Evenemang

Etikettävlingen

Det finns också en etikettävling där du kan delta i tävlingen om bästa flasketikett. Anmälan till etikettävlingen görs senast den 21 april, alltså 2 veckor före SM-dagen.

Etiketten du vill tävla med ska vara klistrad på en ölflaska så att man ser hur den ser ut på flaskan. Du kanske även har en halsetikett? Ta med dina tävlingsetiketter påklistrade på tomma kapsylerade flaskor. Ta också med två lösa exemplar av etiketten som du lämnar till arrangören. Etiketten får maximalt vara 17 cm bred och 12 cm hög. Detta för att etiketten ska kunna rymmas på ett diplom.

Ett krav är att ölet bakom etiketten måste vara med och tävla på SM, men inte nödvändigtvis i folkets val. Det kostar inget att delta i etikettävlingen. Tänkvärt är att en bra etikett kan väcka nyfikenheten och hjälpa fram ett öl i folkets val och vice versa.

Du anmäler dig genom att skicka ett mejl med brygdens namn, ditt namn och mobilnummer till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. senast 21 april.

Att tävla i Folkets val

Webbregistreringen för folkets val är öppen från 2 april till 15 april och registreras här.

Anmälan till folkets val är gratis.

Som utställare i folkets val måste man vara beredd på att kunna bjuda på minst 16 liter öl och stå för egen serveringsutrustning. SHBF tillhandahåller ej serveringsutrustning till deltagare i folkets val. En bryggare per tävlingsbryggd kommer in gratis.

Reglerna för SM finns här: SM-regler

Restriktioner om man vill bygga sin egen bar. Lokalen begränsar vilka barer som får plats, så om du tror att din bar kommer att ta upp mer plats än du normalt skulle få tillgång till vid ett bord så måste du först få det godkänt av arrangörerna, som du kontaktar med mejl till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Bordsplacering för tävlande i folkets val, detta innebär att du blir tilldelad en specifik plats för ditt/dina tävlingsöl. Du kan alltså inte välja fritt var i lokalen du skall stå. Om du som tävlande har behov av att dela bord eller stå bredvid någon annan deltagare, så kommer du att behöva ange detta redan vid webbregistreringen av ditt/dina öl. Ange namn på den som registrerat brygden du måste stå bredvid.

Ett exempel på en situation när detta kan bli aktuellt är att två vänner delar samma utrustning för kolsyra, men har med varsitt eget tävlingsöl i folkets val. Minst en av de två vännerna måste då redan vid webbregistreringen uppge att de önskar stå bredvid varandra.

Efter anmälan kan vi komma att skicka ut ytterligare information till den e-postadress som angetts vid anmälan. Tänk på att skicka detta vidare till andra i bryggarlaget, om ni är flera, eller att ange även de andras e-postadresser vid webbregistreringen.

Varje utställare får plats vid ett bord samt en stol, men om du har behov av extra utrustning, sopsäckar eller hinkar så rekommenderar vi att du tar med detta själv. Elanslutning kommer att finnas på ett flertal platser i tävlingslokalen, men du bör själv ta med dig förlängningssladd (det kan behövas upp till ca 20 meter förlängningssladd beroende på var i lokalen du blir placerad).

Kylutrymme kommer att finnas utanför Mässhallarna för öl som ska ställas ut i folkets val. Kylutrymmet håller öppet för inlämning av ölfat och kringutrustning fredag 4 maj mellan kl. 19-22 för bryggare. Ölfat och utrustning som lämnats kvar i kylutrymmet kan hämtas ut dagen efter SM söndag 6 maj mellan kl. 10-12.

Tävlingsklasser i folkets val

Klassindelningen i folkets val görs efter en uppdelning av öltyperna som finns i SHBF:s Öltypsdefinitioner. Tävlingsklasserna består av sammansatta grupper av öltyper som kan anses ha liknande karaktärsdrag. Poängen med detta är att det ska kunna underlätta publikens bedömning av tävlingsölen i folkets val, då likartade öl ställs mot varandra. Klasserna i folkets val utgår alltså från klassindelningen i Öltypsdefinitionerna, men skiljer sig också från denna då varje tävlingsklass i folkets val kan innehålla underklasser från flera olika huvudklasser.

Man kan nu i år anmäla folköl till folkets val. Folköl ingår i klassen övriga öl och är öl med en alkoholhalt lägre än 3,5 %. Det kommer också att finnas en klass för cider och mjöd. Webbregistreringen är inte uppdaterad med dessa nya typer så för att anmäla folköl, cider eller mjöd så skickar ni ett e-post till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. där ni anger följande:

Bryggarens namn, namn på brygden, typ, BU, OG, FG och alkoholhalt.

Endast guldmedalj delas ut till vinnarna av tävlingsklasserna i folkets val.

