Att tävla i SM

Som bryggare kan du tävla både i den domarbedömda delen och i Folkets val, där besökarna avgör. För att delta i domartävlingen måste du lämna in dina flaskor för bedömning innan SM, enligt utsatt datum.

Brygderna i både domartävlingen och Folkets val ska följa reglerna för SM som du hittar här på shbf.se.


Anmälan till SM

Anmälan till domartävlingen och Folkets val sker genom att du som bryggare registrerar dina brygder i webbregistreringen. Du loggar in med ditt medlemsnummer.I webbregistreringen får du mer information om hur du ska gå till väga. Länk till webbregistreringen finner du här nedan.

Webbregistreringen till domartävlingen öppnar lördag 5 mars och stänger lördag 2 april. Tänker du även ställa upp i Folkets val med samma öl ska du markera detta vid webbregistreringen till domartävlingen.

Öppet 4-16 april

Öl som enbart ska vara med i Folkets val anmäls på webbregistreringen mellan måndag 4 april och lördag 16 april.

SM webbregistrering


Att tävla i domartävlingen

OBS! Ny regel om vilka flaskor som kan lämnas in till domartävlingen.

För att delta är det så klar viktigt att följa reglerna för att undvika problem. I det fall något är oklart vill vi att du kontaktar oss på sm(snabela)shbf.se.

Regler för SM i hembryggd öl


Inlämning till domartävlingen

Fem flaskor med enfärgade kapsyler lämnas in per brygd. Flaskan ska vara omärkt/anonym - utan etikett eller annan märkning - förutom den etikett du får ut från anmälningssystemet.

Flaskornas volym ska vara på minst 33 centiliter.
Flaskans yttre mått får maximalt vara: höjd 215 mm (inklusive kapsyl) och diameter 65 mm.

Storlekskravet är för att flaskorna (inklusive kapsyl) ska gå ned i röda returbackar som måste gå att stapla på varandra. Kraven som ställs på flaskornas utformning är nu alltså något generösare jämfört med tidigare.

Inga andra typer av flaskor eller kapsyler accepteras.

Undantag angående flaskstorlek: brygder bryggda och buteljerade i annat land än Sverige får lämnas in i fem stycken flaskor av annat format.

Saknar du information om inlämningen kan du kontakta oss.

Kontaktperson för inlämningsfrågor: peter.herzig(snabela)atrivo.se eller 070-6050775.


Inlämning i Stockholm

Inlämningen i Stockholm av tävlingsöl till domartävlingen är i år på Humlegårdens Ekolager i Sollentuna. Inlämningen håller öppet söndag 3 april klockan 15.00-19.00 och måndag 4 april klockan 18.00-20.00. Observera att det endast är under dessa två inlämningsdagar som tävlingsöl kan lämnas in på Humlegårdens Ekolager.

Humlegårdens Ekolager ligger på Bergkällavägen 28 i Bredden, nära InfraCity. Om du kör bil tar du avfart 175 från E4, sedan Breddenvägen österut och första höger in på Bergkällavägen. Om du reser kommunalt tar du pendeltåg till Rotebro eller Upplands Väsby och sedan buss 560 till hållplats Bergkällavägen. Inlämningen är på fastighetens baksida vid Humlegårdens kundmottagning.

Detaljerad vägbeskrivning till Humlegården


Övriga inlämningsorter

Det finns lokala inlämningsställen runt om i landet. Observera att alla bidrag skickas till Stockholm med gemensam transport senast måndag 4 april och att inlämning måste ske innan dess. 

Vår lista på inlämningsorter och kontaktpersoner kan komma att ändras. Håll därför koll på här på shbf.se för aktuell information.

Inlämningsplatser och kontaktpersoner


Inlämning per post

Du som inte kan lämna in dina öl på inlämningsplatsen kan skicka in flaskorna på egen hand. Observera att du måste packa dina öl mycket väl, helst i en svensk röd drickaback som förses med lock och slås in i lämpligt emballage. Postinlämnade brygder ska vara SHBF tillhanda senast torsdag 31 mars.

Skicka dina öl till:

Humlegårdens Ekolager AB
Att: Peter Herzig
Bergkällavägen 28
192 79 SOLLENTUNA


Vad kostar det?

Att anmäla ett öl till domartävlingen kostar 75 kronor per brygd för de tre första ölen, sedan 25 kronor per brygd för de nästföljande brygderna. För brygder som skickas in via post är priset 25 kronor per brygd  oavsett antal för att kompensera för fraktkostnaden. Webbregistreringssystemet räknar ut hur mycket du ska betala.

Du betalar till föreningens bankgiro 5834-5489. Pengarna ska vara föreningen tillhanda senast 6 april, annars riskerar ölen att strykas ur tävlingen. Märk betalningen med ditt medlemsnummer.


Icke medlemmar

Givetvis går det bra att ställa upp i SM även om du inte är medlem, men då är avgiften 100 kronor per brygd oavsett antal brygder och inlämningssätt. Här på shbf.se hittar du mer information om hur du går tillväga för att anmäla dig. Mer info på SMs webbregistrering.


Öltypsdefinitioner

2016 års öltypsdefinitioner gäller för SM 2016. Samtliga öl som tävlar i domartävlingen bedöms efter gällande öltypsdefinitioner. De är Svenska Hembryggareföreningens beskrivning av de mest förekommande öltyperna i världen och beskriver de egenskaper som olika ölsorter bör ha för att anses typriktiga.

2016 års öltypsdefinitioner

Det är inga förändringar i 2016 års öltypsdefinitioner jämfört med 2015.


