiska uttrycka att de helt enkelt inte gillar ett öl.

Men visst, Pilsner Urquell är ett tydligt och känt exempel på bismaken diacetyl (smörkola), och den finns naturligtvis i precis de mängder som bryggeriet önskar. Med Ines & Gun kan det kanske vara så att de inte har så bra koll.

Dimetylsufid (burkmajs) finns på knappt detekterbara nivåer i många kommersiella lageröl, och är man känslig för just denna arom kan man säkert känna av den. Jag är själv hyfsat DMS-okänslig och kan inte påstå att jag har noterat den i just Bitburger, men den kan säkert finnas där för den känslige. Ett öl som Heineken kan jag tänka mig har betydligt högre DMS-nivåer.

Angående mediokra svenska mikrobryggerier skulle jag vilja påstå att acetaldehyd (gröna äpplen) är ganska vanligt, men jag kommer inte på något tydligt exempel, och så var det där med försiktigheten.

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: tisdag 2014-02-18 21:21
av Bee
Har någon ett bra exempel på smaken av mycket råfrukt. När jag är i Thailand så dricks det ju en hel del Chang, Singah och Tiger, som alla har en väldigt speciell bismak. Själv har jag fått för mig att denna kommer av från för stor inblandning av råfrukt i form av ris, men jag kan själv inte säga med säkerhet att det är så. Någon som kan styrka eller avfärda detta?

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: onsdag 2014-02-19 01:43
av Brandis
@Bee: Singha innehåller i vart fall varken ris eller majs, utan är enbart bryggt på malt, humle jät & vatten enligt bryggeriet själva
Chang vet jag inte men den smakar väldigt likt som Carlsberg tycker jag
Tiger har jag för mig innehåller ris eller liknande.

Kan vattnet spela roll i de smakerna?

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: onsdag 2014-02-19 09:14
av Kenneth
Chang gör flera olika varianter.
Chang export 100% malt
Chang classic med malt & ris
Allt enligt deras egen information: http://www.thaibev.com/en08/product.aspx?sublv1gID=11

För övrigt tycker jag att det är en intressant tråd.
Jag hittar ofta "felsmaker" i kommersiella öl både från stora o små bryggerier.
Tyvärr så för jag inte någon statistik eller skriver ner vad det är.

Den värsta felsmaken/doften är när ölet smakar o luktar gammal disktrasa :(
Oftast i ljusa "standard" lagers, men även i andra öltyper dock inte lika ofta förekommande.
Vet inte vad det är för kemikalie, men jag misstänker att det beror på stressad (varm) jäsning, och allmän "snabb-tillverkning".
Sofiero original är nog det värsta, med Heineken som god tvåa.

Ytterligare en ofta förekommande felsmak är kärva tanniner, troligen från för hård lakning (snålhet för att få så stort utbyte av malten som möjligt, alternativt för högt pH under mäskning/lakning).
St Peters öl tycker jag alltid har denna råa, kärva smak.
Även öl från "Sea Dog" (en hund med sydväst på etiketten) har ofta detta fel.
Men finns även hos en del svenska småbryggeriers öl.

Angående DMS så är det något som jag har lätt att upptäcka och det stör mig verkligen.
Riktigt äckligt med den unkna burkmajs doften.

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: onsdag 2014-02-19 09:26
av martinb
ekstedt skrev:Angående mediokra svenska mikrobryggerier skulle jag vilja påstå att acetaldehyd (gröna äpplen) är ganska vanligt, men jag kommer inte på något tydligt exempel, och så var det där med försiktigheten.
Dessvärre kan jag skriva under på den med. Sedan finns det också några få som också har felsmaker som härstammar från för varm jäsning och slarv med rengöring (ibland i kombination!). Har dessutom hört om kunniga hembryggare som frågat producenter om sådana smaker i sina köpta öl och mötts med skygglappar och "du vet inte vad du pratar om". Sånt är nog nästan värre än att felsmaker finns.

Re: Sv: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: onsdag 2014-02-19 13:52
av Bee
Brandis skrev:@Bee: Singha innehåller i vart fall varken ris eller majs, utan är enbart bryggt på malt, humle jät & vatten enligt bryggeriet själva
Chang vet jag inte men den smakar väldigt likt som Carlsberg tycker jag
Tiger har jag för mig innehåller ris eller liknande.

Kan vattnet spela roll i de smakerna?

Ja, egentligen är det just Chang jag reagerat på, men jag drog alla över en kam. Det kanske är just pga att Singha görs på bara malt som jag föredrar den. Men den är fortfarande väldigt lätt.

Jag försökte komma på vilket öl i Sverige som jag känt samma smak i, och det kan mycket väl vara Carlsberg som du skriver.

Re: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: onsdag 2014-02-19 14:25
av Karl R
Den här tråden fick mycket större respons än vad jag gissade. Roligt!

Som Ekstedt säger är klart man ska vara försiktig med att hänga ut folk och (små-)bolag. Särskilt om man inte har på fötterna fullt ut. På skalan "Vet - tror - gissar" så önskar jag mig såklart vet. Annars är det svårt att dra lärdom av det. Någons gissning om gröna äpplen är inte spec mkt värd heller. Jag tror detta går bra att genomföra utan att trampa nån på tårna.

@Kenneth: Det blir till att knata ner till bolaget och testa de öl du räknar upp. : ) således ett nytt projekt. Gött

Re: Sv: Sk felsmaker i kommersiella öl - folkbildning

InläggPostat: onsdag 2014-02-19 14:37
av Brandis
Bee skrev:Ja, egentligen är det just Chang jag reagerat på, men jag drog alla över en kam. Det kanske är just pga att Singha görs på bara malt som jag föredrar den. Men den är fortfarande väldigt lätt.

Jag försökte komma på vilket öl i Sverige som jag känt samma smak i, och det kan mycket väl vara Carlsberg som du skriver.

Om jag minns rätt är Chang ursprungligen Carlsberg. Första gången jag var där fanns inte Chang, men Carlsberg fanns, fabriken togs över av Thai när Carlsberg drog sig ur eller tvingades bort och blev Chang istället. Hof tror jag du träffar ungefär samma smaker på.

Orginalet på Singha var både starkare och godare (eller skall man säga fylligare kanske), de tunnade ut sin för att försöka konkurera med Chang när de slog hårt igenom.
Alkoholstryka bla sänktes

Edit: Hittade lite om info om Chang: Chang is brewed at 6.4% abv for the local market. It is 5% abv for export. The two "versions" are in fact very different, the export a 100% malt beer, while the Beer Chang sold in-country is brewed with rice