Information kring regelverket för domartävlingen

Nu närmar sig SM med stormsteg och här kommer lite information kring regelverket för domartävlingen.

Flaskor och regler

 • Flaskor som lämnas in till domartävlingen får inte överskrida gällande höjd och breddmått. Anledningen till detta är att flaskorna måste passa i de röda standardbackarna för returglas.
  Om flaskorna inte passar i backarna kan vi inte ta emot dem, eftersom det då inte går att stapla backarna på varandra. Om man staplar backar med felaktiga flaskor finns det risk att flaskor går sönder eller staplade backar faller. T.ex är de populära longneckflaskorna inte tillåtna eftersom de riskerar att krossas vid stapling av backar. Man får inte heller modifiera backar för att passa större flaskor då vi sorterar om flaskor efter stil för vidare transport till de orter där ölen ska bedömas. Flaskorna ska vara fria från tidigare etiketter och får endast vara märkta med det tävlingsnummer som ni får från inlämningssystemet (Webregistreringen). När det gäller kapsyler får dessa endast vara enfärgade och utan annan märkning, alla färger är tillåtna. Nytt för i år är att även öl tappat på falska utomlands måste uppfylla kraven på storlek.

 • Gällande mått på flaskor:
  • Max höjd inklusive kapsyl: 215 mm
  • Max diameter inklusive etikett: 65 mm
  • Minimivolym: 33 cl

Övriga klassiska öl

 • I denna underklass får endast öl med historisk anknytning lämnas in, dvs. du ska kunna påvisa historiken kring ditt öl. Detta kan göras t.ex med referenser till receptsamlingar eller historisk litteratur. Inga modifierade varianter av huvudgruppens övriga klasser får lämnas in här, dessa hör hemma i klass 11D - Modifierade Öl.
  T.ex New England IPA som inte har en egen klass ännu i typdefinitionen, skall lämna in i klass 11D.

Klass 11D - Modifierade öl

 • Vid inlämning i denna klass ska man ange vilken grundtyp av öl man utgått i från. Specificera på bryggprotokollet vilken öltyp som använts som grund till det modifierade ölet samt ge information om hur det är modifierat. Om denna information saknas riskerar du att ditt öl diskvalificeras.
  Läs typdefinitionerna för fler detaljer.

Tillsatser i öl (för tävling)

 • Det är ej tillåtet att tillföra alkoholhaltiga vätskor i eller efter koket, undantaget är tinkturer av kryddor och ekspån/kuber som dragit i vin eller sprit. Det är alltså inte tillåtet att tillföra t.ex bourbon i en stout eller vin i en saision.

Nytt regelverk


SHBF Domarkommitté

 

Huvudsponsor SM-2018
Övriga sponsorer SM-2018