Domarprotokoll

Varje brygd som lämnats in till domartävlingen får ett domarprotokoll efter bedömningen. Dessa protokoll skickas med post till samtliga bryggare inom några veckor.


Tävla i Folkets val

Anmälan till Folkets val görs genom webbregistreringen. Webbregistreringen är öppen mellan 4 och 16 april för öl som enbart ska ställa upp i Folkets val.

Anmälan till Folkets val är kostnadsfri.

Som utställare i Folkets val måste du vara beredd på att kunna bjuda på minst 16 liter öl. En person per tävlingsbrygd kommer in gratis.


Storleksbegränsning av bar

I år är det vissa restriktioner för egen bar, då lokalen begränsar vilka barer som får plats. En vanlig bordsplats estimeras till 90x60/80cm per öl (ett halvt bord per öl). Om du tror att din bar tar upp mer plats än du normalt, måste du först få det godkänt av arrangörerna som du når på sm(snabela)shbf.se.


Placering av bord

För tävlingsölen i Folkets val gäller bordsplacering. Detta innebär att du blir tilldelad en specifik plats för ditt/dina tävlingsöl. Du kan alltså inte välja fritt var någonstans i lokalen du ska stå. Om du som tävlande har behov av att dela bord eller stå bredvid någon annan deltagare, måste du ange detta redan vid webbregistreringen av ditt/dina öl. Ange namn och hemort på den som registrerat brygden som du måste stå bredvid.

Exempel: du behöver stå bredvid din kompis Sven Svensson som bor i Ånge, eftersom ni delar samma kolsyreflaska men egna tävlingsöl i Folkets val. Du måste då ange att du vill stå bredvid Sven Svensson, Ånge när du anmäler ditt öl i webbregistreringen. Helst ska Sven också ha gjort detsamma med ditt namn och hemort när han anmäler sitt öl.


Håll koll på e-posten

Efter anmälan kan det komma ytterligare information till den e-postadress som angetts vid anmälan. Tänk på att skicka detta vidare till andra i bryggarlaget, om ni är flera, eller ange även de andras e-postadresser.

Varje utställare får plats vid ett bord och en stol, men om du har behov av extra utrustning, sopsäckar eller hinkar så rekommenderar vi att du tar med detta själv. Elanslutning finns på flera platser i tävlingslokalen, men du bör själv ta med dig förlängningssladd (det kan behövas upp till runt 20 meter beroende på var i lokalen du blir placerad).

Kylutrymme finns utanför Baltiska Hallen för öl som ställs ut i Folkets val. Kylutrymmet håller öppet för inlämning av ölfat och kringutrustning fredag 29 april mellan klockan 19-22 för bryggare. Ölfat och utrustning som lämnas kvar i kylutrymmet kan hämtas ut dagen efter SM söndag 1 maj klockan 10-14.


Tävlingsklasser i Folkets val

Klassindelningen i Folkets val görs i år efter ölens alkoholstyrka:

  • Klass A:  0-3,5 % Vol. 
  • Klass B:  3,6-5,4 % Vol. 
  • Klass C:  5,5-6,8 % Vol.
  • Klass D:  Över 6,9 % Vol.

I varje klass delas det ut Guld, Silver och Brons till de öl som besökarna på SM röstat fram. Förutom pristagarna i Folkets val finns ytterligare tre priser som utdelas till utställare i Folkets val:


Nybörjarpriset - årets Grönöling

På själva SM-dagen provar en separat domarpanel ölen i Folkets val och utser årets Grönöling. Alla som deltar i Folkets val och som deltar för första gången eller varit med på maximalt ett SM förut och inte tagit medalj kan anmäla sig till tävlingen genom att mejla sm(snabela)shbf.se.


Nyskapandepriset – INKA

Titeln årets INKA går till årets mest Innovativa, Nyskapande, Kreativa och Avantgardistiska brygd. I samband med anmälan av brygd till INKA ska bryggaren motivera på vilket sätt deras brygd är nyskapande. En av domarkommittén utsedd jury, vanligen regerande INKA-mästare, kommer att utse årets INKA-öl på SM-dagen. Du som tycker att din bryggd lever upp till ledorden för INKA skickar in din anmälan till sm(snabela)shbf.se.


Etikettävlingen

Utöver de olika ölklasserna ingår även etikettävlingen i Folkets val där den bästa flasketiketten utses.

Etiketten ska vara klistrad på en ölflaska så att det går att se hur den ser ut på flaskan. Du kanske även har en halsetikett? Ta med dina tävlingsetiketter påklistrade på tomma kapsylerade flaskor. Ta också med två lösa exemplar av etiketten som du lämnar till arrangören. Etiketten får maximalt vara 17 centimeter bred och 12 centimeter hög. Detta för att etiketten ska kunna rymmas på ett diplom.

Ett krav är att ölet bakom etiketten måste vara med och tävla på SM, men inte nödvändigtvis i Folkets val. Tänkvärt är att en bra etikett kan väcka nyfikenhet och hjälpa fram ett öl i Folkets val och vice versa.

Det kostar inget att delta i etikettävlingen. Anmälan till etikettävlingen görs senast två veckor innan SM-dagen. Skicka namn och mobilnummer till sm(snabela)shbf.se för att delta.

Tidplan för SM

I tidplanen ser du de viktiga datumen för SM, som till exempel när din öl ska lämnas in och betalning ska ske.

Tidplan SM 2016

Information om SM

Information om biljetter, besökarinfo och mycket mer hittar du på vår besökarsida.

Information om SM 2016 i Malmö

Pressmeddelande

Pressmeddelande SM i hembryggning 2016