Intressant!
När jag var hos tandläkaren för ca en månad sedan hade jag samma typ av
frågor - dock inte så initierade som Fredriks. Tandläkaren menade att
hon tydligt kunde se att tänder frättes pga för mycket vinprovande -
"syran fräter helt enkelt på tänderna". Men om öl hade hon ingen
uppfattning. Frågade faktiskt om amylaset i saliven kunde bryta ner alla
typer av kolhydrater till enkla sockerarter som mjölksyrebakterierna
kunde ge sig på, men det var helt utanför det dagliga borrandet vad jag
förstod!
Ha de!
/dan
Hej!
Den ena raka frågan jag ställde till min tandläkare var vilke typer av bakterier som orsakar karies, om det är en typ eller flera, och han sa att det fanns två typer.
1) Olika typer av mjölksyra bakterier, som producerar mjölksyra från socker, som fräter
2) Streptokocker (mutans), som också bildar mjölkyra från socker, men utöver detta så verkar strept. mutans vara den som orsakar plack, och placken är i princip polymeriserade sockerarter som bildar en film. Och det är bakterierna som gör denna polymerisering. Men jag har hittat några källor som hävdar att denna polymerisering endast kan göras med sackaros som substrat. Det jag undrar var om det verkligen är helt korrekt. Det är ju under alla omständigheter instressant, eftersom det är placken som gör att bakterierna får fästa och ligger kvar. Utan placken så är det lättar att bara "skölja" rent.
Kanske är syran i vin boven, bortsett från ev restsocker som borde ha samma effekt som annat sött, men vin borde inte innehålla sackaros utan främst fruktos och glukos, så om detta stämmer borde man iallafall inte på plack av vin
?
Jag började funderade på detta bara häromdagen men tandemaljen tycks i princip bestå av bland annat calcium fosfat i speciellt resistenta kristallstrukturer. Så allt som kan lösa upp denna hård kristallstruktur torde ju vara dåligt för tänderna. Vin är ju iofs surare än öl, så jag tror öl borde vara aningens bättre för tänderna
Det gäller att utnyttja den fria tolkningen.
Att själva alkoholen i sig, skulle omsättas av karies bakterierna till någon syra är väl tveksamt? fast inte vet jag... det jag vet att jag läste förut är att bakterierna troligen kan omsätta oxidera alkoholen till acetaldehyde som inte är bra utan möjligen (mer ellerm indre långsökt) kan vara en riskfaktor för muncancer. Jag har själv känt när man druckit alkohol ibland och inte sköljer munnen på flera timmar att man får en lätt acetaldhyd ton i munnen... sen om det kommer från munhålan, magen eller bara via blodet vete fasen...
Nu har jag börjat tugga xylitol tuggumi efter varje kaffekopp också sedan jag såg att xylitol inte "bara" är ett artificiellt sötningsmedel så att man "slipper" socker som jag hade trott tidigare! utan att xylitol som det verkar, har en direkt hämmande inverkan på Strept.mutans metabolism, tillväxt och syreproduktion.
/Fredrik