Evenemang

Belgoträff i Uppsala

Årets höjdpunkt för alla som fascineras av den belgiska ölkulturen, tolkad och förfinad av hembryggare. Brygg något belgiskt (eller franskt) enligt typdefinitioner eller efter eget huvud och dela med likasinnade.

SM i Hembryggd Öl 2019

Nu är datumet för SM i Hembryggd Öl 2019 satt! Markera 13:e april 2019 i era kalendrar! Platsen är Solnahallen i Stockholm. Mer information kommer senare.

Vi behöver Din hjälp!

Skulle du vilja vara med och anordna ett av dom största ideella ölevenemangen i Sverige?

Svenska hembryggareföreningen anordnar sedan trettio år tillbaka SM i hembryggd öl och vi behöver din hjälp för att göra ett så bra evenemang som möjligt! I år går tävlingen av stapeln lördagen den 13:e april i Stockholm.

Som funktionär på SM kommer du att få fritt inträde, lunch, tid att prova på de tävlandes öl i folkets val samt ett års medlemskap i SHBF. Det vi behöver hjälp med från funktionärerna är till exempel att ställa i ordning lokalen på fredagskvällen,
biljettkontroll, insläpp och prisutdelning.

Anmäl dig snarast till: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. med namn, mailadress och mobilnummer.

Om du har frågor, hör av Dig!

Vänligen
Håkan Liljegren
SM-general för SM-2019

Etikettävlingen

Det finns också en etikettävling där du kan delta i tävlingen om bästa flasketikett. Anmälan till etikettävlingen görs senast den 29:e mars, lite drygt 2 veckor före SM-dagen.

Etiketten du vill tävla med ska vara klistrad på en ölflaska så att man ser hur den ser ut på flaskan. Du kanske även har en halsetikett? Ta med dina tävlingsetiketter påklistrade på tomma kapsylerade flaskor. Ta också med två lösa exemplar av
etiketten som du lämnar till arrangören. Etiketten får maximalt vara 17 cm bred och 12 cm hög. Detta för att etiketten ska kunna rymmas på ett diplom.

Ett krav är att ölet bakom etiketten måste vara med och tävla på SM, men inte nödvändigtvis i folkets val. Det kostar inget att delta i etikettävlingen. Tänkvärt är att en bra etikett kan väcka nyfikenheten och hjälpa fram ett öl i folkets val och vice
versa.

Du anmäler dig till etikettävlingen när du registrerar ditt öl i webbregistreringen.

Att tävla i folkets val

Webbregistreringen för folkets val är öppen från fredag 1:a februari till fredag 29:e mars.

Länk till webbregistreringen kommer att läggas upp här när registreringen öppnar.

Anmälan till folkets val är gratis.

Som utställare i folkets val måste man vara beredd på att kunna bjuda på minst 16 liter öl. En person per tävlingsbryggd kommer in gratis.

Reglerna för SM finns här: SM-regler

Egen bar. Om du vill bygga en egen bar så ska du ange barens längd i webbregistreringen. OBS! Den längd du högst får tillgång till begränsas av antalet öl du anmält till folkets val. 90 cm per anmält öl. Bryggare som vill bygga egen bar har tillgång till lokalen på fredagkvällen mellan kl 19 - 22. På tävlingsdagen släpps bryggarna in kl 10.

Bordsplacering för tävlande i folkets val, detta innebär att du blir tilldelad en specifik plats för ditt/dina tävlingsöl. Du kan alltså inte välja fritt var i lokalen du skall stå. Om du som tävlande har behov av att dela bord eller stå bredvid någon annan deltagare, så kommer du att behöva ange detta redan vid webbregistreringen av ditt/dina öl.

Ett exempel på en situation när detta kan bli aktuellt är att två vänner delar samma utrustning för kolsyra, men har med varsitt eget tävlingsöl i folkets val. Minst en av de två vännerna måste då redan vid webbregistreringen uppge att de önskar stå bredvid varandra.

Efter anmälan kan vi komma att skicka ut ytterligare information till den e-postadress som angetts vid anmälan. Tänk på att skicka detta vidare till andra i bryggarlaget, om ni är flera, eller att ange även de andras e-postadresser vid webbregistreringen.

Varje utställare får plats vid ett bord samt en stol, men om du har behov av extra utrustning, sopsäckar eller hinkar så rekommenderar vi att du tar med detta själv. Elanslutning kommer att finnas på ett flertal platser i tävlingslokalen, men du bör själv ta med dig förlängningssladd (det kan behövas upp till ca 20 meter förlängningssladd beroende på var i lokalen du blir placerad).

Kylutrymme kommer att finnas utanför mässhallarna för öl som ska ställas ut i folkets val. Kylutrymmet håller öppet för inlämning av ölfat och kringutrustning fredag 12:e april mellan kl. 19-22 för bryggare. Ölfat och utrustning som lämnats kvar i kylutrymmet kan hämtas ut dagen efter SM söndag 14:e april mellan kl. 10-12.

Tävlingsklasser i folkets val

Klassindelningen i folkets val görs efter en uppdelning av öltyperna som finns i SHBF:s öltypsdefinitioner. Tävlingsklasserna består av sammansatta grupper av öltyper som kan anses ha liknande karaktärsdrag. Poängen med detta är att det ska kunna underlätta publikens bedömning av tävlingsölen i folkets val, då likartade öl ställs mot varandra. 

Förutom öltyperna i öltypsdefinitionen så kan även folköl (<3,5%), mjöd och cider anmälas till folkets val.

Endast guldmedalj delas ut till vinnaren i respektive klass.

