Öl- och löksill

Prata om det mesta

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Öl- och löksill

Inläggav skyking » måndag 2017-12-04 18:09

Jag hittade ett recept på sill:

Ale
Ättika
Strösocker
Lagerblad
Kryddpeppar
Rödlök
Tillökning
Purjolök
Sill

Men vad skall man välja för Ale? Det var dock snällt av dem att skriva vad man skall ha för sorts fisk och lök, men "Ale" låter lite väl vagt...
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 804
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Öl- och löksill

Inläggav MCMLXXXII » måndag 2017-12-04 20:40

Spontant skulle jag säga att det inte ska vara en alltför välhumlad variant. Någonting åt Golden Ale hållet.
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Öl- och löksill

Inläggav Bee » måndag 2017-12-04 21:20

Jag tror man kan gå flera vägar här, beroende på hur man vill profilera det. Spontant tänker jag Stout eller något riktigt maltigt. Men dra ner på sockert eller byt mot dme kanske. :-)
Något som kan stå emot ättikan eller komplettera kryddorna. Så hade jag tänkt.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2701
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Öl- och löksill

Inläggav Snow » måndag 2017-12-04 22:17

Ser mumsig ut, undra om jag ska be frugan sno ihop en sån, men isåfall tar jag nog och föreslår att hon
tar Bock i den.

Vad är ingrediensen? : Tillökning
Stavfel? Lyckas inte klura ut vad isåfall :?
Snow
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 338
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Öl- och löksill

Inläggav Perwaste » måndag 2017-12-04 23:33

Tillökning = Ytterligare lök... :lol:
//Perwaste
Perwaste
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 138
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Öl- och löksill

Inläggav skyking » tisdag 2017-12-05 05:47

Snow skrev:Ser mumsig ut, undra om jag ska be frugan sno ihop en sån, men isåfall tar jag nog och föreslår att hon
tar Bock i den.

Vad är ingrediensen? : Tillökning
Stavfel? Lyckas inte klura ut vad isåfall :?

Gullök?
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 804
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Öl- och löksill

Inläggav Kenneth » tisdag 2017-12-05 09:38

Generellt så tycker jag att man ska använda ett öl med låg beska i recept.
Besk sill är inte gott :(
Jag gillar till exempel ölkokta musslor, helst kokta i söt porter eller något klosteröl men en gång så tog jag en stout vilket inte alls blev bra.
Så ett sött bocköl fungerar bra alternativt en belgisk öl/ale med låg beska är att rekommendera.
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 809
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Öl- och löksill

Inläggav skyking » tisdag 2017-12-05 12:04

Tanken är ju givetvis att jag skall använda något av mina hembryggder. Skall man hålla beskan låg så är det väl Brown Ale, Quad och 90/- som är alternativen (den sistnämnda finns även i chili edition). Det jag funderar på lite är ifall mörk öl ger en färg man inte vill ge (eller kanske vill)? Även frågan om hur pass blankt ölet måste va, kan tänka mig att viss disighet inte stör.

Sen är frågan om alkoholstyrkan hos 90/- och quaden utgör något problem (eller fördel).

Om man sen kan tolerera viss beska finns här porter och snart också en Winter warmer.
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 804
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Öl- och löksill

Inläggav assistredo » onsdag 2017-12-06 00:12

Jag hade en arbetskamrat som brukade krydda sin sill med humle (egenodlad svensk). Någon överdriven beska blev det nog inte men väl smak och arom, han var nöjd.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1307
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Öl- och löksill

Inläggav Drake » onsdag 2017-12-06 00:29

Jag hade en polare som trodde det hette matcho-sill när han var liten och nu vid vuxen ålder så har han utvecklat ett recept för den sillen. Innehåller ingen öl tyvärr men den är faktiskt rätt god om än lite krävande. Receptet är enkelt och innehåller palsternackor (för då går man inte av för hackor) och chilli såklart och skall sedan marineras i en single malt av god kvalitet. Självklar så funkar inte urbenade fileer utan det ska vara hel sill som fylls med grönsakerna.
Drake
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1585
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Öl- och löksill

Inläggav ekstedt » onsdag 2017-12-06 11:09

Ordet "ale" betyder olika för olika personer. För en del är det synomymt med "överjäst öl", medan det för andra har en snävare betydelse. För många betyder det nog "halvmörk, engelsk öl" och jag gissar att det är vad receptskaparen har tänkt sig. Så vill man följa receptmakarens intention så ska man kanske använda Fuller's ESB eller liknande.

Slutligen ska man vara försiktig med att jiddra med sockermängderna i inläggningar då socker är konserverande. Det är möjligt att det inte är så viktigt om man samtidigt använder salt och ättika, jag har sett lite olika uppgifter på det.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2377
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Öl- och löksill

Inläggav assistredo » onsdag 2017-12-06 11:53

ekstedt skrev:Slutligen ska man vara försiktig med att jiddra med sockermängderna i inläggningar då socker är konserverande. Det är möjligt att det inte är så viktigt om man samtidigt använder salt och ättika, jag har sett lite olika uppgifter på det.

Man brukar vanligtvis numera ju utgå ifrån urvattnade sillfiléer från salt sill. Konserverad med salt således till den grad att den måste lakas ur för att bli användbar.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1307
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping


Återgå till Allmänt snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster