Första flaskbomben

Prata om det mesta

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Första flaskbomben

Inläggav Alex082 » söndag 2016-05-22 14:09

Ja som rubriken lyder så skedde första flaskbomben idag.
Ölen i fråga är en Ipa jag tappade för ca 3 veckor sedan, primad med Coppers socker tabs.
Den förvaras i rumstemperatur i ett mörkt plåtskåp.

Som ni ser på bilden så är det botten på flaskan sköt och inte kapsyler.
Nån som har vart med om något liknande?
Tänker att det kanske var någon defekt i flaskan. Har inte en aning om vilket tryck det egentligen
kan bli i flaskorna.
Första tanken var att flytta allt till ett svalare ställe. Men sen tänkte jag att det borde ju inte
ha så stor betydelse i det här skedet.

Vad finns det för tankar och funderingar hos er andra?


Bild

Skickat från min SGP521 via Tapatalk
Alex082
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: söndag 2016-05-15 12:05

Re: Första flaskbomben

Inläggav Weinkeller » söndag 2016-05-22 14:12

Klart du ska ställa ölen kallt och sedan öppna en försiktigt och se om problemet gäller hela batchen.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Första flaskbomben

Inläggav Alex082 » söndag 2016-05-22 15:29

Vilken skillnad gör det att ställa batchen kallt nu? Efter 3 veckor borde väll primningen vara klar, och trycket i flaskan konstant?

Provsmakade ölen både förra helgen och så sent som igår.
Kolsyrenivån var okey. Jag kan naturligtvis inte utesluta att jag räkna fel och "råka" ha i 2 sockertabs i flaskan i fråga. Men jag har svårt att tro att det skulle vara så.
Som jag skrev är jag mer undrande om inte kapsylen ska skjuta först pga övertryck?

Skickat från min C6903 via Tapatalk
Alex082
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: söndag 2016-05-15 12:05

Re: Första flaskbomben

Inläggav ekstedt » söndag 2016-05-22 15:33

Har också varit med om att botten har sprängts på enstaka flaskor, såväl hembryggda som kommersiella. Kan vara försvagad flaska, infektion eller en kombination. Som sagt, ställ genast en flaska i kylen och öppna för att kolla om det är hela satsen som är drabbad. Det är i alla fall tur i oturen att den sprängdes på det sättet, då det inte är särskilt farligt.

Här är min samlade erfarenhet av flaskbomber: http://fabrikorekstedt.blogspot.se/2013 ... kader.html
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Första flaskbomben

Inläggav MadManMacho » söndag 2016-05-22 16:36

Har jobbat i glasbranschen i många år och gissningsvis var det en väldigt kraftig söm mellan botten och cylindern som är orsaken iom hela botten sköt ut. Normalt sett ska det till väldigt mycket för att en glasflaska ska explodera.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
MadManMacho
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 283
Blev medlem: onsdag 2015-05-06 23:07

Re: Första flaskbomben

Inläggav Hugo » söndag 2016-05-22 18:18

Min första tanke - förj-la snygg etikett!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Hugo
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 153
Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25

Re: Första flaskbomben

Inläggav Alex082 » söndag 2016-05-22 19:47

Tack för feedbacken!

#4 Läste ditt blogginlägg. Vid det här laget har 3 stycken flaskor öppnats och provsmakats,så infektion tror jag inte det är. Med andra ord så har jag alldeles för hög kolsyra alternativt en defekt flaska. Gissar och hoppas på det senaste. Alla flaskor är iafall flyttade till en kallare miljö för att minimera risken för fler bomber. Tack för en kanon blogg [THUMBS UP SIGN]

#6 Tack, etikett designandet tycker jag är halva nöjet!

Skickat från min C6903 via Tapatalk
Alex082
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: söndag 2016-05-15 12:05

Re: Första flaskbomben

Inläggav Hugo » söndag 2016-05-22 21:30

Postar du i Facebook-forumet "Öletiketter från hembryggare". Om inte - gå med! Det här borde fler få se!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Hugo
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 153
Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25

Re: Första flaskbomben

Inläggav Alex082 » måndag 2016-05-23 07:21

Jag har inte Facebook. Men vi har en tråd här som heter "Etiketter - Synpunkter, tips och idéer" Där har jag lagt ut ett tips på senaste etiketten jag gjorde [SMILING FACE WITH SMILING EYES]

Skickat från min C6903 via Tapatalk
Alex082
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: söndag 2016-05-15 12:05

Re: Första flaskbomben

Inläggav Weinkeller » måndag 2016-05-23 17:51

Alex082 skrev:Vilken skillnad gör det att ställa batchen kallt nu? Efter 3 veckor borde väll primningen vara klar, och trycket i flaskan konstant?

Provsmakade ölen både förra helgen och så sent som igår.
Kolsyrenivån var okey. Jag kan naturligtvis inte utesluta att jag räkna fel och "råka" ha i 2 sockertabs i flaskan i fråga. Men jag har svårt att tro att det skulle vara så.
Som jag skrev är jag mer undrande om inte kapsylen ska skjuta först pga övertryck?

Skickat från min C6903 via Tapatalk

Trycket minskar vid sänkt temperatur. Almänna gaslagen pV=nRT. Stressen på materialet minskar, särskilt under tid.

Dessutom minskar hastigheten av ny kolsyrebildning om det är en gusherinfektion.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Första flaskbomben

Inläggav ekstedt » måndag 2016-05-23 21:04

Alex082 skrev:Som jag skrev är jag mer undrande om inte kapsylen ska skjuta först pga övertryck?


Nej, inte om (kron)kapsylen är väl försluten. Har du en dåligt försluten kapsyl kommer kolsyran i stället sakta pysa ut.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Allmänt snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster