Någon tandläkare på listan? (karies)

Prata om det mesta

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Någon tandläkare på listan? (karies)

Inläggav carlsbergerensis » tisdag 2006-11-28 01:00

Ber om ursäkt om jag ställer en tokig ej ölrelaterad fråga på listan, men jag tänkte att "celler som celler"... vår små vänner har ju avlägsna släktingar trots allt...

Inspirerad av ett tandläkarbesök som brukar vara ganska tråkigt så passade jag på att ställa några kontrollfrågor till min tandläkare för att få ut någonting vettigt av det hela, och efter en efterkoll så påstås på vissa ställen att en av de bakterierna som orsakar karies - streptococcus mutans - som orskar plack (biofilm på tänder), endast kan tillverka den polysackariden från sackaros, och inte från tex glukos eller fruktsocker?

Jag tyckte det var väldigt intressant, men finns det någon på listan som vet om detta verkligen är helt korrekt? Dvs. Låt oss anta att man äter en helt sackarosfri kost, hur pass befriad från denna typ av denna typ av polysackarid-plack är man då?? Dvs kan man överhuvudaget få sådan biofilms-plack om man inte äter sackaros? isåfall hur då?

Jag har sett att Strept.Mutans kan omsätta andra sockerarter till mjölksyra som är dåligt för tänderna, men tydligen är placken en stor bov i sammanhanget eftersom det är den som gör att de får fäste.

??? Någon som har koll på detta?

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Någon tandläkare på listan? (karies)

Inläggav bohumle » onsdag 2006-11-29 01:00

----- Original Message -----
From: <carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Tuesday, November 28, 2006 11:55 PM
Subject: [Bryggaren] Någon tandläkare på listan? (karies)


*** Brev nr. 12598 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Ber om ursäkt om jag ställer en tokig ej ölrelaterad fråga på listan, men
jag tänkte att "celler som celler"... vår små vänner har ju avlägsna
släktingar trots allt...

Inspirerad av ett tandläkarbesök som brukar vara ganska tråkigt så passade
jag på att ställa några kontrollfrågor till min tandläkare för att få ut
någonting vettigt av det hela, och efter en efterkoll så påstås på vissa
ställen att en av de bakterierna som orsakar karies - streptococcus mutans -
som orskar plack (biofilm på tänder), endast kan tillverka den
polysackariden från sackaros, och inte från tex glukos eller fruktsocker?

Jag tyckte det var väldigt intressant, men finns det någon på listan som vet
om detta verkligen är helt korrekt? Dvs. Låt oss anta att man äter en helt
sackarosfri kost, hur pass befriad från denna typ av denna typ av
polysackarid-plack är man då?? Dvs kan man överhuvudaget få sådan
biofilms-plack om man inte äter sackaros? isåfall hur då?

Jag har sett att Strept.Mutans kan omsätta andra sockerarter till mjölksyra
som är dåligt för tänderna, men tydligen är placken en stor bov i
sammanhanget eftersom det är den som gör att de får fäste.

??? Någon som har koll på detta?

Hej Fredrik

Har absolut ingen koll på det. Men jag frågade en gång min tandläkare hur
fort borren gick, den där vatten kylda. Han sa att, ok detta var länge
sedan, omkring 20 000 varv /min.. Jag är ledsen Fredrik, kunde bara inte
hålla mej. Av alla inlägg som jag läst av dej så verkar du vara en kille med
humor och en bra timing på livet.

Bo
Användarvisningsbild
bohumle
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 431
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Någon tandläkare på listan? (karies)

Inläggav carlsbergerensis » onsdag 2006-11-29 01:00

Hej Fredrik

Har absolut ingen koll på det. Men jag frågade en gång min tandläkare hur
fort borren gick, den där vatten kylda. Han sa att, ok detta var länge
sedan, omkring 20 000 varv /min.. Jag är ledsen Fredrik, kunde bara inte
hålla mej. Av alla inlägg som jag läst av dej så verkar du vara en kille med
humor och en bra timing på livet.

Bo

Hej Bo!

