Lördag den 20 oktober, 15:00
Limhamn Folkets hus, Linnégatan 61, Malmö

Tredje året i rad börjar likna en tradition och ni som varit med förut kommer att känna igen er. Samma plats, god mat och ett 20-tal hemgjorda öl att smaka på. Inträde för besökare: 300 kronor (200 kr för medlemmar i Sällskapet Malte). Den som vill bjuda på hemgjord öl kontaktar hembryggarfestival(snabela)sallskapetmalte.net för praktisk information.

I mitten av september bjuder vi in anmälda bryggare till en informationsträff, det viktiga kommer jag också att mejla ut.

Besökare anmäler sig via epost till styrelsen(snabela)sallskapetmalte.net alternativt http://www.facebook.com/events/346097652145150

För er som inte riktigt vågat eller kunnat ställa upp i SM finns nu chansen att få direktkontakt med ölintresserade, en dialog med branschfolk och utöka kontaktnätet bland hembryggare. Det finns ett tävlingsmoment och lite fina priser (jag bryggde på Malmö Brygghus förra året) men inga domare, ingen kontroll mot typdefinitioner utan bara vanliga människor som röstar på sin favorit. Lite som Folkets val vid SM men mindre och kanske mysigare (även om SM är fantastiskt).

Intresset för årets domarutbildning varit rekordstort så domarkommittén har fattat
beslut att erbjuda två utbildningstillfällen:
Stockholm (20-21/10).  (TYVÄRR ÄR DETTA KURSTILLFÄLLE FULLBOKAT!)
Malmö (10-11/11). (Tyvärr Fullbokat)
Årets kurser är fullbokade!!

Då intresset varit stort i år funderar vi på att hålla extra utbildninge nästa år.

 

Information om årets utbildning
 
Domarutbildningen bygger till stora delar på självstudier samt två dagars förberedande
seminariedagar där både teori och praktik blandas. Goda kunskaper i ölbryggning är en
förutsättning innan kursen. Kännedom om SHBFs typdefinitioner är även det ett plus.
Under kursen går vi bla. igenom bryggning, olika smaker i öl och hur de uppkommer
och vad man kan göra för att undvika respektive framhäva dessa,
domaretik och -moral, domarnas uppgift, öltyper, osv. Kursen hålls med
en blandning av föreläsningar, diskussioner och provningar.

 
Tentamen 19 januari 2013
 
Kommer att hållas samtidigt på respektive utbildningsort.
Själva examen omfattar ett 40-tal kortsvarsfrågor, 4 essäfrågor och en praktisk
del där man blint skall typa 4 olika öl. I domarprotokollet skall doft, färg och
smakkarakteristika beskrivas, samt poängsätta varje öl enligt gällande skala. För att bli
godkänd måste man ha mer än 75 % rätta svar på både teori och praktikdelarna.

 

Anmälan
En bindande anmälan görs till adressen:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Om du betalar för fler än dig själv, se till att mailet innehåller nedanstående information för samtliga deltagare.

Namn på deltagare.
Vilket kurstillfälle som önskas.
Specialkost.

Kostnad
Kursen kostar 1500 SEK /per person och då ingår
Kursmaterial
Lunch vid utbildningshelgen.

Betalning sker till SHBF´s PlusGirokonto 7 09 61-8
Ange "Domarkurs" vid betalning.
Sista betalningsdatum 30/9 2012

Vänliga hälsningar
Domarkommittén

 

 

I år är det femte året i rad som SHBF brygger öl på Skansens julmarknad. Vi kommer att brygga totalt 8 heldagar med start 24 november och avslut söndagen i tredje advent.

bildf

Vi brygger i gammal fason men möjligen modern öl. Bryggarna interagerar med publiken och berättar vad som pågår samt hur det förr var hembryggning som gällde inför större högtider och framförallt jul. Undrar ni något om ölbryggning - passa på att fråga bryggarna!

Om du vill vara med och brygga eller vill veta mer så kontakta This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. för mer information.

Nedan uppdaterar vi vartefter med recept och info om vad som bryggs vid respektive tillfälle. Vill du lära dig om hur öl kan bryggas kan du dessutom titta på vår bryggarwiki eller vårt bryggarforum. Funderar ni på julklapp till den som har allt? Kanske kan en bryggkurs vara en ide?

  • Lördag 2012-11-24 - IPA - Besten Recept(pdf)
  • Söndag 2012-11-25 - Rökale - namnlös Recept(pdf)
  • Lördag 2012-12-01 - Enbärsöl - namnlös Recept(pdf)
  • Söndag 2012-12-02 - Stark öl - namnlös Recept(pdf)
  • Lördag 2012-12-08 - Scottish Strong ale - Perfect Strangers Recept(pdf)
  • Söndag 2012-12-09 - Robust porter - AdventsporterRecept(pdf)
  • Lördag 2012-12-15 - Stark skotte + extrabitter Recept(pdf)
  • Söndag 2012-12-16 - Berliner Weisse -

Några har undrat om kokkärlet som användes vissa dagar. Det finns en länk till det här, även fast de valde att inte sponsra oss. Om du vill se lite mer om hur det gick till förra året så kan du kolla i fjolårets artikel. (länk)

Du som har gått SHBFs domarkurs under hösten kommer att vara lite nervös inför detta datum. Det är då som tentamen sker med såväl praktiska prövningar som redovisning av teoretiska kunskaper. Det gäller alltså att öva in både sin teori och praktik inför denna dag.

Go Ulster, brew IRA!

För nionde året i rad utlyser SHBF Stora Hembryggardagen. Det är den dagen på året då alla hembryggare i Sverige brygger samtidigt, samt bjuder in vänner och bekanta för att visa hur enkelt och skoj det är att brygga öl. Som vanligt föreslår vi också ett gemensamt recept som är tänkt att vara enkelt och bra. Som seden numera bjuder utbringar vi en gemensam hembryggarskål klockan 12.00!

Till 2013 års öltypsdefinitioner har vi gjort definitioner av några klassiska och ett par nya ölstilar. En sådan är IRA, eller Irish Red Ale, och vad passar väl bättre än att då brygga just en IRA på årets stora hembryggardag!