Allmän information om SM i Hembryggd Öl 2018

Det 30:e svenska mästerskapet i hembryggd öl arrangeras av NHBF, Norrköpings Hembryggarförening tillsammans med SHBF, Svenska hembryggareföreningen och hålls lördagen den 5 maj i Mässhallen, Norrköping.

Mässhallen ligger 5 km från Centralstationen i Norrköping. På SM kan du som besökare hitta ett hundratal öl av olika stilar som du kan få provsmaka och sedan också rösta på i folkets val-tävlingen. Som bryggare kan du på SM tävla med din hembryggda öl dels i domartävlingen, dels i folkets val.

SM öppnar för besökare klockan 12.00 och stänger klockan 18.00. Vid entrén till SM måste en betald biljett kunna uppvisas. Alla besökare på SM får varsitt provningsglas med årets SM-logga och en folder med information om ölen på plats och om röstningsförfarandet. Man kan använda sin smartphone för att rösta men det finns också möjlighet att använda de surfplattor som finns i SHBF-montern. Under SM-dagen annonseras medaljörerna i domartävlingens olika klasser, under tiden som alla SM-besökare har i uppdrag att sålla fram de öl som faller dem mest i smaken, rösta på dessa och därigenom hjälpa till att utse vinnarna i folkets val.

Om du har frågor om evenemanget så kan du komma i kontakt med arrangörerna på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Om man vill hjälpa till som funktionär mejlar man direkt till funktionärsansvariga på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Matförsäljning

Man blir hungrig av att dricka öl. Därför är vi glada att berätta om vårt samarbete med tre food trucks som kommer erbjuda sina läckerheter under SM-evenemanget. Food trucksen kommer att stå utanför entrén så att de aldrig är långt borta när magen kurrar. För mer information om food trucksen kan ni besöka följande sidor:

http://www.indianstreetfood.se/foodtruck/

http://www.gurrasgodakok.se/

http://trucken.nu/

Att tävla i SM

Som bryggare kan du tävla både i en domarbedömd del där dina öl bedöms efter SHBF:s öltypsdefinitioner och i folkets val, där besökarna utser de godaste ölen på plats. För att delta i domartävlingen krävs att du lämnar in flaskor för bedömning en tid innan SM. Det finns även en etiketttävling där man ställer ut sina alster. Brygderna i både domartävlingen och folkets val ska följa reglerna för SM som du kan hitta på Svenska hembryggareföreningens hemsida. SM-regler.

Anmälan till SM

Anmälan till domartävlingen och folkets val sker genom att bryggaren registrerar sina brygder på webbregistreringen. På webbregistreringen får du också mer information om hur du ska gå till väga.

Webbregistreringen till domartävlingen öppnar torsdag 1 mars och stänger lördag 31 mars. Om du även tänker ställa upp i folkets val med ölet du anmält till domartävlingen så kan du markera detta vid webbregistreringen till domartävlingen.

Öl som enbart ska vara med i folkets val anmäls med start 2 april genom webbregistreringen och avslutas senast den 15 april som är sista anmälningsdag.

Nyheter för i år

  • Folköl <3,5% alkoholhalt i folkets val. (Ingår i Övriga öl.)
  • Cider och mjöd i folkets val

Att göra i Norrköping före och efter SM

Det finns mycket att göra i Norrköping om man vill tillbringa fler dagar än SM-dagen i staden.

I Norrköping finns följande krogar med bra öl; Black Lion Inn, Bishops Arms, Knäppingen och Saliga Munken. Besök gärna också http://www.upplev.norrkoping.se för tips på andra typer av aktiviteter och evenemang.

Huvudsponsor SM-2018
Övriga sponsorer SM-2018