Jag har förstått av dina inlägg ibland kryptiska inlägg här och där också att du också verkar vara filosofisk av dig ;) Joo.. man får ju passa på och maximera det roliga vid varje tillfälle. Även tråkiga saker kan man ha nytta av. Jag påpekade också för tandläkaren att det förbaskade munsköljet hade hade rekommenderat mig att använda orsakade att mina smaklökar på tungan, främst saltsensorerna var avtrubbade i 3 dagar, vilket upptäcktes av min omgivning efter att jag smakat av maten och eftersaltat tills jag tyckte det var "lagom" ;) Då skrattade han bara. Så nu får jag väl högt blodtryck på kuppen också. Jaja... nu är jag mer restriktiv med det munsköljet.. har dragit ut lite visdomständer och var därför tvungen att använda starka desinficerande munvatten för att få bort bakterier.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Någon tandläkare på listan? (karies)

Inläggav Dan Åkerlund » onsdag 2006-11-29 01:00

Intressant!

När jag var hos tandläkaren för ca en månad sedan hade jag samma typ av
frågor - dock inte så initierade som Fredriks. Tandläkaren menade att
hon tydligt kunde se att tänder frättes pga för mycket vinprovande -
"syran fräter helt enkelt på tänderna". Men om öl hade hon ingen
uppfattning. Frågade faktiskt om amylaset i saliven kunde bryta ner alla
typer av kolhydrater till enkla sockerarter som mjölksyrebakterierna
kunde ge sig på, men det var helt utanför det dagliga borrandet vad jag
förstod! :-)

Ha de!

/dan
/Dan
Användarvisningsbild
Dan Åkerlund
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 55
Blev medlem: torsdag 2006-10-26 21:28
Ort: Karlstad

Någon tandläkare på listan? (karies)

Inläggav carlsbergerensis » torsdag 2006-11-30 01:00

Intressant!

När jag var hos tandläkaren för ca en månad sedan hade jag samma typ av
frågor - dock inte så initierade som Fredriks. Tandläkaren menade att
hon tydligt kunde se att tänder frättes pga för mycket vinprovande -
"syran fräter helt enkelt på tänderna". Men om öl hade hon ingen
uppfattning. Frågade faktiskt om amylaset i saliven kunde bryta ner alla
typer av kolhydrater till enkla sockerarter som mjölksyrebakterierna
kunde ge sig på, men det var helt utanför det dagliga borrandet vad jag
förstod! :-)

Ha de!

/dan

Hej!

Den ena raka frågan jag ställde till min tandläkare var vilke typer av bakterier som orsakar karies, om det är en typ eller flera, och han sa att det fanns två typer.

1) Olika typer av mjölksyra bakterier, som producerar mjölksyra från socker, som fräter

2) Streptokocker (mutans), som också bildar mjölkyra från socker, men utöver detta så verkar strept. mutans vara den som orsakar plack, och placken är i princip polymeriserade sockerarter som bildar en film. Och det är bakterierna som gör denna polymerisering. Men jag har hittat några källor som hävdar att denna polymerisering endast kan göras med sackaros som substrat. Det jag undrar var om det verkligen är helt korrekt. Det är ju under alla omständigheter instressant, eftersom det är placken som gör att bakterierna får fästa och ligger kvar. Utan placken så är det lättar att bara "skölja" rent.

Kanske är syran i vin boven, bortsett från ev restsocker som borde ha samma effekt som annat sött, men vin borde inte innehålla sackaros utan främst fruktos och glukos, så om detta stämmer borde man iallafall inte på plack av vin :) ?
Jag började funderade på detta bara häromdagen men tandemaljen tycks i princip bestå av bland annat calcium fosfat i speciellt resistenta kristallstrukturer. Så allt som kan lösa upp denna hård kristallstruktur torde ju vara dåligt för tänderna. Vin är ju iofs surare än öl, så jag tror öl borde vara aningens bättre för tänderna ;-) Det gäller att utnyttja den fria tolkningen.

Att själva alkoholen i sig, skulle omsättas av karies bakterierna till någon syra är väl tveksamt? fast inte vet jag... det jag vet att jag läste förut är att bakterierna troligen kan omsätta oxidera alkoholen till acetaldehyde som inte är bra utan möjligen (mer ellerm indre långsökt) kan vara en riskfaktor för muncancer. Jag har själv känt när man druckit alkohol ibland och inte sköljer munnen på flera timmar att man får en lätt acetaldhyd ton i munnen... sen om det kommer från munhålan, magen eller bara via blodet vete fasen...

Nu har jag börjat tugga xylitol tuggumi efter varje kaffekopp också sedan jag såg att xylitol inte "bara" är ett artificiellt sötningsmedel så att man "slipper" socker som jag hade trott tidigare! utan att xylitol som det verkar, har en direkt hämmande inverkan på Strept.mutans metabolism, tillväxt och syreproduktion.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Allmänt snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 40 gäster