Att tävla i domartävlingen

Webbregistreringen för domartävlingen är nu stängd.

Reglerna för SM finns här: SM-regler

Inlämning till domartävlingen

Fem flaskor med enfärgade kapsyler skall lämnas in per brygd. Flaskornas volym ska vara på minst 33cl. Flaskans yttre mått får maximalt vara: höjd 215mm (inklusive kapsyl) och diameter 65mm. Inga andra typer av flaskor eller kapsyler accepteras.

Storlekskravet är för att flaskor (inklusive kapsyl) ska gå ned i röda returbackar så att backarna går att stapla på varandra. Kraven som ställs på flaskornas utformning är numera alltså något generösare jämfört med åren före SM 2017.

Ett förtydligande gällande de underklasser som heter ”Övriga klassiska i kategori …”. Till dessa klasser anmäler man gamla klassiska öltyper, som sällan bryggs numera och som saknar en egen underklass i öltypsdefinitionerna. Till dessa klasser ska alltså inte experimentbrygder eller modifierade brygder anmälas, utan de ska istället anmälas till klass 11D ”Modifierade öl”.

Inlämning i Stockholm

Inlämning i Stockholm av tävlingsöl till domartävlingen är på Humlegårdens Ekolager i Sollentuna. Inlämningen kommer att hålla öppet söndag 8 april kl. 15.00-19.00 och måndag 9 april kl. 18.00-20.00. Observera att det bara är under dessa två inlämningsdagar som tävlingsöl kan lämnas in på Humlegårdens Ekolager.

Humlegårdens Ekolager ligger på Bergkällavägen 28 i Bredden, nära InfraCity. Om du kör bil tar du avfart 175 från E4, sedan Breddenvägen österut och första höger in på Bergkällavägen. Om du reser kommunalt tar du pendeltåg till Rotebro eller Upplands Väsby och sedan buss 560 till hållplats Bergkällavägen. Inlämningen kommer att vara på fastighetens baksida vid Humlegårdens kundmottagning. För en mer detaljerad vägbeskrivning till Humlegården, se http://shop.humle.se/avhamtning.

Övriga inlämningsorter

På ett flertal orter i landet finns lokala inlämningsställen. Observera att alla lokalt inlämnade bidrag skickas från respektive inlämningsställe till Stockholm senast måndag 9 april så inlämning måste ske före detta datum. 

Information om övriga inlämningsorter hittar du nedan. OBS! Fler inlämningsorter kan tillkomma.

Svenljunga

Kontaktperson
Tomas Johansson

Adress
Högelid 5, 512 52 Svenljunga

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-3785631 (mobil), 0325-611012 (hem), 0325-797 37 (jobb)

Övrig information
Kontakta Tomas för att bestämma tid och plats för inlämning.

Jönköping

Kontaktperson
Anders Lilja

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-5123184 (mobil), 0392-380 63 (jobb)

Övrig information
Kontakta Anders för att bestämma tid och plats för inlämning.

Bollnäs

Kontaktperson
Jan-Olov (Janne) Sandström

Adress
Röste 2003, 821 94 Bollnäs

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-5873234 (mobil)

Övrig information
Kontakta Janne för att bestämma tid och plats för inlämning.

Bryggeributiken Göteborg

Kontaktperson
Magnus Vasilis

Adress
Bryggeributiken, Vänmötet 2, 414 70 Göteborg

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 070-4538725 (mobil)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Essensspecialisten Göteborg

Kontaktperson
Anders Giljam

Adress
Essensspecialisten, Mölndalsvägen 15, 412 63 Göteborg

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 031-73 34 990 (butik)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Essensspecialisten Malmö

Kontaktperson
Anders Giljam

Adress
Essensspecialisten, Bergsgatan 9, 211 54 Malmö

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 040-23 20 40 (butik)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Bryggbutiken i Sösdala

Kontaktperson
Björn Holgersson

Adress
Bryggbutiken i Sösdala, Torggatan 2, 280 10 Sösdala

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Mobilnummer: 073-5008444 (mobil), 0761-94 98 53 (butik)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Bryggbutiken i Lund

Kontaktperson
Björn Holgersson

Adress
Bryggbutiken i Lund, Kungsgatan 2, 22350 Lund

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 073-5008444 (mobil)

Övrig information
Inlämning sker under butikens öppettider.

Vinland-Barteknik i Linköping

Kontaktperson
Bengt Björnberg

Adress
Vinland - Barteknik, Västra Vägen 7, 582 34 Linköping

Kontaktuppgifter
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 013-12 16 00 (butik)

Övrig information
Föreslår inlämning 6/4 10-18 samt 7/4 10-14. Kontakta Bengt för mer information.

Inlämning per post

Ni som inte kan lämna in era öl på ovanstående orter kan packa och skicka in era öl på egen hand. OBS! se till att packa era öl mycket väl, helst i en svensk röd drickaback som förses med lock och slås in i lämpligt emballage så att flaskorna överlever frakten. Postinlämnade brygder ska vara SHBF tillhanda senast torsdag 5 april.

Öl som skickas adresseras till:

Humlegårdens Ekolager AB
Att: Peter Herzig
Bergkällavägen 28
192 79 Sollentuna

Vad kostar det?

Att anmäla ett öl till domartävlingen kostar 75 kronor per brygd för de tre första brygderna och sedan 25 kronor för de nästföljande brygderna. För brygder som skickas in via post är priset 25 kronor per brygd oavsett antal för att kompensera för fraktkostnaden. Webbregistreringssystemet räknar ut hur mycket du ska betala.

Du betalar till föreningens bankgiro 5834-5489. Pengarna skall vara föreningen tillhanda senast torsdag 5 april, annars riskerar ölen att strykas ur tävlingen. Märk betalningen med ditt medlemsnummer. Medlemsnummer står på ditt medlemskort som följer med Hembryggaren en gång per år. Om du ej kan hitta medlemskort eller kommer ihåg ditt medlemsnummer, kontakta This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Icke medlemmar: Givetvis går det bra att ställa upp i SM även om man inte är medlem men då är avgiften 100 kronor per brygd oavsett antal brygder och inlämningssätt. På SHBF:s hemsida kan du hitta mer information om hur du går tillväga för att anmäla dig.

Öltypsdefinitioner

2017 års öltypsdefinitioner gäller för SM 2018. Samtliga öl som tävlar i domartävlingen bedöms efter gällande öltypsdefinitioner. De är Svenska Hembryggareföreningens beskrivning av de mest förekommande öltyperna i världen och beskriver de egenskaper som olika ölsorter bör ha för att anses typriktiga. 2017 års öltypsdefinitioner hittar du här: www.shbf.se/oeltypsdefinitioner.

Domarprotokoll

Varje brygd som lämnats in till domartävlingen kommer att få ett domarprotokoll efter dömningen. Dessa protokoll kommer att skickas med post till respektive bryggare.

Huvudsponsor SM-2018
Övriga sponsorer SM-2018