De 8 klasserna i folkets val och vilka domarklasser som ingår i varje klass:

 • Lager och Underjäst öl
  • Domarklass 1 (i sin helhet)
  • Domarklass 2 (i sin helhet)
 • Maltdominerad öl
  • Domarklass 3 A,B,C,D,E,G
  • Domarklass 4 A,B,F,G
  • Domarklass 5 A,F,G
  • Domarklass 7 (i sin helhet)
  • Domarklass 8 (i sin helhet)
  • Domarklass 9 B,E
  • Domarklass 11 E,K
 • Humledominerad öl
  • Domarklass 3 F
  • Domarklass 4 C,D,E
  • Domarklass 5 B,C,D,E
  • Domarklass 6 F
 • Jästdominerad öl
  • Domarklass 6 A,B,C,D,E,G
  • Domarklass 9 A,C,D,F,G,H,I,J,K
 • Syrligt och Spontanjäst öl
  • Domarklass 10 (i sin helhet)
  • Domarklass 11 C
 • Övriga öl
  • Domarklass 11 A,B,D,F,G,H,I,J,L
 • Cider och Mjöd
 • Folköl (< 3,5 %)

Att tävla i domartävlingen

Webbregistreringen för domartävlingen öppnar den 1:a februari och stänger den 2:a mars. 

Länk till webbregistreringen kommer att läggas upp här när registreringen öppnar.

Reglerna för SM finns här: SM-regler

Inlämning till domartävlingen

Fem flaskor med enfärgade kapsyler skall lämnas in per brygd. Flaskornas volym ska vara på minst 33cl. Flaskans yttre mått får maximalt vara: höjd 215mm (inklusive kapsyl) och diameter 65mm. Inga andra typer av flaskor eller kapsyler accepteras.

Storlekskravet är för att flaskor (inklusive kapsyl) ska gå ned i röda returbackar så att backarna går att stapla på varandra. Kraven som ställs på flaskornas utformning är numera alltså något generösare jämfört med åren före SM 2017.

Ett förtydligande gällande de underklasser som heter ”Övriga klassiska i kategori …”. Till dessa klasser anmäler man gamla klassiska öltyper, som sällan bryggs numera och som saknar en egen underklass i öltypsdefinitionerna. Till dessa klasser ska alltså inte experimentbrygder eller modifierade brygder anmälas, utan de ska istället anmälas till klass 11D ”Modifierade öl”.

Inlämning i Stockholm

Inlämning i Stockholm av tävlingsöl till domartävlingen är på Humlegårdens Ekolager i Sollentuna. Inlämningen kommer att hålla öppet söndag 17:e mars kl. 14:00-17:00 samt måndag 18:e mars kl. 18:00-19:00. Det är bara under dessa två inlämningsdagar som tävlingsöl kan lämnas in på Humlegårdens Ekolager.

Humlegårdens Ekolager ligger på Bergkällavägen 28 i Bredden, nära InfraCity. Om du kör bil tar du avfart 175 från E4, sedan Breddenvägen österut och första höger in på Bergkällavägen. Om du reser kommunalt tar du pendeltåg till Rotebro eller Upplands Väsby och sedan buss 560 till hållplats Bergkällavägen. Inlämningen kommer att vara på fastighetens baksida vid Humlegårdens kundmottagning. För en mer detaljerad vägbeskrivning till Humlegården, se http://shop.humle.se/avhamtning.

Övriga inlämningsorter

På ett flertal orter i landet finns lokala inlämningsställen. Alla bidrag skickas till Stockholm med gemensam transport senast 18:e mars varför inlämning sker före detta datum. Mer detaljerad information om inlämningen, datum för inlämning och kontaktinformation till inlämningsansvarig på din närmaste inlämningsort kommer att publiceras här på SHBF:s hemsida.

Inlämning per post

Ni som inte kan lämna in era öl på ovanstående orter kan packa och skicka in era öl på egen hand. OBS! Se till att packa era öl mycket väl, helst i en svensk röd drickaback som förses med lock och slås in i lämpligt emballage så att flaskorna överlever frakten. Postinlämnade brygder ska vara SHBF tillhanda senast den 14:e mars.

Öl som skickas adresseras till:

Humlegårdens Ekolager AB
Att: Peter Herzig
Bergkällavägen 28
192 79 Sollentuna

Vad kostar det?

Att anmäla ett öl till domartävlingen kostar 75 kr per brygd. För brygder som skickas in via post är priset 25 kr för den första ölen för att kompensera för fraktkostnaden, därefter 75 kr per öl. Webbregistreringssystemet räknar ut hur mycket du ska betala.

Du betalar till föreningens bankgiro 5834-5489. Pengarna skall vara föreningen tillhanda senast den 20:e mars, annars riskerar ölen att strykas ur tävlingen. Märk betalningen med ditt medlemsnummer om du är medlem.

Icke medlemmar: Givetvis går det bra att ställa upp i SM även om man inte är medlem, men då är avgiften 100 kronor per brygd oavsett inlämningssätt.

Öltypsdefinitioner

2018 års öltypsdefinitioner gäller för SM 2019. Samtliga öl som tävlar i domartävlingen bedöms efter gällande öltypsdefinitioner. De är Svenska hembryggareföreningens beskrivning av de mest förekommande öltyperna i världen och beskriver de egenskaper som olika ölsorter bör ha för att anses typriktiga. 2018 års öltypsdefinitioner hittar du här: www.shbf.se/oeltypsdefinitioner.

Domarprotokoll

Varje brygd som lämnats in till domartävlingen kommer att få ett domarprotokoll efter dömningen. Dessa protokoll kommer att skickas med post till respektive bryggare.

Nyheter

Mer information kommer.

Huvudsponsor SM-2018
Övriga sponsorer SM-2018