Klassindelning i folkets val

  • Lager och Underjäst öl
    • Klass 1 (i sin helhet)
    • Klass 2 (i sin helhet)
  • Maltdominerad öl
    • Klass 3 A,B,C,D,E,G
    • Klass 4 A,B,F,G
    • Klass 5 A,F,G
    • Klass 7 (i sin helhet)
    • Klass 8 (i sin helhet)
    • Klass 9 B,E
    • Klass 11 E,K
  • Humledominerad öl
    • Klass 3 F
    • Klass 4 C,D,E
    • Klass 5 B,C,D,E
    • Klass 6 F
  • Jästdominerad öl
    • Klass 6 A,B,C,D,E,G
    • Klass 9 A,C,D,F,G,H,I,J,K
  • Syrligt och Spontanjäst öl
    • Klass 10 (i sin helhet)
    • Klass 11 C
  • Övriga öl
    • Klass 11 A,B,D,F,G,H,I,J,L
    • Folköl (<3,5 %) Anmäls med e-post senast 15 april. (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)
  • Cider och Mjöd
    • Anmäls med e-post senast 15 april. (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

Att tävla i domartävlingen

Webbregistreringen för domartävlingen är nu stängd.

Reglerna för SM finns här: SM-regler

Inlämning till domartävlingen

Fem flaskor med enfärgade kapsyler skall lämnas in per brygd. Flaskornas volym ska vara på minst 33cl. Flaskans yttre mått får maximalt vara: höjd 215mm (inklusive kapsyl) och diameter 65mm. Inga andra typer av flaskor eller kapsyler accepteras.

Storlekskravet är för att flaskor (inklusive kapsyl) ska gå ned i röda returbackar så att backarna går att stapla på varandra. Kraven som ställs på flaskornas utformning är numera alltså något generösare jämfört med åren före SM 2017.

Ett förtydligande gällande de underklasser som heter ”Övriga klassiska i kategori …”. Till dessa klasser anmäler man gamla klassiska öltyper, som sällan bryggs numera och som saknar en egen underklass i öltypsdefinitionerna. Till dessa klasser ska alltså inte experimentbrygder eller modifierade brygder anmälas, utan de ska istället anmälas till klass 11D ”Modifierade öl”.

Inlämning i Stockholm

Inlämning i Stockholm av tävlingsöl till domartävlingen är på Humlegårdens Ekolager i Sollentuna. Inlämningen kommer att hålla öppet söndag 8 april kl. 15.00-19.00 och måndag 9 april kl. 18.00-20.00. Observera att det bara är under dessa två inlämningsdagar som tävlingsöl kan lämnas in på Humlegårdens Ekolager.

Humlegårdens Ekolager ligger på Bergkällavägen 28 i Bredden, nära InfraCity. Om du kör bil tar du avfart 175 från E4, sedan Breddenvägen österut och första höger in på Bergkällavägen. Om du reser kommunalt tar du pendeltåg till Rotebro eller Upplands Väsby och sedan buss 560 till hållplats Bergkällavägen. Inlämningen kommer att vara på fastighetens baksida vid Humlegårdens kundmottagning. För en mer detaljerad vägbeskrivning till Humlegården, se http://shop.humle.se/avhamtning.

Övriga inlämningsorter

På ett flertal orter i landet finns lokala inlämningsställen. Observera att alla lokalt inlämnade bidrag skickas från respektive inlämningsställe till Stockholm senast måndag 9 april så inlämning måste ske före detta datum. 

Information om övriga inlämningsorter hittar du nedan. OBS! Fler inlämningsorter kan tillkomma.

Svenljunga

Kontaktperson
Tomas Johansson

Adress
Högelid 5, 512 52 Svenljunga

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-3785631 (mobil), 0325-611012 (hem), 0325-797 37 (jobb)

Övrig information
Kontakta Tomas för att bestämma tid och plats för inlämning.

Jönköping

Kontaktperson
Anders Lilja

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-5123184 (mobil), 0392-380 63 (jobb)

Övrig information
Kontakta Anders för att bestämma tid och plats för inlämning.

Bollnäs

Kontaktperson
Jan-Olov (Janne) Sandström

Adress
Röste 2003, 821 94 Bollnäs

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-5873234 (mobil)

Övrig information
Kontakta Janne för att bestämma tid och plats för inlämning.

Bryggeributiken Göteborg

Kontaktperson
Magnus Vasilis

Adress
Bryggeributiken, Vänmötet 2, 414 70 Göteborg

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-4538725 (mobil)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Essensspecialisten Göteborg

Kontaktperson
Anders Giljam

Adress
Essensspecialisten, Mölndalsvägen 15, 412 63 Göteborg

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 031-73 34 990 (butik)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Essensspecialisten Malmö

Kontaktperson
Anders Giljam

Adress
Essensspecialisten, Bergsgatan 9, 211 54 Malmö

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 040-23 20 40 (butik)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Bryggbutiken i Sösdala

Kontaktperson
Björn Holgersson

Adress
Bryggbutiken i Sösdala, Torggatan 2, 280 10 Sösdala

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Mobilnummer: 073-5008444 (mobil), 0761-94 98 53 (butik)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Bryggbutiken i Lund

Kontaktperson
Björn Holgersson

Adress
Bryggbutiken i Lund, Kungsgatan 2, 22350 Lund

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 073-5008444 (mobil)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Vinland-Barteknik i Linköping

Kontaktperson
Bengt Björnberg

Adress
Vinland - Barteknik, Västra Vägen 7, 582 34 Linköping

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 013-12 16 00 (butik)

Övrig information
Föreslår inlämning 6/4 10-18 samt 7/4 10-14. Kontakta Bengt för mer information.

Inlämning per post

Ni som inte kan lämna in era öl på ovanstående orter kan packa och skicka in era öl på egen hand. OBS! se till att packa era öl mycket väl, helst i en svensk röd drickaback som förses med lock och slås in i lämpligt emballage så att flaskorna överlever frakten. Postinlämnade brygder ska vara SHBF tillhanda senast torsdag 5 april.

Öl som skickas adresseras till:

Humlegårdens Ekolager AB
Att: Peter Herzig
Bergkällavägen 28
192 79 Sollentuna

Vad kostar det?

Att anmäla ett öl till domartävlingen kostar 75 kronor per brygd för de tre första brygderna och sedan 25 kronor för de nästföljande brygderna. För brygder som skickas in via post är priset 25 kronor per brygd oavsett antal för att kompensera för fraktkostnaden. Webbregistreringssystemet räknar ut hur mycket du ska betala.

Du betalar till föreningens bankgiro 5834-5489. Pengarna skall vara föreningen tillhanda senast torsdag 5 april, annars riskerar ölen att strykas ur tävlingen. Märk betalningen med ditt medlemsnummer. Medlemsnummer står på ditt medlemskort som följer med Hembryggaren en gång per år. Om du ej kan hitta medlemskort eller kommer ihåg ditt medlemsnummer, kontakta This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Icke medlemmar: Givetvis går det bra att ställa upp i SM även om man inte är medlem men då är avgiften 100 kronor per brygd oavsett antal brygder och inlämningssätt. På SHBF:s hemsida kan du hitta mer information om hur du går tillväga för att anmäla dig.

Öltypsdefinitioner

2017 års öltypsdefinitioner gäller för SM 2018. Samtliga öl som tävlar i domartävlingen bedöms efter gällande öltypsdefinitioner. De är Svenska Hembryggareföreningens beskrivning av de mest förekommande öltyperna i världen och beskriver de egenskaper som olika ölsorter bör ha för att anses typriktiga. 2017 års öltypsdefinitioner hittar du här: www.shbf.se/oeltypsdefinitioner.

Domarprotokoll

Varje brygd som lämnats in till domartävlingen kommer att få ett domarprotokoll efter dömningen. Dessa protokoll kommer att skickas med post till respektive bryggare.

Vägbeskrivning

Mässhallen ligger 5 km från Norrköpings Centralstation (centrum). Gatuadressen är Utställningsvägen (https://goo.gl/maps/736jXLWwQwC2)

Med kollektivtrafik

Från Norrköpings Resecentrum och Centralstation går det att resa med Östgötatrafiken till Mässhallen där SM-evenemangen hålls.

Vid Norrköpings resecentrum (läge D1) tar du spårvagn Linje 3 mot Klockaretorpet. Gå av vid Söder Tull (läge H). Vid Söder Tull (läge J) byter du till buss Linje 119 mot Himmelstalund. Gå av vid Mässhallen (läge A). Resan tar ca 25 min. Avgång var 30:e minut.

Det går också att åka vidare med spårvagn linje 3 till hållplatsen SMHI. Därifrån är det 15 minuters promenad till Mässhallen. Sammanlagt tar den resan ca 30 min. Avgång var 15:e minut.

Gå in på www.ostgotatrafiken.se för mer detaljer, biljettpriser och tidtabell.

Det kommer också finnas hyrda bussar som avgår från fjärrbussterminalen, hållplatser C:3 & C:6, ut till Mässhallen fr.o.m. 11.30-13.00 samt åter från 18.00-19.30 (bussarna kommer köra skytteltrafik under tiderna som är utsatta). Det kommer finnas skyltar i bussarnas fönster där det står ÖL SM. Fjärrbussterminalen ligger i anslutning till Centralstationen. Bussresan i de hyrda bussarna är gratis.

Att gå hela vägen från Resecentrum/Centralstationen till Mässhallen tar ca 40 minuter.

Med bil

Åk av E4 vid avfart 119 (Trafikplats Norrköping Södra), åk mot Centrum / E22 och sväng av mot Klockaretorpet, tag vänster vid T-kors och sedan 3:e avfarten i rondellen. Sedan 1:a avfarten i nästa rondell, sedan vänster i nästa korsning och sedan 1:a avfarten i rondellen (utställningsvägen), strax efter Stadium Arena ligger Mässhallen.

Biljetter

Inträdesbiljetter till SM 2018 kan endast köpas via Ticketmaster.

Medlemsbiljett avser medlemskap i Svenska Hembryggareföreningen.

Köp biljett på https://www.ticketmaster.se/event/500839

Det kommer inte att säljas några biljetter på plats.

För att få komma in på SM måste du vara minst 20 år. Det är alltså inte tillåtet att ta med sig barn in på SM, oavsett barnets ålder. Husdjur får heller inte vistas i lokalen, undantaget ledarhund.

Huvudsponsor SM-2018
Övriga sponsorer SM-2018